Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer dolması, Memeli hayvanların, balıkların ve kümes hayvanlarının karaciğerleri insanlar tarafından tüketilmektedir. Dana, sığır, tavuk, kuzu gibi hayvanların ciğerleri besin olarak kullanılmaktadır. Bu hayvanların ciğerleri kasaplarda ve marketlerde satılmaktadır. Kızartarak, kavurarak, fırınlayarak ciğeri tüketebilirler. Baharatlarla lezzetlendirerek farklı lezzetler ortaya koyulabiliyor. Protein, bakır, A vitamini ve demir bakımından zengin bir gıdadır. Bunun yanı sıra çinko, D vitamini, C vitamini, fosfor, selenyum, manganez de içerir. Besin değeri oldukça zengindir. Besin değeri yüksek olduğundan dolayı insan sağlığına yararı vardır. Vücudun A vitamini kaynağıdır. Vücudun gerekli protein ihtiyacının neredeyse tamamını karşılamaktadır. Hücre yenilenmesini de desteklemektedir. Sinir sitemi ve beyin sağlığında da önemli bir yere sahiptir. Çok fazla ciğer tüketildiğinde vücutta toksin madde birikir. Kandaki kolesterol seviyesinin artmasına neden olur. Ciğer sürekli olarak tüketilmemelidir. Özellikle hamilelik dönemindeki kadınlar fazla ciğer tüketmemelidir. Tüketildiği takdirde bebeğe zarar verir.

Ciğer dolması tarifi malzemeleri
  • 400 gram dana ciğeri
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı çam fıstığı
  • Dere otu
  • 1 adet koyun gömleği
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tarçın
  • Taze soğan
  • Karabiber
  • Tuz
  • Nane
Ciğer dolması tarifi nasıl yapılır?

İlk olarak koyun gömleği yıkanır ve 1 saat kadar sıcak suda bekletilir. Ciğerin zarı soyulur. Kuşbaşı biçiminde doğranır ve tencerede suyunu çekene kadar pişirilir. Farklı bir tencereye sıvı yağ koyulur. Soğanlar doğranır ve tencereye eklenir. Üzerine fıstıklarda eklenir ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinçler ayıklanır, yıkanır ve süzgeçten geçirilir. Tencereye pirinçler de eklenir ve şeffaf olana kadar kavrulur. Dere otu kıyılır ve dökülür. İçerisine ince doğranmış yeşil soğan, kuş üzümü, ciğerler ve baharatlar eklenir. 1 su bardağı sıcak su ile pirinçler çekene kadar pişirilir. Pişince ocaktan alınır. Koyun gömleği 4 eşit parçaya bölünür. Her parçaya eşit miktarda ciğerli harç koyulur ve bohça şeklinde kapatılır. Ters çevrilir ya yağlanmış fırın kabına dizilir. Kabın içerisine 1,5 su bardağı sıcak su konulur önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir ve servis edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuş Üzümlü Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kulaktan Dolma Tarifler ve Malzemeleri

Kulaktan Dolma Tarifler ve Malzemeleri

Biber Dolması Kıymalı Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Kıymalı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lor Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Soğan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Halep Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Şırdan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri