Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kuru Biber Dolması

Kuru Biber Dolması

Kuru biber dolması, ülkemizin çoğu yöresinde çok farklı yöntemlerle pişirilmektedir. Dolmanın yapımında çoğunlukla kıyma ya da bıçak arası denilen zırh kıyma et kullanılmaktadır. Kıymanın kuzu ve dana karışık olması dolmanın lezzetini arttıracak bir unsurdur. Yemeğin hazırlığı sırasında, kuru biberlerin yeni sezonda üretilmiş olması çok önemlidir. Bu pişmesine etki edecektir. Dikkat edeceğimiz önemli bir noktada, biberlerin içini çok doldurmamanız ve dolmanın pişme suyunu fazla koymamanızdır. Gerektiği takdirde suyu sonradan bile ilave edebilirsiniz. Kuru biber olduğu için, suyunu pişerken çekmesi gerekir. Dolma içinin bir gün önceden hazırlanması halinde, dolmanızın daha lezzetli olduğunu sizde görebilirsiniz. Dolmanın tarifinde kullandığımız taze sumak tadına ekşilik vermektedir. Ancak sevmediğiniz takdirde bunu kullanmayabilirsiniz. Dolmamızın püf noktaları bunlardan ibaret. Bu tarifin en büyük avantajı kış aylarında bile dolma yeme zevkini sizlere yaşatabilmesidir. Dilerseniz birlikte kuru biber dolmasını hazırlamaya başlayalım.

Kuru biber dolması için gerekli olan malzemeler

  • 24 tane kuru dolmalık biber
  • 350 gram orta yağlı dolmalık kıyma
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 adet sivri biber
  • 3 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Taze nane ve maydanoz
  • Yarım çay bardağı nar ekşisi
  • Yeteri kadar kırmızı pul biber, karabiber ve tuz
  • 1 çay bardağı tane sumak

Kuru biber dolması nasıl yapılır?


Kuru biberleri iyice yıkayın. Daha sonra bunları soğuk suyun içinde birkaç saat bekletin. Bir tencerenin içinde kaynattığınız suda biberleri 5 dakika kadar pişirin. Pişen biberleri süzülmeleri için, kevgirin içine alın. Şimdi dolmanın iç harcını hazırlayalım. Kuru soğanı incecik doğrayalım. Aynı şekilde maydanoz, taze nane, sarımsak ve biberleri doğrayın. Bu malzemelerin içine ayıklayıp, yıkadığınız pirinci karıştırın. Bunların içine yarım çay bardağı zeytinyağı, sumak ve bir kaşık domates salçasını ayırarak, kalan malzemeleri de ilave edin. Hepsini iyice karıştırdıktan sonra, haşlanmış olan kuru biberleri bu malzemeyle doldurun. Malzemenin biberlerin yarısını geçecek şekilde konması gerekir. Aksi halde pişince içinden taşacaktır. Doldurduğunuz biberlerin ağız kısımlarını yapıştırarak tencerenin içine dizin. Dizmeden önce tencerenin altına taze nane ve maydanoz sapları yerleştirin. Dolmalarınızın üzerine bir kapak kapatın. Bir kabın içinde salça ve su karışımı hazırlayın. İçine koyacağınız su miktarı, kullandığınız pirincin az fazlası olmalıdır. Dolmayı orta ateşin üzerine koyarak pişirmeye başlayın. Pişmesine doğru içine, 1 su bardağı suda kaynattığınız taze sumak suyunu katın. Bunu bir taşım kadar kaynatın. Ateşten almadan önce kalan yarım çay bardağı zeytinyağını gezdirin. Kuru biber dolmasını sevdiklerinize gönül rahatlığıyla servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 22.01.2024 01:31:56
Kuru Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kuru Biber Dolması Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Kuru Biber Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dolma Tarifleri
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok da...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması.Çiğden zeytinyağlı biber dolmasıiçin malzemelerYarım kil...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Hanım biber dolmasını soslu veya tencerede sulu olarak hazırlanmaktadır. Ancak fırında yapıldığı zam...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Benim uyguladığım ve çok beğendiğim tarifi veriyorum size. Tarifte nar ...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesini tavsiye ederiz. 1 porsiyon kara dolması yakl...

 

Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori?
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Etsiz Biber Dolması
Biber Dolması İçi
Pirinçli Biber Dolması
Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan  en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Kaburga Dolması
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan, gerek ana yemek olarak sunulan, gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek...
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere h...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024