Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Patates Dolması

Patates Dolması

Patates Dolması, anayemek olarak sofralarınız da yer alabileceği gibi aynı zamanda davet sofralarınızda garnitür olarak da hazırlanabilecek mükemmel bir yemek olan patates dolması mükemmel lezzeti ile akıllarda kalacak şahane bir dolma türüdür.

Patates Dolması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 kg orta irilikte yuvarlak düzgün patates
  • 250 gr orta yağlı kıyma
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 3-4 adet sivri biber
  • Yarım cay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet iri boy patates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı sıcak su

Patates Dolması Nasıl Yapılır?


Patates dolması hazırlığına öncelikle patatesleri bol suyu da yıkayarak başlayalım. Ardından yıkanan patateslerin kabuklarını soyarak alt ve üst uçlarını hafifçe keserek düzleştirelim. Daha sonra her bir patatesi tam ortasından keserek iki eşit parçaya bölerek iç kısımlarını kabak oyacağı yardımıyla oyarak çıkartalım ve oyulan patatesleri bol suda yıkadıktan sonra bir süzgeç içine alarak süzülmeleri için beklemeye bırakalım. Ardından kızartma tavamıza 1 çay bardağı kadar sıvı yağ ekledikten sonra ocağa koyalım ve yağ yağ ısındıktan sonra içine süzdürülen patatesleri kuruladıktan sonra ekleyerek önlü çevirerek hafifçe kızartarak üzerine kâğıt havlu serilmiş bir kabın içine çıkartarak beklemeye bırakalım.

Patates dolmamızın iç harcını hazırlamak için bir tencereye yarım çay bardağı kadar zeytinyağını ilave ederek ocağa alarak ısıtalım. Üzerine 1adet iri boy kuru soğanın kabuklarını soyarak ince yemeklik doğrayarak pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan kuru soğanların üzerine 250 gr kıymayı ilave ederek kıyma bıraktığı suyunu çekene kadar kavurmaya devam edelim. Üzerine kabukları soyularak küçük küpler şeklinde doğranmış domatesleri ve çekirdekleri temizlenerek doğranmış sivribiberleri ilave ederek dirilikleri kayboluncaya kadar kavurmaya devam edelim. Ardından kavrulmakta olan kıymalı harcın üzerine 1 çay kaşığı karabiber,1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kimyon ve yeteri kadar tuz ilave edip karıştırarak harmanlayarak hazır hale gelen iç harcımızı ocaktan alarak ılıması için beklemeye bırakalım.

Daha sonra uygun bir fırın tepsisini hafifçe yağlayalım ve kızartılan patatesleri hazırladığımız iç harçtan doldurarak fırın tepsisine döşedikten sonra üzerine dökülecek sosu hazırlayalım. Küçük bir tavaya 2 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ilave ederek ocağa kopyalım ve yağ ısındıktan sonra üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı biber salçası ilave edip salçaları ezerek birkaç dakika kadar kavuralım. Kavrulmakta olan salçaların üzerine 3 su bardağı kadar kaynar su ilave ederek birkaç taşım kaynatarak ocaktan alarak tepsideki doldurulmuş patateslerin üzerine gezdirerek dökelim. Ardından fırınımızı 200 derecede önceden ısıtalım ve patates dolmalarının bulunduğu tepsinin üzerini folyo ile kaplayarak sıcak fırına verelim.

Daha sonra fırına verdiğimiz patates dolmalarını sıcak fırında 40-45 dakika kadar pişmeye bırakalım ve verilen bu sürenin sonunda patates dolmalarını fırından alarak tepsinin üzerindeki folyoyu çıkarttıktan sonra tekrar fırının üst rafına vererek yaklaşık olarak bu şekilde bekleterek patateslerin üzerlerinin kızarmalarını sağlayarak tepsiyi fırından alalım. Hazır hale gelen patates dolmalarının ilk sıcaklığı çıktıktan sonra sıcak olarak servise sunalım.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 04:20:07
Patates Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Patates Dolması Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Patates Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dolma Tarifleri
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok da...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması.Çiğden zeytinyağlı biber dolmasıiçin malzemelerYarım kil...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Hanım biber dolmasını soslu veya tencerede sulu olarak hazırlanmaktadır. Ancak fırında yapıldığı zam...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Benim uyguladığım ve çok beğendiğim tarifi veriyorum size. Tarifte nar ...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesini tavsiye ederiz. 1 porsiyon kara dolması yakl...

 

Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori?
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Etsiz Biber Dolması
Biber Dolması İçi
Pirinçli Biber Dolması
Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan  en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Kaburga Dolması
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan, gerek ana yemek olarak sunulan, gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek...
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere h...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024