Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Dolması

Lahana dolması, faydalı ve besleyici bir dolma çeşididir. Hazırlanması biraz zaman alsa da sofraya geldiğinde hemen tüketilen ve tabakta bir tane bile bırakılmayan lahana dolmasını, bir de bizim önerdiğimiz tarif ile denemenizi tavsiye ederiz. Etli lahana dolmasını ana yemek olarak yanında birkaç kaşık yoğurt ile tüketebilirken, zeytinyağlı lahana dolmasını ise davetlerde ara sıcak olarak sunabilirsiniz.

Lahana Dolması Malzemeleri

  • 1 tane orta boy dolmalık lahana
  • 250 gr az yağlı kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • Yeteri kadar tuz
  • 2 tane orta boy domates
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 çay kaşığı tatlı biber salçası
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 tane orta boy kuru soğan

Sosu İçin

  • Yarım limon suyu
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 1 yemek kaşığından biraz eksik salça
  • 5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Yeteri kadar tuz

Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Lahanayı temiz bir tezgâhın üzerine koyun ve dış yapraklarını bir bıçak yardımıyla dikkatlice çıkarın. Bunun için bıçak ile üstte bulunan yaprakların kök kısımlarına kesikler atın ve kesilen yerden lahana yapraklarını özenle çekin. Ardından yapraklara ayrılmış olan lahanaları bir kabın içerisine alın.

Fazla büyük olmayan bir tencereyi ocağın üzerine alın ve içerisine su ilavesi yapıp kaynamaya bırakın. Kaynamakta olan tencerenin içerisine bir fiske tuz ile lahana yapraklarını atın ve 1-2 dakika kadar haşlayıp kevgir ile sudan çıkarın. Sıcak sudan çıkan lahanaları başka bir kabın içerisinde bekleyen soğuk suya aktarın ve bu işlem sayesinde lahanaların diri olmasını sağlayın. Tüm lahanaların haşlama işlemi bittikten sonra iç malzemeyi hazırlamaya geçin.

İlk önce kuru soğanların kabuklarını soyun ve suyun altında yıkayın. Bu işlem soğanı doğrarken gözlerinizin yanmaması içindir. Ardından dereotu ve maydanozu da yıkadıktan sonra ince kıyım yaparak bir karıştırma kabının içerisine alın. Soğanı da arzuya göre ister rendeleyin, isterseniz çok ince kıyım yapıp yeşilliklerin yanına alın. Sarımsakları da bıçağın arka tarafı ile ezip karıştırma kabına ekleyin. Karıştırma kabına aldığınız malzemeleri kaşık ile karıştırın ve üzerine kıymayı, sıvıyağı, salçayı ve baharatları ilave edip yoğurmaya başlayın. Pirinci de bol suyun altında iyice yıkayın ve diğer malzemelerin bulunduğu kaba alarak bütün malzemeleri özenle yoğurun. Güzel bir şekilde yoğrulan iç harç dolma yapımı için hazır hale gelmiştir.

Haşlanmış olan lahana yapraklarından bir tanesini ters tarafı üste gelecek şekilde tezgâhın üstüne yerleştirin. Hazırladığınız iç harçtan bir tatlı kaşığı alıp lahana yaprağının tek kenarına yerleştirin. Lahananın kenarlarından ortasına doğru biraz parça alıp rulo şeklinde sarın. Eğer isterseniz lahana dolmalarını üçgen şeklinde de sarabilirsiniz. Biz bu aşamada uzun ve ince dolmalar yapmayı uygun gördük. Sardığınız dolmayı elinize alın ve suyunu sıkarak tencereye yerleştirin. Diğer lahana yapraklarını da bu şekilde doldurun ve her seferinde sıkıp tencereye alın.

Doldurma işlemi bittikten sonra bir kasenin içerisine sıvıyağ, tuz, salça, limon suyu ve bir bardak kaynar su ilavesi yapıp karıştırın. Hazırladığınız bu sosu da lahanaların üzerine dökün ve ocağı kısık ateşte açıp yemeği pişmeye bırakın. Dolmalar yeterli kıvama gelene dek pişirdiğiniz lahana dolmalarını sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri