Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Ayva Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ayva dolması; Anadolu'nun en güzel yöresel tatlarından biridir. Malatya ve çevresinde daha çok bilinir. Ayva dolmasını layıkıyla yapabilmek için biraz ustalık ve biraz da yöresinin havasını solumuş olmak şarttır. Ancak, ortalama ölçüde bir ayva dolması yapmak zor değildir. Bu yazıda, ilk defa deneyecek olanlar ve mutfak konusunda bilgi haznesini geliştirmek isteyenler için ayva dolması yapımına dair detaylı bilgiler verilecektir.

Ayva Dolması İçin Gerekli Malzemeler

  • 200-250 gram kıyma
  • 6 adet ayva
  • 2-3 çay kaşığı pirinç
  • 2 tatlı kaşığı salça
  • 3-4 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • Yeterli miktarda maydanoz ve nane
  • 1'er tatlı kaşığı tuz, karabiber

Ayva Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ayva dolması pişirmek için yapılması gereken işlemler, aslında tipik biber dolması veya kabak dolması tariflerine benzemektedir. Yani temel olarak içi doldurulacak bir meyve veya sebze ve doldurulacak olan karışımdan ibarettir.
  • İlk olarak, hazırlanan ayvalar yıkanır, temizlenir, kabukları soyulur ve içleri doldurulmak üzere oyulur.
  • Doldurulacak olan ayvalar bu şekilde hazır hale getirildikten sonra, sıra ayva dolması için doldurulacak malzemelere gelir.
  • Dolma için ilk önce maydanoz ve soğanın ince ince kıyılması gereklidir.
  • Soğan ve maydanoz bu şekilde hazırlandıktan sonra bir kapta kıyma, soğan, maydanoz, tuz, karabiber ve nane karıştırılır ve yeterli miktarda su ilave edilerek homojen oluncaya kadar yoğrulur.
  • Ayva dolması içi bu şekilde hazırlandıktan sonra, ayvaların içi doldurularak bir tencereye bitişik olarak dizilir. Geriye tereyağını ve salçasını eklemek kalmıştır.
  • Bunun için bir tavada tereyağı eritilir. Sonrasında, hazırlanmış olan salça yeterli miktarda su ve tuz ile bu tereyağında kavrulur.
  • Kavrulan bu karışım, tencereye dizilmiş durumda olan ayva dolmalarının üzerine gezdirilir.
  • Son adım olarak, ayva dolması fırında pişmeye bırakılır. Fırından alınıp yeterince ılıdıktan sonra ayva dolması servis etmeye hazırdır.

Ekstra İpuçları ve Bilgiler

  • Ayvaların oyulması aşamasında, iç kısmını fazla derinlemesine çıkarmamaya dikkat edin, aksi takdirde dolmalar pişerken dağılabilir.
  • Dolma iç harcına farklı baharatlar ekleyerek tarifi zenginleştirebilirsiniz. Örneğin, kimyon veya tarçın gibi baharatlar farklı bir aroma katacaktır.
  • Dolmaların daha lezzetli olması için, üzerine gezdireceğiniz salça karışımına biraz limon suyu ekleyebilirsiniz.
  • Ayva dolmasını yanında yoğurt ile servis ederek lezzetini artırabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynirli Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Kırmızı Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Tarifi ve Malzemeleri