Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Dolma İçi

Dolma İçi

Dolma içi, yediğimiz lezzetli dolmaları pişirdiğimiz iç harcıdır. Etli, kıymalı, zeytinyağlı olarak hazırlanabilen dolma içinin ana malzemesi genellikle pirinçtir. Bazı yörelerde ise bulgurda kullanılır. Pirinç dışında maydanoz, dereotu, nane gibi yeşillikler, kuru soğan, domates, salça ve çeşitli baharatlarla lezzetini alan dolma içini mümkünse bir gün önceden hazırlamanızı öneririz. Bu sayede malzemeler birbiri ile özleşir ve ortaya harika bir lezzet çıkar. Sizler için zeytinyağlı ve kıymalı dolma içi tariflerini hazırladık. Bu dolma içlerinde zeytinyağlı olanında daha fazla pirinç kullanılırken, kıymalı olanında pirinç daha az kullanılır. Bunlardan birini kullanarak dolmanızı pişirebilirsiniz.

Dolma içi zeytinyağlı: Zeytinyağlı harcın hazırlanması yöresel olarak farklılık gösterebilir. Bazı yörelerde malzemeler kavrularak hazırlanır. Bazı yörelerde ise tüm malzemeler çiğden kullanılır. Harcın içine konulan malzemelerde farklılık gösterebilir. Bazı hanımlar zeytinyağlı dolma içi hazırlarken tarçın, Şam fıstığı, kuş üzümü, tarçın gibi malzemeler kullanarak hafif tatlımsı bir lezzet elde eder. Bu tür dolma içi genellikle yaprak sarması ve biber dolması için kullanılır. Bazı hanımlarda bunları tercih etmez. Dolma içini zeytinyağlı, karabiber ve diğer yeşilliklerle hazırlamayı tercih ederler. Hazırladığımız dolma içi ile istediğiniz dolma türünü rahatlıkla yapabilirsiniz. Şimdi malzemeleri vererek dolma içini hazırlayalım.
  • 1,5 su bardağı baldo pirinç
  • 1 demet maydanoz
  • 2 adet iri kuru soğan
  • Yarım demet dereotu
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 adet domates
  • Damak tadınızda tuz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım demet taze nane ya da 1 tatlı kaşığı kuru nane

Dolma içi zeytinyağı nasıl yapılır?


Dolma içini çiğden hazırlayacağız. Bir kâseye pirinci koyalım. İçine ince kıyılmış maydanozu, dereotunu ve naneyi kıyalım. Kuru soğanı olabildiğince ince doğrayalım. Domatesleri küçük doğrayalım. Karabiber ve istediğiniz başka baharatları, tuzu, domates salçasını ilave edelim. Zeytinyağını da koyarak dolma içini iyice karıştıralım. Dolma içini buzdolabında dinlendirerek istediğimiz malzemelerin içine doldurabiliriz. Özellikle dolmalık biber, asma yaprağı gibi malzemeler ideal bir tercih olur.

Afiyet olsun.

Dolma içi kıymalı: Kıymalı dolma içini daha çok patlıcan, kabak, dolmalık biber, asma yaprağı, lahana gibi sebzelerde kullanabilirsiniz. Kıymalı harçta kullanacağınız pirinç miktarı daha az olur. Dolmayı yediğinizde mutlaka kıymanın lezzetini almalısınız. Harcın içi hafif sulu olmalıdır. Dolma içinde kullanılan kıyma da orta yağlı olmalıdır. Hazırsak dolma içi malzemelerini verelim ve hazırlığımıza başlayalım.
  • 1,5 çay bardağı baldo pirinç
  • Yarım demet maydanoz
  • 6-7 dal dereotu
  • 350 gram orta yağlı dana kıyma
  • Yeterince tuz
  • 3 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 adet kuru soğan
  • Karabiber
  • 1 kahve fincanı sızma zeytinyağı

Dolma içi kıymalı nasıl yapılır?


Yine pirinci kâsenin içine alalım. Kıymayı, doğranmış maydanoz, dereotu ve kuru soğanı ilave edelim. Domates salçasını, ince doğranan domatesleri koyalım. Karabiberini ve tuzunu atalım. Zeytinyağını da karıştırıp, dolma içini hazırlayalım. Bu şekilde dolmalık kullanacağımız malzemelere harcımızı doldurabiliriz. Verdiğimiz dolma içi tariflerini çiğden hazırladık. Dileyenler bunları kavurarak da yapabilir.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 18:53:50
Dolma İçi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Dolma İçi Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Dolma İçi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dolma Tarifleri
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok da...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması.Çiğden zeytinyağlı biber dolmasıiçin malzemelerYarım kil...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Hanım biber dolmasını soslu veya tencerede sulu olarak hazırlanmaktadır. Ancak fırında yapıldığı zam...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Benim uyguladığım ve çok beğendiğim tarifi veriyorum size. Tarifte nar ...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesini tavsiye ederiz. 1 porsiyon kara dolması yakl...

 

Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori?
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Etsiz Biber Dolması
Biber Dolması İçi
Pirinçli Biber Dolması
Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan  en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Kaburga Dolması
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan, gerek ana yemek olarak sunulan, gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek...
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere h...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024