Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir ve birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Her yörede farklı şekilde hazırlanan bu yemek; domates, soğan, biber, kabak, pazı, lahana gibi çeşitli sebzelerle yapılabilir. Kurutulmuş patlıcan, kabak ve biberle yapıldığında ise tadı daha da özel bir hâl alır. Dolmanın lezzetini belirleyen en önemli unsur ise iç harcıdır. İç malzemesi ne kadar dengeli ve lezzetli olursa, dolmanın sebzesiyle birleştiğinde ortaya çıkan tat da o kadar mükemmel olur.

Damak tadınıza göre iç harcına; fıstık, kuş üzümü, sumak ve yenibahar gibi farklı malzemeler ekleyerek çeşitli tatlar elde edebilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize kalmıştır. Fakat, Gaziantepli olarak, özellikle kuru dolmada zeytinyağlı iç harcını çok yakıştırıyorum. Hatta tencerenin altına birkaç kemik parçası eklerseniz, ortaya "yeme de yanında yat" dedirten bir lezzet çıkar. Herkesin yapış şekli farklı olabilir, fakat temel unsurlar genelde aynıdır.

Zeytinyağlı Dolma İçi Malzemeleri

  • 3 tane orta boy kuru soğan
  • 4 tane domates
  • 2 tane sivri biber
  • Yarım demet maydanoz
  • 4 diş sarımsak
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber, sumak, pul biber, kuru nane
  • Yarım limon suyu
  • 2 su bardağı pirinç

Zeytinyağlı Dolma İçi Nasıl Yapılır?

Öncelikle soğan, biber, domates ve maydanozu küçük küçük yemeklik doğrayın ve uygun bir çukur kaba koyun. Üzerine baharatları, salça ve limon suyunu ekleyin. Son olarak yıkadığınız pirinçleri ve zeytinyağını da ekleyip harcı iyice harmanlayın.

Bazı kişiler soğanları önceden salça ile kavurarak hazırlar. Ancak ben tüm malzemeleri çiğden kullanmayı tercih ediyorum çünkü dolma harcı, doldurduğunuz sebzelerle birlikte pişerken yeterince lezzetli oluyor. Bu yüzden ekstra kavurma işlemi yapmıyorum.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Zeytinyağlı dolma yaparken kullanılan pirinçlerin iyi yıkanması ve nişastasının tamamen arındırılması önemlidir. Ayrıca, dolmaların pişirilme süresi ve kullanılan sebzelerin tazeliği de lezzet üzerinde büyük etkiye sahiptir. Dolmaların üzerine bir tabak kapatarak pişirmek, onların dağılmasını ve daha iyi pişmesini sağlar. Zeytinyağlı dolmalar soğuk servis edildiğinde daha lezzetli olur. Dolmaları bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında dinlendirmek de tatlarının daha iyi oturmasını sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Zeytinyağlı Dolma

Zeytinyağlı Dolma

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Taze Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İskilip Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri