Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Midye Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Midye Dolma

Midye Dolması, mavi veya kara midyenin pişirilip iç pilav ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolmadır. Türkiye'de özellikle Marmara ve Ege Bölgelerinin bazı illerinde yaygın olarak tüketilmektedir. Ancak, sokak satıcıları tarafından hijyenik olmayan koşullarda satıldığı için, evde hazırlamak daha sağlıklı bir seçenek olabilir. İşte size, hijyenik bir şekilde evde yapabileceğiniz Midye Dolması tarifi:

Malzemeler

  • 40 adet iri midye

İç Harcı İçin

  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı salça

Kaynatmak İçin

  • 5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı salça
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Biraz karabiber
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • Biraz pul biber

Midye Dolma Nasıl Yapılır?

Pirinç yıkandıktan sonra suyu süzülür ve üzerine sıvı yağ, salça, karabiber, pul biber, kimyon ve tuz eklenerek iyice karıştırılır. Bu karışım bir süre dinlenmeye bırakılır. Midyeler ise soğuk suda birkaç kez yıkanarak üzerindeki fazlalıklar çelik bir bulaşık teli ile iyice ovulur. Ardından midyeler, soğuk suya atılır ve kenarlarından bıçakla dikkatlice açılır. Midyenin içindeki bıyıklı kısım ve dile benzeyen bölüm kesilerek çıkarılır ve içi iyice yıkanır.

Hazırlanan iç harçtan bir kaşık kadar midyenin içine konur ve kapağı kapatılır. Midyeler kiremit şeklinde bir tencereye dizilir. Tenceredeki midyelerin üzerine bir tabak konur ve su, salça, pul biber ve karabiber karıştırılarak midyelerin üzerine dökülür. Daha sonra, ağırlık yapması ve midyeler açılmaması için tabağın üzerine içi su dolu başka bir tabak daha konur. Bu şekilde kaynamaya bırakılır. Midye Dolması kaynadıktan sonra 40 dakika daha kısık ateşte pişirilir. İlk sıcaklığı çıkan midyeler servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abdülvaris

23 Temmuz 2024 Salı

Evde midye dolma yaparken midyelerin hijyenik koşullarda temizlenip temizlenmediğinden nasıl emin olabilirim? Ayrıca, pişirirken midyelerin açılmaması için tabağın üzerine su dolu bir tabak koymak gerçekten işe yarıyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Abdülvaris,

Evde midye dolma yaparken midyelerin hijyenik koşullarda temizlenip temizlenmediğinden emin olmak için öncelikle midyeleri güvenilir bir yerden temin etmen önemli. Midyeleri aldıktan sonra, temiz suyla iyice yıkayarak ve kabuklarını fırçalayarak üzerindeki kum ve diğer kirlerden arındırabilirsin. Ayrıca, midyeleri tuzlu suda bir süre bekletmek de içlerindeki kumun çıkmasına yardımcı olur.

Pişirme sırasında midyelerin açılmaması için tabağın üzerine su dolu bir tabak koyma yöntemi bazen işe yarayabilir; ancak bu yöntemin etkili olup olmadığı midyelerin miktarına ve tencerenin boyutuna bağlı olarak değişebilir. Daha etkili bir yöntem olarak, midyeleri dolma iç harcıyla doldurup sıkıştırarak tencereye dizmek ve üzerine bir tabak kapatmak olabilir. Bu sayede midyeler daha sıkı bir şekilde pişecektir ve açılmaları önlenebilir.

Umarım bu bilgiler işine yarar. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kaburga Dolması Tarifi ve Malzemeleri