Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Dolma Biber Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Biber Turşusu

Sonbaharın gelmesiyle birlikte hepimizi bir telaş sarar ve kış hazırlıkları olanca hızıyla başlar. Kış hazırlığı deyince bölgelere, yörelere hatta evlere göre değişir bu hazırlıklar ve bu hazırlıkların başını elbette çeşit çeşit turşular çeker. Neredeyse turşu yapılmayan ev yoktur. Bu hazırlık, annelerimizden gördüğümüz kış mevsiminin geldiğini belli eden en önemli şeydir. Kışın baklagiller tarzı yemeklerin yanında mutlaka turşu bulunur. Size vereceğimiz tarif, en lezzetli turşu tariflerinden biri. O zaman hemen işe başlayalım.

Dolma Biber Turşusu İçin Malzemeler

  • 2.5 kg dolmalık biber
  • Yarım kilo beyaz lahana
  • 1 kilo domates
  • Yarım kilo kırmızı kapya biber
  • Yarım kilo turşuluk (kornişon) salatalık
  • 250 gram yeşil biber
  • Yarım kilo havuç
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet dereotu
  • 2 büyük baş sarımsak
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı kadar limon tuzu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 avuçtan biraz fazla nohut
  • 2.5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Su

Turşu Suyu İçin

  • 1 litre su
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 bardak üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu

Dolma Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Tüm malzemelerimizi güzelce yıkayarak işe başlıyoruz. Dolmalık biberler ve kırmızı kapya biberler içlerindeki çekirdekli kısım çıkarılmak suretiyle temizlenir. Kırmızı kapya biberler temizlendikten sonra ortadan ikiye bölünerek küçük küçük doğranır. Havuçların dış kısmı kazınarak temizlenir, yarım daire şeklinde orta kalınlıkta güzelce doğranır. Beyaz lahana katlarından ayrılır, sirkeli suda bekletilmek suretiyle güzelce dezenfekte edildikten sonra ince ince kıyılır. Maydanoz ve dereotu da sirkeli suda bekletilip durulanır ve doğranır. Domatesler de küp küp doğranır. Sarımsaklar soyulur ve ince ince kıyılır. Yeşil biberler ve kornişon salatalıklar da doğranır. Bütün bu malzemeleri rahatça karıştırabileceğimiz büyük bir kaba alalım.

Başka derin bir kabın içinde kaya tuzunu, toz şekeri ve sirkeyi güzelce karıştırıp doğradığımız sebzelerin üzerine dökelim ve elimizle bir güzel karıştıralım. En az 1 saat kadar bu şekilde bekletirsek sebzeler de bir miktar sularını salar ve dolma biber turşusu daha lezzetli hale gelir. Temizlenmiş halde bekleyen dolmalık biberlerin içi bu sebzeli karışımla güzelce doldurulur. Turşu suyundan dolayı dolmalık biberlerin içindeki malzemelerin dışarı çıkmaması için kapya biberlerden ağız kısımlarına mutlaka kapak yapalım.

Su ve kaya tuzunu bir taşım kaynatalım ve soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra üzüm sirkesini ve limon tuzunu ekleyelim. Turşu suyumuz hazır. Büyük bir cam kavanozun dibine güzelce yıkanmış olan nohutları koyalım. Hazırlamış olduğumuz içi doldurulmuş dolmalık biberlerimizi kavanoza güzelce yerleştirelim. Hazırlamış olduğumuz turşu suyunu kavanoza dökelim. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra serin ve güneş almayan bir yerde 4 hafta kadar bekletelim. Dolma biber turşumuz hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni