Tavuk Dolması, genellikle bu yemek hindi dolması olarak akıllarda kalmıştır. Ancak günümüzde tavuk dolması hindi dolmasından daha da popüler olarak hazırlanmaktadır. Kolaylıkla herkes tarafından yapılabilen tavuk dolması ile akşam yemeklerinizi bir ziyafete çevirerek harika sunumlar eşliğinde sevdiklerinize ve kendinize leziz bir ziyafet çekebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.
Tavuk Dolması İçin Gerekli Malzemeler:
1 adet iri boy tüm tavuk
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
Pilavı İçin:
2 su bardağı pilavlık pirinç
2 su bardağı tavuk suyu veya normal su
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 adet küçük boy kuru soğan
1 çay kaşığı dolusu dolma baharı
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı
100 gr tavuk ciğeri
Yeteri kadar tuz
Tavuk Dolması Hazırlanışı:
Tavuk dolması hazırlamaya ilk olarak bütün tavuğumuzu bol suda iyice yıkayıp temizleyerek başlayalım. Ardından tavuğun ayaklarını arkasında yer alan gerisindeki delikten geçirerek sabitleyelim.
Daha sonra tavuğu marine etmek için küçük bir kabın içine 1 çorba kaşığı domates salçası,1 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı yenibahar 1 çay kaşığı tarçın ve yeteri kadar tuz ilave ederek karıştıralım. Ardından karışımı iyice karıştırarak sos kıvamına getirdikten sonra tavuğun yüzeyine salçalı sosu iyice sürelim.
Ardından geniş bir tencereye 1-2 çorba kaşığı kadar margarin ilave ederek eritelim ve üzerine sos sürülmüş tavuğu eriyen yağın içine alıp çevirerek tavuğun dış kısmını hafifçe kızartalım. Kızaran tavuğun üzerine 4-5 su bardağı sıcak su ilave ederek orta ısıdaki ateşte tavuğu hafif diri kalacak bir şeklide haşladıktan sonra haşlama suyundan çıkartarak soğuması için bekletelim.
Daha sonra pilavımızı hazırlamak için önceden sıcak suya ayıklayarak sıcak suda beklettiğimiz 2 su bardağı pirinçlerin ıslama suyunu süzdürerek bol suda yıkadıktan sonra süzülmeye bırakalım. Bizde bu arada pilavımızı hazırlayalım.
Tavuk ciğerlerini mimik küpler şeklinde doğrayalım. Ardından 1 adet kuru soğanın kabuklarını soyarak incecik kıyarak hazırlayalım. Pilav tavamızı ocağa alarak yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyerek yağı ısıtalım. Isınan yağın üzerine öncelikle 1 çorba kaşığı dolmalık fıstıkları ilave ederek pembeleşinceye kadar karıştırarak kavuralım. Kavrulan fıstıkların üzerine incecik kıyılmış kuru soğanları ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Soğanlar kavrularak pembeleştikten sonra üzerine küçük küpler şeklinde doğranmış tavuk ciğerlerini ekleyerek renk değiştirene kadar yaklaşık 4-5 dakika kadar kavuralım.
Daha sonra ciğerlerin üzerine süzülmeye bıraktığımız pirinçleri ilave ederek karıştırarak kavurmaya devam edelim. Ardından kavrulmakta olan pirinçlerin üzerine 1 çay kaşığı dolma baharı, 1 çay kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı karabiber ve ıslatılarak süzdürülmüş kuş üzümlerini ilave ettikten sonra karıştıralım. Üzerine önceden haşladığımız tavuk suyundan 1,5 su bardağı kadar üzerine ekleyerek yeteri kadar tuz ve kalan yarım çay bardağı zeytinyağı ilave ederek kaynayıncaya kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pilavımız diri kalacak şekilde pişirerek ocaktan alalım.
Pişen pilavımızın üzerini kapatarak 10-15 dakika kadar demlenmesi için beklettikten sonra hafifçe karıştıralım ve önceden hazırlayarak beklemeye bıraktığımız tavuğun içine bir kaşık yardımıyla fazla sıkıştırmadan dolduralım. Ardından tavuğu doldurduğumuz açık kısmını ve boyun kısmını steril bir mutfak iğnesi ve ipi ile dikerek sabitleyelim. Daha sonra önceden hazırladığımız kalan salçalı sostan sürerek doldurulmuş tavuğumuzu bir fırın tepsisine yerleştirerek fırınımızı 200 derecede önceden ısıtarak tepsiyi fırına verelim. Yaklaşık olarak tavuk dolmamızı 1 saat kadar pişirerek fırından alalım ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kalan pilavımızla birlikte servise sunalım. Afiyet olsun...
Son Güncelleme : 21.04.2021 12:00:38
Tavuk Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
0 Yorum Yapılmış "Tavuk Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Rüyada Biber Dolması Görmek
Rüyada biber dolması görmek, görülen rüya hayra yorumlanmalıdır, rüyada biber dolması görmek rüya sahibinin iyi kısmetler alacağına işarettir. Rüya sahibinin günlük yaşantısında karşılaşacağı sürprizlerle karşılaşacağı ve mutlu olacağı olaylar yaşaya...
Rüyada Dolma Görmek
Rüyada dolma görmek, farklı sürprizler ile karşılaşılacağına, kişiyi mutlu edecek haber alınacağına işarettir. Ayrıca işle yoluna girecek ve ekonomik durum düzelecek olarak da tabir edilmektedir. Düşman karşısında galip gelineceğine ve artık yaşamın ...
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli, ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok d...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması. Çiğden zeytinyağlı biber dolması için malzemeler: ...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Rüyada Dolma Yemek
Rüyada dolma yemek; enerjisi düşük ve olumsuzlukların yaşanacağı bir rüya olduğunun habercisidir. Rüyada dolma yemek, rüya sahibinin stres yaşayacağı gibi rüyasına yorum yapıldıktan sonra motivasyon düşüklüğünü sağlayacak bir rüyadır. Bu yüzden rüyay...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Rüyada Biber Dolması Görmek
Rüyada Dolma Görmek
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Rüyada Dolma Yemek
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Popüler İçerik
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok ...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tari...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında s...
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Ağustos - 2022