Bulgurlu Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Bulgurlu Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu kuru dolma, yaz aylarında taze sebzelerin güneş altında kurutulmasıyla elde edilen ve kış aylarında tüketilebilen sağlıklı bir yemektir. Kış aylarında hormonlu sebzeler tüketmek yerine, yazın kurutulmuş sebzeleri kullanmak daha sağlıklıdır. Yaz aylarında hazırlanan kuru sebzelerle yapılan yemekler, gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Özellikle kış aylarında kadınların altın günlerinin vazgeçilmez yemeklerinden biridir.

Bulgurlu Kuru Dolma Malzemeleri

  • 8 adet kuru dolmalık patlıcan
  • 8 adet kuru dolmalık biber
  • 8 adet kuru dolmalık salatalık
  • 250 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2,5 su bardağı sıcak su

Bulgurlu Kuru Dolma Nasıl Yapılır?

Bulgurlu kuru dolma yapımına ilk olarak patlıcan, biber ve salatalıkları derin bir tencereye koyup 15-18 dakika kadar kaynatarak başlayın. Haşlama işlemi bittikten sonra sebzeleri soğuk sudan geçirin ve suyunun süzülmesi için bir süre bekletin. Derin bir karıştırma kabına kuru soğanları küçük küçük doğrayın. Ardından kıyma, domates salçası, biber salçası, zeytinyağı, sarımsak, bulgur, nar ekşisi, tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın.

Hazırladığınız bulgurlu karışımı kurutulmuş sebzelerin içine doldurun. Sebzelerin ağızlarını kapatıp birbirine yapıştırarak derin bir tencereye sıralı şekilde dizin. Bulgurlu kuru dolmayı doldurma işlemi bittikten sonra, sosunu hazırlamaya geçin. Küçük bir karıştırma kabına domates salçası, zeytinyağı ve biraz sıcak su ekleyip bir kaşık yardımı ile iyice karıştırın. Hazırladığınız sosu bulgurlu kuru dolmaların üzerine gezdirin ve orta ateşte 30-40 dakika kadar pişirin. Bulgurlu kuru dolmalar yumuşayınca ocaktan indirin. Bulgurlu kuru dolma hazır, istediğiniz gibi servis yapın.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ercihan

12 Temmuz 2024 Cuma

Patlıcan, biber ve salatalıklarının kuru olması dolmaların tadını nasıl etkiliyor? Kurutulmuş sebzelerle yapılan bu tarifin kış aylarında tercih edilmesinin sebebi nedir? Bu tarifteki nar ekşisi ve bulgurun dolmaya kattığı lezzet farkını nasıl tarif edersiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ercihan bey, kuru patlıcan, biber ve salatalıklar dolmalara kendine has bir lezzet ve dokusal zenginlik katıyor. Kurutulmuş sebzeler, tazelerine göre daha yoğun bir tat profiline sahip oluyor ve dolmaların iç harcı ile daha iyi bir uyum sağlıyor. Ayrıca, kurutulmuş sebzeler kış aylarında taze sebze bulmanın daha zor olduğu dönemlerde, dolma yapımı için ideal bir seçenek sunuyor.

Nar ekşisi ve bulgur ise dolmanın lezzetini önemli ölçüde etkiliyor. Nar ekşisi, dolmaya tatlımsı ekşi bir aroma katarken, bulgur ise dolmanın iç harcına hem besleyici hem de doyurucu bir özellik kazandırıyor. Bu iki malzeme birlikte, dolmalara benzersiz ve zengin bir tat profili sağlıyor.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dolma Kaç Kalori?

Dolma Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması İçi Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kabak Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri