Çiçek Dolması Çiçek dolması, dolmaların efendisi olarak kabul edilebilecek bir lezzettir. Kabak bitkisinin henüz tam olgunlaşmadan önce açan çiçeklerinden yapılan bu dolma, hem görsel olarak hem de tat açısından benzersizdir. Özellikle Ege yöresine ait bir dolma çeşidi olan çiçek dolması, malzemelerinin her zaman kolay bulunamamasıyla bilinir. Çiçeklerin taze toplanması gerektiği için, sabahın erken saatlerinde toplanarak hemen doldurulması gerekir. Bu yüzden çiçek dolması yapmak, biraz zahmetli bir süreç olabilir. Ancak bu zahmete değecek derecede nefis bir lezzeti vardır. Henüz tatmadıysanız çok şey kaçırmışsınız demektir. Şimdi bu nefis tarife geçelim. Çiçek Dolması İçin Gereken Malzemeler
Çiçek Dolması Nasıl Yapılır? Kabak çiçeklerinin orta kısımlarını zedelemeden nazikçe temizleyin ve çıkarın. Her bir kabak çiçeğini iç içe geçirerek su dolu bir kabın içine alın. Pirinç, bulgur, ince doğranmış kuru soğan, rendelenmiş domates, sıvıyağ ve baharatları derin bir kaba alıp karıştırın. Yeşillikleri güzelce yıkayıp zararlı bakterilerden arındırmak için bir süre sirkeli suda bekletin. Temizlenen yeşillikleri ince ince kıyın ve karışıma ekleyin. Böylece iç harcımız hazır hale gelir. Artık çiçeklerimiz doldurulmaya hazır. Her bir çiçeğin dip kısmına bir tatlı kaşığı yardımı ile hazırladığımız iç harçtan koyun. Çiçeklerin ağzını büzerek kapatın ve ağızları üst kısma gelecek şekilde tencereye düzgünce yerleştirin. Üzerlerine 1 su bardağı su koyduktan sonra ve bir miktar zeytinyağı gezdirdikten sonra pişirmeye başlayabilirsiniz. Çiçekler zaten çok hassas oldukları için yaklaşık 20-25 dakika içinde pişecektir. Güzel bir tabağa alıp tercihe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |