Tavuk dolması, genellikle hindi dolması olarak bilinse de günümüzde tavuk dolması, hindi dolmasına kıyasla daha popüler hale gelmiştir. Kolaylıkla herkes tarafından yapılabilen tavuk dolması ile akşam yemeklerinizi bir ziyafete çevirerek harika sunumlar eşliğinde sevdiklerinize ve kendinize leziz bir ziyafet çekebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık. Tavuk Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Pilavı İçin
Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?Tavuk dolması hazırlamaya ilk olarak bütün tavuğumuzu bol suda iyice yıkayıp temizleyerek başlayalım. Ardından tavuğun ayaklarını arkasında yer alan gerisindeki delikten geçirerek sabitleyelim. Daha sonra tavuğu marine etmek için küçük bir kabın içine 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 çay kaşığı kimyon ve yeteri kadar tuz ilave ederek karıştıralım. Ardından karışımı iyice karıştırarak sos kıvamına getirdikten sonra tavuğun yüzeyine salçalı sosu iyice sürelim. Ardından geniş bir tencereye 1-2 çorba kaşığı kadar margarin ilave ederek eritelim ve üzerine sos sürülmüş tavuğu eriyen yağın içine alıp çevirerek tavuğun dış kısmını hafifçe kızartalım. Kızaran tavuğun üzerine 4-5 su bardağı sıcak su ilave ederek orta ısıdaki ateşte tavuğu hafif diri kalacak bir şekilde haşladıktan sonra haşlama suyundan çıkartarak soğuması için bekletelim. Daha sonra pilavımızı hazırlamak için önceden sıcak suya ayıklayarak sıcak suda beklettiğimiz 2 su bardağı pirinçlerin ıslama suyunu süzdürerek bol suda yıkadıktan sonra süzülmeye bırakalım. Biz de bu arada pilavımızı hazırlayalım. Tavuk ciğerlerini küçük küpler şeklinde doğrayalım. Ardından 1 adet kuru soğanın kabuklarını soyarak incecik kıyarak hazırlayalım. Pilav tavamızı ocağa alarak yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyerek yağı ısıtalım. Isınan yağın üzerine öncelikle 1 çorba kaşığı dolmalık fıstıkları ilave ederek pembeleşinceye kadar karıştırarak kavuralım. Kavrulan fıstıkların üzerine incecik kıyılmış kuru soğanları ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Soğanlar kavrularak pembeleştikten sonra üzerine küçük küpler şeklinde doğranmış tavuk ciğerlerini ekleyerek renk değiştirene kadar yaklaşık 4-5 dakika kadar kavuralım. Daha sonra ciğerlerin üzerine süzülmeye bıraktığımız pirinçleri ilave ederek karıştırarak kavurmaya devam edelim. Ardından kavrulmakta olan pirinçlerin üzerine 1 çay kaşığı dolma baharı, 1 çay kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı karabiber ve ıslatılarak süzdürülmüş kuş üzümlerini ilave ettikten sonra karıştıralım. Üzerine önceden haşladığımız tavuk suyundan 1,5 su bardağı kadar üzerine ekleyerek yeteri kadar tuz ve kalan yarım çay bardağı zeytinyağı ilave ederek kaynayıncaya kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pilavımız diri kalacak şekilde pişirerek ocaktan alalım. Pişen pilavımızın üzerini kapatarak 10-15 dakika kadar demlenmesi için beklettikten sonra hafifçe karıştıralım ve önceden hazırlayarak beklemeye bıraktığımız tavuğun içine bir kaşık yardımıyla fazla sıkıştırmadan dolduralım. Ardından tavuğu doldurduğumuz açık kısmını ve boyun kısmını steril bir mutfak iğnesi ve ipi ile dikerek sabitleyelim. Daha sonra önceden hazırladığımız kalan salçalı sostan sürerek doldurulmuş tavuğumuzu bir fırın tepsisine yerleştirerek fırınımızı 200 derecede önceden ısıtarak tepsiyi fırına verelim. Yaklaşık olarak tavuk dolmamızı 1 saat kadar pişirerek fırından alalım ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kalan pilavımızla birlikte servise sunalım. Afiyet olsun. |
Tavuk dolması yapmak için gerekli malzemeleri okuduktan sonra, bu tarifin bana çok pratik geldiğini düşünüyorum. Özellikle herkesin yapabileceği kadar basit olması, akşam yemeği için harika bir alternatif sunuyor. Gerekli malzemelerin çeşitliliği de pilavın lezzetini artıracak gibi görünüyor. Tavuk dolmasını hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar var mı? Özellikle marine işlemi sırasında dikkat etmemiz gereken püf noktaları var mı? Tavuk dolmasını hazırladıktan sonra sunumunu nasıl yapmalıyız? Merak ettiklerim var, bu konuda deneyimlerinizi paylaşabilir misiniz?
Cevap yazMerhaba Zekeriya,
Tavuk Dolması Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Tavuk dolması yaparken, öncelikle tavuğun içinin iyice temizlenmesi önemlidir. Ayrıca, tavuk etinin marine edilmesi, lezzetini artırmak için oldukça etkilidir. Marine süresince tavuğun tuz ve baharatlarla iyice özdeşleşmesini sağlamak için en az 2-3 saat bekletmek, hatta bir gece buzdolabında dinlendirmek iyi sonuç verir.
Marine İşlemi Püf Noktaları
Marine işlemi sırasında kullanacağınız malzemeler de oldukça önemlidir. Zeytinyağı, limon suyu, sarımsak ve baharatlar (kimyon, karabiber, kekik gibi) tavuk dolmasına harika bir tat verecektir. Bu karışımı hazırlarken, malzemeleri iyice karıştırıp, tavuk etinin her tarafını kaplamasına dikkat edin. Ayrıca, marine sırasında tavuğu ara sıra çevirerek her tarafının eşit şekilde marine olmasını sağlayabilirsiniz.
Sunum Önerileri
Tavuk dolmasını hazırladıktan sonra, sunumda da dikkat çekmek isteyebilirsiniz. Sıcak servis yaparken, tavuk dolmasının etrafını sebzelerle (örneğin, havuç, patates) süsleyerek renkli bir görünüm elde edebilirsiniz. İsterseniz, yanında pilav veya salata ile birlikte sunmak da güzel bir seçenek olacaktır. Tabaklarda her bir porsiyonu özenle yerleştirerek, misafirlerinize görsel bir şölen sunabilirsiniz.
Umarım bu bilgiler, tavuk dolması yapımında size yardımcı olur. Afiyet olsun!