Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuru dolma, Özellikle Gaziantep yöresine ait kurutulmuş patlıcan ya da dolma biberinden yapılan dolmalar Türkiye'nin her yerinde ana yemek ya da garnitür olarak sofraları süslemektedir.

Kuru Dolma İçin Gerekli Malzemeleri
  • Kişi sayısına göre kurutulmuş dolmalık patlıcan (25-25 adet)
  • 250 gram orta yağlı kıyma
  • 1 tane orta büyüklükte kuru soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar tuz
Dolmanın Sosu için
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 4 su bardağı su
Kuru Dolma Nasıl Yapılır?

İlk olarak yazdan kış hazırlığı için hazırlanmış olan kurutulmuş patlıcanların ipi temizlenir. Uygun bir tencereye 1 litre kadar su ilave edilip kaynatılır. Su kaynadıktan sonra patlıcan kuruları kaynayan suya eklenerek 20 dakika kadar haşlanır. Patlıcanlar çok sert ya da yumuşak olmamalıdır. Patlıcanların haşlama süresi tamamlandıktan sonra süzülerek soğuk suya tutulur.

İç harcı için, pirinçler ayıklanarak bol su ile yıkanır ve süzüldükten sonra çukur bir kabın içine alınır. Kuru soğan ve sarımsakların kabukları soyularak ufak ufak doğranır. (Rendelemede yapılabilir.) Çukur bir kabın içine alınan pirinçlerin üzerine kıyma, sıvıyağ, doğranmış soğan, sarımsak, salça ve diğer malzemeler eklenerek iyice harmanlanır.

Haşlanan patlıcanlar, hazır hale gelen iç harç ile doldurulur. Çok sıkı doldurulmaması gerekir. Üzerinde boşluk kalacak şekilde doldurulur. Aksi halde pirinç patlıcanları patlatabilir. Uygun bir tencerenin içine doldurulan dolmalar sıralanır.

Sosu için uygun bir tavanın içine sıvıyağ eklenerek ısıtılır. Üzerine salça eklenerek 2-3 dakika kavrulur. Ardından tuz, limon suyu ve 4 bardak sıcak su ilave edilerek karıştırılır. Hazır hale gelen sos tencereye sıralanmış dolmaların üzerine dökülür. İlk önce yüksek ateşte su kaynayıncaya kadar pişirilir. Su kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak 50-60 dakika kadar pişirilerek dolma ocaktan alınır. Pişen dolma ilk sıcaklığını attıktan sonra servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kuru Dolma Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilavlı Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilavlı Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Katıklı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori?

Taze Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6