Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Etli Kuru Patlıcan Dolması

Etli Kuru Patlıcan Dolması

Etli Kuru Patlıcan Dolması, Bilindiği gibi Türk mutfağı dolma olmadan olmaz. Her çeşidi ayrı güzellikle olan dolma çeşitlerinden bana göre kuru patlıcan dolmasının tadı bir ayrı güzeldir. Özellikle de etli yapıldığında yemesi çok keyifli oluyor. Yazın sıcağında mis gibi kurutulmuş patlıcanların her mevsim dolması yapabilirsiniz. Gaziantep mutfağına daha sık yapılan etli kuru patlıcan dolması bugün ne pişirsem diye düşünenler için iyi bir alternatif olabilir. Sizlerle paylaştığım etli kuru patlıcan dolmasına normal kuru patlıcan dolmasından farklı olarak sumak ekşisi ilave ettim. Şahane bir tadı oluyor. Bu tarifi hazırlarken aynı zamanda evinizde varsa kuru dolma biber ile hazırlayıp aynı tencerede pişirebilirsiniz.

Etli kuru patlıcan dolması Malzemeleri

  • 300 gram kıyma
  • 15-20 adet kuru patlıcan
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Bir demet maydanoz

Etli Kuru Patlıcan Dolması Sosu için

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 litre sıcak su

Etli kuru patlıcan dolması nasıl yapılır?


Bu tarifi hazırlarken kullanacağımız kurutmalık patlıcanları iyice yıkadıktan sonra yaklaşık bir saat kadar suda bekletmelisiniz. Patlıcanlar bu şekilde yapıldığında acı suyunu bırakmış oluyor ve daha kolay haşlanıyor. Suda beklettiğiniz patlıcanları bir tencereye alıp üzerine bir parmak geçecek kadar kaynar su yaklaşık 20 dakika kadar kaynatın. Patlıcanların belirtilen süreden daha az ya da daha çok kaynatmayın. Çünkü bu süre zarfında patlıcanlar tam istenilen yumuşaklıkta oluyor. Kaynattığınız patlıcanları soğuk sudan geçirip bir süzgecin üzerine alın ve bu arada kuru patlıcanın içini hazırlamak için kuru soğanı ve sarımsağı ince ince doğradıktan sonra geniş bir kabın içerisine alın ve üzerine iyice yıkadığınız pirinçleri süzerek ilave edin. Daha sonra kabın içerisine kıyma, domates salçası, biber salçası, tuz, ince kıyılmış maydanoz ve geriye kalan baharatları da ilave edip iyice karıştırdıktan sonra haşlanmış patlıcanları hazırladığınız iç harç ile patlıcanların yarısından biraz az olacak şekilde doldurun. Ağız kısmını büzün ve ağız tarafı içe bakacak biçimde isterseniz döküm tencereye isterseniz de düdüklü tencereye sırasıyla dizin. Bütün patlıcanları doldurup dizdikten sonra kuru patlıcan dolmasının sosunu hazırlamak için küçük bir kâsenin içerisinde zeytinyağı, domates salçası, tuz ve baharatları ilave edip karıştırdıktan sonra tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine hazırladığınız sosu gezdirin ve son olarak 1 litre kaynatılmış suyu da tencerenin içerisine ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve yüksek ateşte kaynayana kadar, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pirinçler iyice pişene kadar yani yaklaşık 50 dakika kadar pişirin. Harika lezzeti sahip olan kuru patlıcan dolmasını 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 11:17:22
Etli Kuru Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Etli Kuru Patlıcan Dolması Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Etli Kuru Patlıcan Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dolma Tarifleri
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok da...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması.Çiğden zeytinyağlı biber dolmasıiçin malzemelerYarım kil...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Hanım biber dolmasını soslu veya tencerede sulu olarak hazırlanmaktadır. Ancak fırında yapıldığı zam...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Benim uyguladığım ve çok beğendiğim tarifi veriyorum size. Tarifte nar ...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesini tavsiye ederiz. 1 porsiyon kara dolması yakl...

 

Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori?
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Etsiz Biber Dolması
Biber Dolması İçi
Pirinçli Biber Dolması
Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan  en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Kaburga Dolması
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan, gerek ana yemek olarak sunulan, gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek...
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere h...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024