Zeytinyağlı yemekler, zeytinyağını seven kişiler için vazgeçilmezdir. Zeytinyağı, sağlık açısından da önemli bir rol oynar. Zeytinyağlı sevenler için lezzetli bir tarifim var: Zeytinyağlı dolma. Bu tarif, 15 adet biber için geçerlidir. Zeytinyağlı Dolma Malzemeleri
Üzeri için
Zeytinyağlı Dolma Nasıl Yapılır? Bir tencereye yarım çay bardağı zeytinyağını alıp ısıtalım ve fıstıkları ekleyip 5 dakika kadar kavuralım. Yemeklik doğradığımız soğanları da üzerine ekleyip 5 dakika daha kavuralım. Yıkanmış pirinçleri süzdükten sonra soğanların üstüne ekleyelim ve karıştırarak renkleri şeffaf bir görünüm alana kadar kavuralım. Daha sonra robottan geçirilmiş ya da rendelenmiş domatesi, tuzunu, şekerini, yenibaharını, tarçınını, kuş üzümünü, maydanozu, naneyi ve karabiberi de ekleyip iyice karıştıralım. Üzerine 2 su bardağı sıcak su dökelim ve kapağını kapatarak suyunu çekene kadar pişirelim. Biberlerin sap kısımlarını çıkaralım ve çekirdeklerini temizleyelim. Biberlerin altlarını bıçakla delelim. Çok fazla bastırmadan biberlerin içlerini hazırladığımız harçla dolduralım. Üzerlerini domatesten küçük parçalar keserek kapatalım ve fırın tenceresine yerleştirelim. 2-3 bardak suya, 1 tatlı kaşığı tuzu ve kalan yarım çay bardağı zeytinyağını bir kapta karıştırdıktan sonra biberlerin üstüne gezdirerek dökelim. Tencerenin kapağını kapatalım ve önceden ısıtılmış 200 derece fırına verelim. Biber dolmalarımızı fırında iyice güzel bir şekilde pişirelim. Dolmalar pişince tencerenin kapağını alıp, 15 dakika daha fırında üzeri kızarana kadar tutalım. Zeytinyağlı Biber Dolmamız hazır. Soğuduktan sonra servis edelim. Afiyet olsun. |