Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Yaprak Dolması

Yaprak Dolması

Yaprak Dolması Türk mutfağının en önemli zeytinyağlıları arasında yer almaktadır. Hem zahmetli olması hem de lezzeti ile en zor zeytinyağlı olduğu düşünülüyor olsa da piknikler ve misafir ağırlamak için en çok tercih edilen yiyecekler arasında yer alan yaprak sarması yapımında öncelikle asma yapraklarının salamura edilmesi gerekmektedir. Asma yaprakları salamura edildikten sonra sarma işlemi gerçekleştirilir. Dilerseniz sarma işinden hemen sonra pişirebilmeniz mümkün olacağı gibi dilerseniz buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklayıp daha sonra pişirebilmeniz de mümkündür.

Yaprak Dolması için Salamura Malzemeleri

  • !/2 kilo asma yaprağı
  • Yeteri kadar salamura tuzu
  • Yeteri kadar kaynatılmış ve tekrar soğutulmuş su
  • Bidon

Yaprak Dolması için İç Harcı Malzemeleri

  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • Maydanoz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Kimyon
  • Nane
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yaprak Dolması için Pişirme Malzemeleri

  • 1 tane limon
  • Zeytinyağı
Yaprak Dolması için Salamura Yaprak Nasıl Yapılır?

İlk olarak bir asma yaprağını alarak damarlı kısmı üste gelecek biçimde bir iki tutam salamura tuz dökün. Daha sonra ikinci yaprağı alarak tuzladığınız yaprağın üzerine yine damarlı kısım üste gelecek şekilde yerleştirin ve yine üzerine salamura tuz dökün. Bu işlemi 15-20 yaprağı üst üste gelecek şekilde her yaprak için yapın. Daha sonra yine yaprakların damarlı kısımları üste gelecek şekilde bidona yerleştirin ve bastırın. Tüm yapraklar bitene kadar aynı şekilde yapın ve bidona üs üste yığıp her seferinde bastırın. Tüm yapraklar bittiğinde yine üstüne tuz serpin. Daha sonra yaprakların üstüne bastırması için temizlenmiş bir yassı taşı (Mermer taşı olabilir) yaprakların üstüne yerleştirin ve kaynatılıp soğutulmuş olan suyu bidona dökün. Daha sonra ağzını kapatıp güneş görmeyen bir yerde 10 gün bekletin. Daha sonra bu yaprakları kullanmak istediğinizde 3-4 saat suda bekletmeniz ve daha sonra yıkayıp sarma işlemine başlamanız gerekmektedir.

Yaprak Dolması için İç Harcı Nasıl Yapılır?

İlk olarak geniş bir kabın içine soğanları rendeleyin. Daha sonra üzerine zeytinyağı dökün ve yıkanmış pirinçlerinizi ekleyin. Daha sonra salça ve baharatlarınızı da ekleyip, ince ince kıyılmış maydanozu da ekleyerek iyice karıştırın. Birçok kişi bu işlemler sırasında harcı da pişirmek istediğinden soğanları ve yağı ekledikten sonra iyice pişirmekte ve tüm malzemeler eklendikten sonra 1 bardak suda ekleyip pirinçlerin şişmesini sağlamaktadır. Hatta bu malzemelerin içine kıyma ve kuş üzümü de koyanlar bulunmaktadır. Bu malzemeleri de damak zevkinize göre kullanabilmeniz mümkündür. İç harcınız hazırlandıktan sonra sıra yapraklarınızı sarma ve pişirme kısmına gelmektedir.

Yaprak Dolması Sarılışı ve Pişirilişi

İlk olarak salamura suyundan arınmış olan yapraklarımızdan bir adet alıyoruz ve yassı bir tabağa yerleştiriyoruz. Yaprağı damarlı kısmı üste gelecek şekilde yerleştiriyoruz ve geniş olan ve daha önce yaprak sapının bulunduğu kısma iç harcımızdan çok ince olmayan bir tabaka halinde yerleştiriyoruz. Daha sonra iki yanından kapatarak rulo halinde sarıyoruz ve pişirme işlemini gerçekleştireceğimiz tencerenin içine alıyoruz. Tüm yapraklarımızı bu şekilde sardıktan ve tenceremize yerleştirdikten sonra önce zeytinyağını yaprakların üzerinde gezdiriyoruz. Daha sonra da limonu dilimleyerek yaprak sarmalarının üzerine yerleştiriyoruz. Son olarak yaprak sarmalarının üzerine hafif su çıkana kadar su eklenir ve daha sonra kısık ateşte pişirmeye başlıyoruz. Pişirme işlemine başladığınızda yaprakların açılmaması ve dağılmaması için ağırlık yapmasını sağlayacak küçük bir tabak koymanız iyi olacaktır. Pişirme işlemi bittikten sonra hafif ılıyana kadar bekleyin ve servis edin.

Afiyet Olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 15:06:05
Yaprak Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Yaprak Dolması Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Yaprak Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dolma Tarifleri
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok da...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması.Çiğden zeytinyağlı biber dolmasıiçin malzemelerYarım kil...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Hanım biber dolmasını soslu veya tencerede sulu olarak hazırlanmaktadır. Ancak fırında yapıldığı zam...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Benim uyguladığım ve çok beğendiğim tarifi veriyorum size. Tarifte nar ...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesini tavsiye ederiz. 1 porsiyon kara dolması yakl...

 

Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori?
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Etsiz Biber Dolması
Biber Dolması İçi
Pirinçli Biber Dolması
Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan  en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Kaburga Dolması
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan, gerek ana yemek olarak sunulan, gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek...
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere h...
Kıymalı Biber Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolm...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024