Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva dolması, Anadolu mutfağının eşsiz lezzetlerinden biridir. Özellikle Malatya yöresinde popüler olan bu tarif, ustalık ve yerel malzemelerin kullanımıyla daha da güzelleşir. Bu içerikte, ayva dolması yapımına dair adım adım bilgiler ve püf noktaları sunulmaktadır.
Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri
07 Eylül 2024
Ayva dolması; Anadolu'nun en güzel yöresel tatlarından biridir. Malatya ve çevresinde daha çok bilinir. Ayva dolmasını layıkıyla yapabilmek için biraz ustalık ve biraz da yöresinin havasını solumuş olmak şarttır. Ancak, ortalama ölçüde bir ayva dolması yapmak zor değildir. Bu yazıda, ilk defa deneyecek olanlar ve mutfak konusunda bilgi haznesini geliştirmek isteyenler için ayva dolması yapımına dair detaylı bilgiler verilecektir.

Ayva Dolması İçin Gerekli Malzemeler


  • 200-250 gram kıyma
  • 6 adet ayva
  • 2-3 çay kaşığı pirinç
  • 2 tatlı kaşığı salça
  • 3-4 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • Yeterli miktarda maydanoz ve nane
  • 1'er tatlı kaşığı tuz, karabiber

Ayva Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?


  • Ayva dolması pişirmek için yapılması gereken işlemler, aslında tipik biber dolması veya kabak dolması tariflerine benzemektedir. Yani temel olarak içi doldurulacak bir meyve veya sebze ve doldurulacak olan karışımdan ibarettir.
  • İlk olarak, hazırlanan ayvalar yıkanır, temizlenir, kabukları soyulur ve içleri doldurulmak üzere oyulur.
  • Doldurulacak olan ayvalar bu şekilde hazır hale getirildikten sonra, sıra ayva dolması için doldurulacak malzemelere gelir.
  • Dolma için ilk önce maydanoz ve soğanın ince ince kıyılması gereklidir.
  • Soğan ve maydanoz bu şekilde hazırlandıktan sonra bir kapta kıyma, soğan, maydanoz, tuz, karabiber ve nane karıştırılır ve yeterli miktarda su ilave edilerek homojen oluncaya kadar yoğrulur.
  • Ayva dolması içi bu şekilde hazırlandıktan sonra, ayvaların içi doldurularak bir tencereye bitişik olarak dizilir. Geriye tereyağını ve salçasını eklemek kalmıştır.
  • Bunun için bir tavada tereyağı eritilir. Sonrasında, hazırlanmış olan salça yeterli miktarda su ve tuz ile bu tereyağında kavrulur.
  • Kavrulan bu karışım, tencereye dizilmiş durumda olan ayva dolmalarının üzerine gezdirilir.
  • Son adım olarak, ayva dolması fırında pişmeye bırakılır. Fırından alınıp yeterince ılıdıktan sonra ayva dolması servis etmeye hazırdır.

Ekstra İpuçları ve Bilgiler


  • Ayvaların oyulması aşamasında, iç kısmını fazla derinlemesine çıkarmamaya dikkat edin, aksi takdirde dolmalar pişerken dağılabilir.
  • Dolma iç harcına farklı baharatlar ekleyerek tarifi zenginleştirebilirsiniz. Örneğin, kimyon veya tarçın gibi baharatlar farklı bir aroma katacaktır.
  • Dolmaların daha lezzetli olması için, üzerine gezdireceğiniz salça karışımına biraz limon suyu ekleyebilirsiniz.
  • Ayva dolmasını yanında yoğurt ile servis ederek lezzetini artırabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Kiyan 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Ayva dolması yaparken ayvaların oyulduktan sonra dağılmaması için nelere dikkat etmeliyim? Ayrıca, dolma harcına kimyon veya tarçın eklemek gerçekten farklı bir tat katıyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Ayvaların Dağılmaması için:
- Ayvaları oyarken fazla inceltmemeye dikkat etmelisiniz, ince oyulan ayvalar pişerken dağılabilir.
- Ayvaları oyduktan sonra limonlu suya koyarsanız hem kararmayı engellersiniz hem de dağılmalarının önüne geçersiniz.
- Pışirme süresince kontrollü olun ve ayvaları fazla pişirerek yumuşamasına izin vermeyin.

Kimyon veya Tarçın Katkısı:
- Kimyon ve tarçın, dolma harcına ekşi ve tatlı bir aroma katarak farklı ve zengin bir lezzet elde etmenizi sağlar.
- Kimyon, dolmanın hem kokusunu hem de tadını canlandırırken, tarçın daha derin ve tatlı bir tat verir.
- Bu baharatları miktarına dikkat ederek eklemek, dengeli ve hoş bir tat yaratmanıza yardımcı olur.

Umarım bu öneriler işinize yarar Kiyan ve nefis bir ayva dolması yaparsınız! Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Kıymalı Dolma Tarifi ve Malzemeleri
Kıymalı Dolma Tarifi ve Malzemeleri
Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Kıymalı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri
İncir Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri
Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Güveçte Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Güveçte Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Dolma Çeşitleri Nedir?
Dolma Çeşitleri Nedir?
Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri
Antep Dolması Tarifi ve Malzemeleri