Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma

Fırında dolma, geleneksel dolma tariflerinin fırında pişirilmesiyle elde edilen lezzetli bir yemektir. Dolma, ister biber, ister kabak, ister patlıcan olsun, her çeşidi ile sofralarımızda yer bulur. Fırında pişirildiğinde ise dolmanın lezzeti bir başka olur. Bugünkü tarifimizde karışık dolma hazırlayarak fırına vereceğiz. Dolma sevenler için bu tarifi denemelerini ısrarla tavsiye ediyorum. Hazırlayan ellerinize sağlık dileklerimle, şimdiden afiyet olsun.

Fırında Dolma İçin Gerekli Malzemeler

  • 250 gr orta yağlı kıyma
  • 10 adet küçük boy ince kabuklu dolmalık biber
  • 2 adet ufak boy düzgün patlıcan
  • 2 adet ufak boy kabak
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet sulu olgun domates
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam taze nane
  • 1 tutam dereotu
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Fırında Dolma Nasıl Yapılır?

Hazırlık

Fırında dolma hazırlığımıza öncelikle sebzelerimizi bol suda yıkayarak başlayalım. Ardından yıkanarak suları süzdürülmüş sebzelerden önce 10 adet dolmalık biberin sap kısımlarından tutarak aşağıya doğru bastırıp çekerek sapını ve çekirdeklerini temizleyerek su dolu bir kabın içine alalım. Ardından 2 adet kabağın baş kısmını kestikten sonra kabuklarını kazıyarak kabağın büyüklüğüne göre dolmalık olacak şekilde 2 veya 3 parçaya bölerek kabakların içini kabak oyacağı yardımıyla oyarak çıkaralım ve su dolu kabın içine alalım. Patlıcanların sap kısımlarını kestikten sonra kabuklarını alaca olacak şekilde yol yol soyalım ve patlıcanların büyüklüğüne göre 2 veya 3 parçaya böldükten sonra iç kısımlarını oyarak çıkarıp su dolu kabın içine alalım.

İç Harcın Hazırlanması

Daha sonra, fırında dolmamızın iç harcını hazırlamak için karıştırma kabımıza 250 gr orta yağlı kıymayı ilave ettikten sonra üzerine 1 adet kuru soğanın ve 2 diş sarımsağın kabuklarını soyduktan sonra incecik doğrayarak ekleyelim. Domateslerin kabuklarını soyarak minik minik doğrayarak karışıma ilave edelim. Karışımın üzerine birer tutam ince kıyılmış maydanoz, taze nane ve dereotu ilave ettikten sonra karışıma 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, yarım çay bardağı sıvı yağ ve 1 çay bardağı yıkanarak süzdürülmüş pirinç ilave edelim. Ardından 1 çay kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuz ilave ederek dolmalık harcımızı iyice karıştırarak harmanlayalım.

Dolmaların Doldurulması ve Fırınlanması

İç harcımız hazır hale geldikten sonra hazırladığımız sebzeleri suyun içinden aldıktan sonra, iç harcımızdan bir kaşık yardımıyla alarak serbest bir şekilde sıkıştırmadan sebzeleri dolduralım. Tüm sebzeleri aynı şekilde doldurduktan sonra uygun bir fırın kabına yan yana sıralayalım ve üzerlerine 1 çorba kaşığı tereyağını minik parçalara ayırarak dolmaların üzerine serpiştirelim. Ardından tepsiye yarım su bardağı kadar kaynar su ilave edelim ve tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatarak önceden 200 derecede 1 saat kadar pişirdikten sonra tepsinin üzerindeki folyoyu çıkararak fırının üst rafına tepsiyi yerleştirelim ve dolmaların üzeri hafifçe kızardıktan sonra fırından çıkararak servise sunalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Karın Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?