İskilip Dolması

İskilip Dolması

İskilip dolması, adından da anlaşılacağa üzere çorum yöresine ait bir yenmek türüdür. Genelde bu dolma yerli halk tarafından düğün ve özel günlerde çok sık yapılmaktadır. Büyük kazan tipi tencerelerde hazırlanılan İskilip dolmasının en önemli püf noktası ise pirinçlerin bol suda bir gece bekletilmesidir. Bekletilen pirinçler her ne kadar pilav gibi hazırlansa da bölgede dolma olarak adını almıştır. Servis önerisi ise langer adı verilen özel tepsilerde sunum yapılmasıdır. Akabinde bu yemek hazırlanırken yemeği yapacak kişiler dualar eşliğinde kazanlara yağı ve diğer malzemeleri ekliyor ve bereketli olmasını sağlıyorlarmış. Bizim önereceğimiz tarif ise tamamen evde kolaylıkla yapılabilecek bir tariftir.

İskilip Dolması Malzemeler

  • 1 kilo kemiksiz yerinden koyun eti
  • 1,5 kilo baldo veya Osmancık pirinç
  • 4-5 tane orta boy kuru soğan
  • 1 su bardağı tereyağı
  • 1 kahve kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz
  • 10 su bardağı kadar kaynar su
  • 1 su bardağı kaynar su (pirinçlerin içerisine dökmek için)

İskilip Dolması Yapılışı

İlk olarak pirinçleri bol suyun altında yıkayalım ve geniş bir kabın içerisine boşaltalım. Pirinçlerin üzerini geçecek kadar sıcak su ilavesi yapalım ve üzerine de bir tatlı kaşığı kadar tuz serpiştirip bu şekilde 40 dakika kadar bekletelim. Sürenin ardından pirinçleri bir kevgirin içerisine alalım süsüp bir kenarda bekletelim.

Dolmanın pişeceği tencerenin içerisine yarım su bardağı kadar tereyağı ilave edip ısıtalım. Isınmış yağın içerisine suyunu süzdüğümüz pirinçleri, karabiber ve tuzu ilave edip kavurmaya başlayalım. Bu aşamada harcın 5 dakika kadar sürekli karıştırılarak kavrulması yeterli olacaktır. Kavrulan pirinçlere bir su bardağı kadar kaynar su ilavesi yapalım ve suyunu çekene dek pişirelim.

Soğanların hepsinin kabuklarının soyalım ve et tahtasının üzerinde ince kıyım olacak şekilde doğrayalım. Doğranmış soğanları suyunu çeken pirinçlerin içerisine boşaltalım ve etleri de yarım saat kadar pişirip kızarmasını sağlayalım. Bunun için tencerenin içerisinde kendi yağı ile etleri kızartalım ve kızardıktan sonra etlerin üzerine 15 su bardağı kadar kaynar su ilavesi yapıp tencerenin kapağını kapatalım ve bu şekilde pişmeye bırakalım. Etler kaynamaya başladığında tencerenin orta kısmına oturacak şekilde sacayak yerleştirelim. Ardından sacayağın üzerine de bakır bir tepsi yerleştirelim. Akabinde dinlendirdiğimiz pirinçleri temiz bir bez torbanın içerisine doldurup ağzını bağlayalım ve bakır tepsinin üzerine oturtalım.

Tencerenin içerisinde olan buharın dışarıya sızmaması için tencerenin kapağını sıkı bir şekilde kapatalım ve bir bez ile kapağın kenarlarını dolayıp bağlayalım. Diğer bir alternatif olarak sert bir hamur yoğuralım ve kapağın etrafına sarıp buharın dışarı çıkmasını engelleyelim. İskilip dolmasını bu şekilde yarım saat kadar pişirelim ve piştikten sonra pirinçleri servis tabağının altına etleri ise üzerine yerleştirip sunum yapalım. Afiyet olsun...

Son Güncelleme : 27.11.2018 02:00:23
İskilip Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

İskilip Dolması Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "İskilip Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Rüyada Biber Dolması Görmek
Rüyada Biber Dolması Görmek
Rüyada biber dolması görmek, görülen rüya hayra yorumlanmalıdır, rüyada biber dolması görmek rüya sahibinin iyi kısmetler alacağına işarettir. Rüya sahibinin günlük yaşantısında karşılaşacağı sürprizlerle karşılaşacağı ve mutlu olacağı olaylar yaşaya...
Rüyada Dolma Görmek
Rüyada Dolma Görmek
Rüyada dolma görmek, farklı sürprizler ile karşılaşılacağına, kişiyi mutlu edecek haber alınacağına işarettir. Ayrıca işle yoluna girecek ve ekonomik durum düzelecek olarak da tabir edilmektedir. Düşman karşısında galip gelineceğine ve artık yaşamın ...
Dolma Tarifleri
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli, ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok d...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması. Çiğden zeytinyağlı biber dolması için malzemeler: ...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Rüyada Dolma Yemek
Rüyada Dolma Yemek
Rüyada dolma yemek; enerjisi düşük ve olumsuzlukların yaşanacağı bir rüya olduğunun habercisidir. Rüyada dolma yemek, rüya sahibinin stres yaşayacağı gibi rüyasına yorum yapıldıktan sonra motivasyon düşüklüğünü sağlayacak bir rüyadır. Bu yüzden rüyay...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...

 

Rüyada Biber Dolması Görmek
Rüyada Dolma Görmek
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Rüyada Dolma Yemek
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Popüler İçerik
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok ...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tari...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında s...
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Rüyada Biber Dolması Görmek
Rüyada Dolma Görmek
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019