Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Antep Kuru Dolma

Antep Kuru Dolma

Antep kuru dolma, Türk mutfağının en gözde yemeklerinden birisidir. Antep kuru dolma, misafirine hünerlerini göstermek isteyenler için oldukça göz doldurucu bir yemektir. Ramazan da iftarda ara sıcak olarak ikram edilebildiği gibi günlerde de salata olarak sunulabilir. Antep kuru dolmayı yaz aylarında kendi imkânlarınızla kurutabileceğiniz gibi hazır olarak da alabilirsiniz.

Antep biberinden yapacak olursanız acı olma ihtimalini unutmayın. Eğer mümkünse iç harcını 1 gece önceden hazırlayıp bütün gece buzdolabında dinlendirirseniz yağını ve baharatlarını içine çekerek daha da lezzetli bir hal alır. Pişirme aşamasında ise kemikli et kullanımı damak zevkinize kalmıştır. Ancak et yerine et suyu da tercih etmek mümkündür.

Antep kuru dolma yaparken en önemli hususlardan birisi de kuru malzemelerin haşlanma şeklidir. Malzemenin çok fazla haşlanmaması oldukça önemlidir. Eğer çok fazla haşlarsanız hem doldururken hem de pişme aşamasında dağılma ihtimali ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca eğer biberle acı ise önce patlıcanları haşlamakta yarar vardır. Bu arada lezzetin sırrının sarımsak ve limon tuzunda olduğunu unutmayalım! Şimdiden kolay gelsin.

Antep kuru dolma malzemeleri

  • 12 adet kuru Antep patlıcanı
  • 12 adet kuru Antep biberi (İsteğe göre acı veya tatlı)
  • Kemikli et 2/3 parça

Antep kuru dolmaiç malzemesi

  • 500 gr kadar yarım yağlı kıyma
  • 3 adet kuru soğan
  • 400 gr. Pirinç
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
  • 6 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı limon tuzu ya da yarım limon suyu
  • Yeteri kadar tuz

Sos malzemesi

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5-2 su bardağı kaynar su
Antep kuru dolma nasıl yapılır?

Geniş bir tencereye bol miktarda su koyun ve kaynatın, Bir başka tencereye ya da kaba soğuk su doldurun. Kaynayan suyun içine kurutulmuş biber ve patlıcanları atın ve 1-2 dakika yani patlıcan ile biberler yumuşayana kadar biraz haşlayın. Kuru malzemeleriniz yumuşar yumuşamaz kevgir yardımıyla kaynayan sudan çıkartıp soğuk suyun içine atın. Malzemeniz soğuyunca suyunu iyice süzün.

İç harcı nasıl yapılır?

Pirinçleri yıkayın ve yarım saat kadar ılık suda bekleterek suyunu süzün. Soğan ve sarımsakları ince ince yemeklik doğrayın. Pirinç, soğan, sarımsak, kıyma, salça ve geriye kalan tüm baharatları geniş bir kapta isterseniz elinizi de kullanarak iyice karıştırın. Haşladığınız patlıcanlar ve biberleri hazırladığınız harcı ile hemen hemen yarısına kadar tepmeden doldurun ve ağızlarını birbirine yapıştırın. Tencerenizin altına sıyrılmış kemikleri koyun ve üzerine de kuru Antep dolmaları dizin.

Sosun Nasıl Yapılır?

Tereyağını eritin ve içerisine domates salçası ile biber salçasını, toz şekeri ekleyerek kavurun ve yavaşça sıcak suyu ekleyin. Hazırladığınız sosu Antep kuru dolmanızın üzerine dökerek önce orta sonra da kısık ateşte pirinçleri yumuşayıncaya kadar pişirin. Ara sıra suyunu kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 11:34:47
Antep Kuru Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Antep Kuru Dolma Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Antep Kuru Dolma"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dolma Tarifleri
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok da...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması.Çiğden zeytinyağlı biber dolmasıiçin malzemelerYarım kil...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Hanım biber dolmasını soslu veya tencerede sulu olarak hazırlanmaktadır. Ancak fırında yapıldığı zam...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Benim uyguladığım ve çok beğendiğim tarifi veriyorum size. Tarifte nar ...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesini tavsiye ederiz. 1 porsiyon kara dolması yakl...

 

Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori?
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Etsiz Biber Dolması
Biber Dolması İçi
Pirinçli Biber Dolması
Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan  en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Kaburga Dolması
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan, gerek ana yemek olarak sunulan, gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek...
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere h...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024