Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Dolma

Dolma

Dolma, Dolma mutfağımızın vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Her bölgede çeşitli sebzelerin, (Biber, kabak, patlıcan, asma yaprağı, lahana, kabak çiçeği, karalahana) içleri pirinç, bulgur, kıyma ve baharatların karışımıyla doldurulan dolma yemeklerindendir. Dolma orta Asya Türklerinden günümüze kadar gelen, yaz mevsiminde taze sebzelerden, kış mevsiminde ise yazdan kurutulan sebzelerden içi doldurularak yapılan yemek çeşitleridir. Dolma bir Türk yemeği olsa da komşu ülkelerden Azerbaycan, Gürcistan, Bulgaristan, Makedonya, Macaristan ve Romanya da dolma yemekleri yapılmaktadır.

Asma yaprağı, Lahana, Karalahana dolması


Asma yaprağı dolması yapmak için, üzüm asmasından yapraklar, tek, tek toplanıp sıcak suda haşlanır. Asma yaprağı hazırlandıktan sonra, yeterince ayıklanmış bulgur ve pirinç, ince ince doğranmış kuru soğan, salça, tuz, baharat (Reyhan, nane), pul biber, biraz su karıştırılıp, tek, tek iç konularak rulo şeklinde sarılır. Bu işlem yaprak ve iç bitene kadar devam eder. Tencereye dizilen dolmalar üzeri kapanıncaya kadar salçalı su ve sıvı yağ konularak pişirilir. Lahana ve karalahanada aynı şekilde yaprakları tek, tek doldurulacak şekilde küçültülerek kesilip haşlanır. Aynı hazırlanan içle doldurulur pişirmeye hazır hale getirilir.

Biber, Patlıcan, Kabak Dolması


Biber dolması için önce dolmalık biberler birer, birer yıkanır. İçindeki çekirdek ve sap kısmı bir bıçak yardımıyla temizlenir. Sonra başka bir kapta kıyma, ayıklanmış pirinç, ince, ince kıyılmış kuru soğan, bir diş sarımsak küçük, küçük doğranır. Salça, karabiber, tuz eklenir ve biraz karıştırılarak bir kaşık yardımıyla biberlerin içine doldurulur. Sonra biberlerin üstüne domatesler yuvarlak kesilerek kapatılır. Biberlerin yan tarafları bir küçük kesik atılarak içine su girmesi sağlanır. Doldurulmuş biberler tencereye dizilir. Üzeri kapanacak kadar salça, sıvıya ve sıcak su eklenerek pişirilir. Kabak ve patlıcan da aynı şekilde içleri bir bıçak yardımıyla oyularak çekirdekleri çıkartılır, yıkanır doldurulmaya hazır hale getirilir. Önceden hazırlanan iç patlıcan ve kabakların içine bir kaşık yardımıyla doldurulur.

Kaburga dolması


Kaburga dolması için önceden alınmış kuzu veya oğlak kaburgası buz dolabında dinlendirmek için bekletilir. Kaburga buz dolabında dinlenirken içine doldurulacak malzemeler hazırlanır. Kaburganın içine 250-300 gram kuzu kuşbaşı, 100-200 gram badem içi, bir su bardağı pirinç, karabiber, tuz, yeni bahar, maydanoz, salça ve yoğurt tezgâh üstüne hazırlanır. Bademler suda haşlanarak kabukları soyulur. Bir tava içerisinde yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra buz dolabından dinlenmiş kaburga çıkartılır. Bir bıçak yardımıyla kaburga ile et arası cep gibi açılır. Kaburganın içine ve dışına tuz karabiber ve yenibahar ovularak sürülür ve kaburga doldurulmaya hazır hale getirildikten sonra önceden hazırlamış olduğumuz bademler, kuşbaşı et, pirinç, maydanoz ve baharatlar karıştırılarak kaburgada açmış olduğumuz cep doldurulur. Bir iğne iplik yardımı ile cebin ağzı dikilir. Tencere içerisine yerleştirilir su ilave edilerek 3-6 saat pişirilir, daha sonra tencereden kaburga dolması çıkartılır. Üzerine yoğurt veya salça sürülür 15-20 dakika fırında kaburga dolmasının yüzü kızartılarak yemeye hazır hale getirilir.
Son Güncelleme : 21.01.2024 09:24:41
Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Dolma Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Dolma"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dolma Tarifleri
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok da...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması.Çiğden zeytinyağlı biber dolmasıiçin malzemelerYarım kil...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Hanım biber dolmasını soslu veya tencerede sulu olarak hazırlanmaktadır. Ancak fırında yapıldığı zam...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Benim uyguladığım ve çok beğendiğim tarifi veriyorum size. Tarifte nar ...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesini tavsiye ederiz. 1 porsiyon kara dolması yakl...

 

Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori?
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Etsiz Biber Dolması
Biber Dolması İçi
Pirinçli Biber Dolması
Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan  en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Kaburga Dolması
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan, gerek ana yemek olarak sunulan, gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek...
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere h...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024