Dolma Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma

Dolma, mutfağımızın vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Her bölgede çeşitli sebzelerin, biber, kabak, patlıcan, asma yaprağı, lahana, kabak çiçeği ve karalahananın içleri pirinç, bulgur, kıyma ve baharatların karışımıyla doldurularak yapılan dolmalar mevcuttur. Dolma, Orta Asya Türklerinden günümüze kadar gelen bir yemek türüdür. Yaz mevsiminde taze sebzelerden, kış mevsiminde ise yazdan kurutulan sebzelerden içi doldurularak yapılır. Dolma bir Türk yemeği olsa da komşu ülkelerden Azerbaycan, Gürcistan, Bulgaristan, Makedonya, Macaristan ve Romanya'da da dolma yemekleri yapılmaktadır.

Asma Yaprağı, Lahana, Karalahana Dolması

Asma yaprağı dolması yapmak için, üzüm asmasından yapraklar tek tek toplanıp sıcak suda haşlanır. Asma yaprağı hazırlandıktan sonra, yeterince ayıklanmış bulgur ve pirinç, ince ince doğranmış kuru soğan, salça, tuz, baharat (reyhan, nane), pul biber ve biraz su karıştırılıp, tek tek iç konularak rulo şeklinde sarılır. Bu işlem yaprak ve iç bitene kadar devam eder. Tencereye dizilen dolmaların üzerine kapanıncaya kadar salçalı su ve sıvı yağ eklenerek pişirilir. Lahana ve karalahana da aynı şekilde, yaprakları tek tek doldurulacak şekilde küçültülerek kesilip haşlanır. Aynı içle doldurularak pişirmeye hazır hale getirilir.

Biber, Patlıcan, Kabak Dolması

Biber dolması için önce dolmalık biberler birer birer yıkanır. İçindeki çekirdek ve sap kısmı bir bıçak yardımıyla temizlenir. Sonra başka bir kapta kıyma, ayıklanmış pirinç, ince ince kıyılmış kuru soğan, bir diş sarımsak küçük küçük doğranır. Salça, karabiber ve tuz eklenir ve biraz karıştırılarak bir kaşık yardımıyla biberlerin içine doldurulur. Sonra biberlerin üstüne domatesler yuvarlak kesilerek kapatılır. Biberlerin yan taraflarına bir küçük kesik atılarak içine su girmesi sağlanır. Doldurulmuş biberler tencereye dizilir. Üzeri kapanacak kadar salçalı su ve sıvı yağ eklenerek pişirilir. Kabak ve patlıcan da aynı şekilde içleri bir bıçak yardımıyla oyularak çekirdekleri çıkartılır, yıkanır ve doldurulmaya hazır hale getirilir. Önceden hazırlanan iç, patlıcan ve kabakların içine bir kaşık yardımıyla doldurulur.

Kaburga Dolması

Kaburga dolması için önceden alınmış kuzu veya oğlak kaburgası buzdolabında dinlendirilir. Kaburga dinlenirken içine doldurulacak malzemeler hazırlanır. Kaburganın içine 250-300 gram kuzu kuşbaşı, 100-200 gram badem içi, bir su bardağı pirinç, karabiber, tuz, yenibahar, maydanoz, salça ve yoğurt tezgah üstüne hazırlanır. Bademler suda haşlanarak kabukları soyulur. Bir tava içerisinde yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra buzdolabından dinlenmiş kaburga çıkartılır. Bir bıçak yardımıyla kaburga ile et arasına cep gibi bir boşluk açılır. Kaburganın içine ve dışına tuz, karabiber ve yenibahar ovularak sürülür ve kaburga doldurulmaya hazır hale getirilir. Önceden hazırlamış olduğumuz bademler, kuşbaşı et, pirinç, maydanoz ve baharatlar karıştırılarak kaburgada açılmış olan cep doldurulur. Bir iğne iplik yardımı ile cebin ağzı dikilir. Tencere içerisine yerleştirilir ve su ilave edilerek 3-6 saat pişirilir. Daha sonra tencereden çıkartılan kaburga dolmasının üzerine yoğurt veya salça sürülür ve 15-20 dakika fırında kızartılarak yemeye hazır hale getirilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Müslim

19 Temmuz 2024 Cuma

Dolma yaparken biberlerin çekirdeklerini temizlemek gerçekten zor oluyor mu? Asma yaprağını haşlarken tam kıvamını nasıl tutturuyorsunuz? Kaburga dolması yaparken iç harcını doldururken zorlanıyor musunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Müslim,

Dolma yaparken biberlerin çekirdeklerini temizlemek başlangıçta biraz zahmetli gibi görünebilir, ama doğru teknikle oldukça kolaylaşır. Biberin üst kısmını dikkatlice kesip çekirdekleri bir kaşık yardımıyla çıkardığınızda işinizi oldukça hızlandırır. Asma yaprağını haşlarken tam kıvamı tutturmak için kaynar suya yalnızca birkaç saniye batırıp çıkarmak yeterli olur. Yapraklar yumuşayıp renk değiştirdiğinde hazır olduklarını anlarsınız. Kaburga dolması yaparken iç harcını doldurmak biraz dikkat ister, ama elinizi harçla nemlendirirseniz daha rahat doldurabilirsiniz. Zamanla el alışkanlığı kazandıkça bu süreçler daha da kolaylaşacaktır.

Kolaylıklar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Antep Usulü Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Top Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri