Antep Usulü Patlıcan Dolması Antep mutfağı, zengin yemek çeşitleri ve kendine özgü lezzetleri ile tanınır. Bu mutfak, kurutulmuş patlıcan, biber, domates ve çeşitli baharatlar gibi malzemelerle ünlüdür. Türkiye genelinde birçok lokanta, kırmızı pul biber başta olmak üzere çeşitli malzemeleri Antep'ten temin etmektedir. Ayrıca, Türkiye'nin ilk mutfak müzesi de Antep Şahinbey'de bulunmaktadır. Antep Usulü Patlıcan Dolması, mutfakların en lezzetli yemeklerinden biridir. Kullanılan kıyma, acı biber ve ekşi ile lezzetine lezzet katmaktadır. Antep usulü dolma yapımı kolay ve lezzetli olmasına rağmen biraz zaman alabilir. Bunun nedeni, kuru patlıcanların hazırlanması ve acı suyundan arındırılmasıdır. Ancak, sonunda bu leziz dolmayı yemek her şeye değer. Ben Antep usulü dolma yaptığımda genellikle fazla yapar ve yarısını pişirip yemeğe hazır hale getiririm, kalanını ise dondurucuya atarım. Bir misafirim geldiğinde, hazır çıkarıp başlangıç olarak patlıcan dolmalarını ikram edebilirim. Antep Usulü Patlıcan Dolması Malzemeleri
Dolmanın Üzerine Kullanılacak Sos Malzemeleri
Antep Usulü Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır? Orta boy bir tencereye bir miktar su koyup içine kuru patlıcanları bırakıyoruz ve 15-20 dakika kadar kaynatıyoruz. Patlıcanların çok sert veya çok yumuşak olmaması gerekir. Yumuşayan patlıcanları bir leğen içerisindeki soğuk suda geçirip süzerek bir kenara bırakıyoruz. Patlıcan dolmalarının içini hazırlamak için pirinçleri iyice yıkayıp ılık su içerisinde yarım saat bekletelim. Geniş bir kap içerisine soğanı, sarımsağı ince ince kıyalım ama kesinlikle rendelemeyelim. Soğanların üzerine kıymayı, ısladığımız pirinçleri süzüp yıkayıp ekliyoruz ve Antep salçasını diğer malzemelerle birlikte ilave edip iyice harmanlıyoruz. Haşlanan patlıcanların içine bu iç harcı fazla bastırmadan yarısına kadar koyuyoruz. Patlıcanların ağızlarını sıkarak bir tencereye ağızları birbirine gelecek şekilde diziyoruz. Ayrı bir tavada zeytinyağını ve yarım kaşık Antep salçasını iyice karıştırıp 3-4 dakika kavuruyoruz. Yarım kaşık Antep salçası, tuz, sumak ekşisi ve sıcak suyu ilave edip kaynatıyoruz. Bu yağı sosumuzu dolmaların üzerine dökerek kapatıyoruz. Dolmalarımız kaynamaya başlayınca ocağı kısıyoruz ve kısık ateşte 40-50 dakika pişmesini bekliyoruz. Bir kaşık ucuyla pirinçlerin piştiğini kontrol ediyoruz. Pirinçler iyice pişmiş ise ocağımızı kapatıp 5-10 dakika dinlendiriyoruz. Antep usulü patlıcan dolmalarımız servise hazırdır. Afiyet olsun. |