Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Dolma Kalori

Dolma Kalori

Dolma kalori, mutfak kültürümüzde dolma çeşitleri oldukça fazladır. Örneğin zeytinyağlı dolma, biber dolması, patlıcan dolması, kabak dolması gibi çok fazla çeşidi vardır. Her çeşitte kullanılan malzemeler farklı olduğu için kalori değerleri de kullanılan malzemelerin çeşidine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Burada bilgilendirmek amaçlı çeşitli dolma yemeklerine ait kalori miktarları paylaşılacaktır.

Etli veya kıymalı dolmada kullanılan malzemeler bakımından protein ölçüsü artar. Aykırı olarak da pirinç azalmaktadır. Zeytinyağlı dolmada ise yeşillik ölçüsü artar, et veya kıyma konmaz veya azalır. Kalori miktarları bunun için değişmektedir. Zeytinyağlı dolma tüketildiğinde içeriğindeki pirinç göz önüne alınarak ekmek miktarı azaltılmalıdır. İki küçük zeytinyağlı dolma, 1 dilim ekmek ve 4 yağ ile eşdeğerdir. 37.6 kalori (8 g) (Orta büyüklükte tek porsiyon)

Kıymalı biber dolma, protein, B sınıfı vitaminleri, demir, potasyum, folik asit bakımından zengindir. İçindeki pirinç ölçüsü göz önünde bulundurularak yanında ekmek tüketilmemelidir. İki orta büyüklükte civarı tüketilmesi yeterlidir. 37.6 kalori (8 g) (Orta büyüklükte tek porsiyon) Zeytinyağlı patlıcan dolması muhtevasında pirinç yer aldığı için çok fazla sık tüketilmemelidir. Glisemik indeksi fazla olduğundan hızlı acıktıracaktır. Eşliğinde kesinlikle yoğurt tercihi olmalıdır. 37.6 kalori (8 g) (Orta büyüklükte tek porsiyon)

Dolma kalori, miktarları yemek yapılış şeklinden de etkilenebilmektedir. Dolma kalori hesaplamasında ise yapılış tarzı bakımından toplumca en yaygın kullanılan şekliyle tahmini kıymetler verilecektir. Evrensel yapım tarzı yağın, kıymanın ve salçanın hafif kavrularak diğer malzemelerin eklenmesi ile ortaya konulan karışımın, dolmalık biber içerisine aktarılması ve yemeğin ocakta veya fırında pişirilmesidir.

Kıymalı veya etli dolmada yazı bakımından protein ölçüsü artmakta ilave eden pirinç azalmaktadır.

Zeytinyağlı dolmada dolma kalori değeri yeşillik ölçüsü ve çeşitliliği arttırılabilir; kıyma ya da et eklenmeyebilir. Kuş üzümü kullanılması yemeğin kalorisini arttıracaktır. Etli veya kıymalı yapılan dolma kalori hesaplanmasında 1 adeti için, orta-büyük büyüklükte biberin tahmini 90 gr meydana geldiğini düşünürsek, aşağı yukarı 150-160 kalori diyebiliriz. Zeytinyağlı biber dolması ise yeniden benzer büyüklükteki dolma için 200-210 kalori civarındadır. İçeriğinde bulunan pirinç bulgur ile değiştirilirse kalori ölçüsü hepten düşecektir. Dolmanın kilo yapıp yapmadığı da çok önemli bir konudur. Fakat birtakım püf noktalarıyla dolma kilo aldırıcı tesir yapmamaktadır. Dolma kalorisinin az olması için dolmalık malzemenin içerisine çok miktarda yağ koymayın ve üstelik dolma yağsızda olabilmektedir. Dolma içerisinde pirinç olduğundan yemeğin yakınında ekmek kullanımı olmaması gerekiyor. Kıymalı dolmanın ise demir, folik asit, potasyum ve B sınıfı vitaminleri açısından çok zengin tek yeme olmaktadır. Bu bakımdan bu yeme çok sıkı olmaktadır. Dolma kalori miktarı yemeği yerken oldukça çok aşırıya kaçılmaz ve yemekte dikkat edilirse kilo problemi yapmaz.
Son Güncelleme : 23.01.2024 03:17:23
Dolma Kalori ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Dolma Kalori Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Dolma Kalori"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dolma Tarifleri
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok da...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması.Çiğden zeytinyağlı biber dolmasıiçin malzemelerYarım kil...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Hanım biber dolmasını soslu veya tencerede sulu olarak hazırlanmaktadır. Ancak fırında yapıldığı zam...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Benim uyguladığım ve çok beğendiğim tarifi veriyorum size. Tarifte nar ...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesini tavsiye ederiz. 1 porsiyon kara dolması yakl...

 

Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori?
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Etsiz Biber Dolması
Biber Dolması İçi
Pirinçli Biber Dolması
Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan  en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Kaburga Dolması
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan, gerek ana yemek olarak sunulan, gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek...
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere h...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024