Piliç dolması, zor bir yemek gibi görünse de bir kere deneyenlerin ikinciyi yapmak için sabırsızlanacakları bir tariftir. Piliç dolması, gerek fırında gerekse ocağın üzerinde yapılması mümkün bir yemektir. Ancak, bu tarifimizde piliç dolmayı fırında ve fırın poşetinde pişirmeyi tercih ettik ve bu şekilde harika sonuçlar elde ettik. Şimdi piliç dolma tarifimize geçelim. Piliç Dolma Malzemeleri
Dışı İçin
İç Harcı İçin
Piliç Dolma Nasıl Yapılır? Temizlenmiş olarak aldığımız pilici bol suyun altında yıkayalım ve deri kısmını tuzlayalım. Piliç 10 dakika kadar tuzlu halde bekletildikten sonra elimizle ovuşturarak tuzu çıkaralım. Dışarısına sürmek için verdiğimiz malzemeleri bir kabın içerisine alıp çatal ile çırpıp pilicin her tarafına sürelim. Piliç, üzerine sürülen malzeme ile beklerken iç harcını hazırlamaya geçelim. Pirinçleri iyice yıkayıp bir kabın içerisine alalım. Üzerine sıcak su ve tuz ilavesi yaparak yarım saat kadar bekletelim. Süre dolduktan sonra pirinçleri süzelim ve bir tencerenin içerisine yağ ilavesi yaparak kavuralım. Pirinçler beş dakika kadar kavrulduktan sonra üzerine dolmalık fıstıkları ekleyelim ve birkaç dakika daha kavuralım. Fıstıklar da kavrulduktan sonra kuş üzümü, tuz ve baharatları ekleyip 2-3 dakika kadar ocak üzerinde harmanlayalım. Akabinde kaynar suyu pirinçlerin içerisine ilave edelim ve tencerenin kapağını kapatıp suyunu çekene dek pişirelim. Pirinçler bu aşamada tam pişmeyecek ve biraz diri kalacaktır. Hazırlanmış olan iç harcı marine edilmiş pilicin içerisine yerleştirelim ve but kısımlarını birbirinin içerisinden geçirip pirinçlerin dışarı çıkmasını engelleyelim. Bu aşamada isterseniz pilicin doldurulduğu yeri bir iğne iplik ile dikebilirsiniz. Ardından pilici unlanmış olan fırın poşetinin içerisine alalım ve poşeti bir tepsinin içerisine yerleştirip orta kısmından iğne ile birkaç delik açalım. Hazırladığımız piliç dolmasını 200 derecelik fırının içerisine gönderelim ve 1 saat kadar pişmeye bırakalım. Üzeri kızarmış ve eti pişmiş olan piliç dolmamızı fırından alıp bir servis tabağının üzerine yerleştirelim ve sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun. |