Pırasa dolması, pırasa sevmeyenlerin bile tadına doyamayacakları bir lezzettedir. Özellikle kış mevsiminde sık, sık tüketilen pırasa, çocuklar tarafından pek sevilmemektedir. Ancak pırasa dolması 7'den,70'e herkesin hoşuna gidecek niteliktedir.
Pırasa Dolması malzemeler
Yarım kilo kalın pırasa
250 gr az yağlı kıyma
1 su bardağı pirinç
Yarım bağ maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
1 tane orta boy kuru soğan
1 fincan sıvıyağ
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı tuz
1 şeker kaşığı kimyon
1 şeker kaşığı karabiber
1 tane olgun domates
Sosu İçin
1 yemek kaşığı margarin ya da tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1şeker kaşığı nar ekşisi
1 şeker kaşığı tuz
Pırasa Dolması Yapılışı
Pırasaları sirkeli suyun içinde yıkayalım ve ardından 7 cm boyunda olacak şekilde doğrayalım. Parçalara ayırdığımız pırasaların içlerine baş parmağımız ile bastıralım ve iç kısımlarını dışarıya doğru çıkartalım. Bu uygulama ile katlarını ayırdığımız pırasaları bir kevgirin üzerine alalım ve tekrar yıkayıp suyunu süzmesini bekleyelim.
Kıymayı derin bir kabın içerisine yıkanmış pirinçler ile birlikte alalım ve karıştıralım. Ardından ince kıyım yapılmış soğanları ve maydanozları ekleyip karışımı tekrar harmanlayalım. Baharatları, nar ekşisini, dilim, dilim yapılmış sarımsakları, salçaları ve rendelenmiş domatesi ekleyip parmak uçlarımız ile iyice yoğuralım. Kıymalı harcın lezzetinin daha güzel olması için karışımın güzel harmanlanmış olması gerekiyor. Bunun için kaşıkla karıştırmak yeterli gelmiyor ve mutlaka el değmesi gerekiyor. Karıştırdığımız kıymalı harcı katlarına ayırdığımız pırasaların içlerine birer parmak boşluk kalacak biçimde dolduralım ve yayvan bir tencerenin içerisine dizelim. Eğer isterseniz bu arada pırasaları tencereye dizmeden önce tencerenin dibine dereotu ve maydanoz saplarından yerleştirebilirsiniz. Bütün pırasaları doldurup dizdikten sonra yemeğin sosunu hazırlamaya geçelim. Yanmaz bir tava alalım ve içerisine tereyağını ilave edip ısıtalım. Isınmış yağın içerisine salça, nar ekşisi ve tuz ilavesi yapıp bir iki dakika kadar kavuralım. Sürenin ardından hazırladığımız sosu pırasaların üzerine dökelim ve son olarak düz bir tabak kapatıp yemeğimizi pişmeye bırakalım. Dolmaların üzerine kapatılan tabak içlerine fazla su almasını ve çok şişmesini önleyecektir. Yarım saat kadar kısık ateşin üzerinde pişen pırasa dolmalarını sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun...
Son Güncelleme : 30.04.2023 22:51:43
Pırasa Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
0 Yorum Yapılmış "Pırasa Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Rüyada Biber Dolması Görmek
Rüyada biber dolması görmek, görülen rüya hayra yorumlanmalıdır, rüyada biber dolması görmek rüya sahibinin iyi kısmetler alacağına işarettir. Rüya sahibinin günlük yaşantısında karşılaşacağı sürprizlerle karşılaşacağı ve mutlu olacağı olaylar yaşaya...
Rüyada Dolma Görmek
Rüyada dolma görmek, farklı sürprizler ile karşılaşılacağına, kişiyi mutlu edecek haber alınacağına işarettir. Ayrıca işle yoluna girecek ve ekonomik durum düzelecek olarak da tabir edilmektedir. Düşman karşısında galip gelineceğine ve artık yaşamın ...
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli, ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok d...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması. Çiğden zeytinyağlı biber dolması için malzemeler: ...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Rüyada Dolma Yemek
Rüyada dolma yemek; enerjisi düşük ve olumsuzlukların yaşanacağı bir rüya olduğunun habercisidir. Rüyada dolma yemek, rüya sahibinin stres yaşayacağı gibi rüyasına yorum yapıldıktan sonra motivasyon düşüklüğünü sağlayacak bir rüyadır. Bu yüzden rüyay...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Rüyada Biber Dolması Görmek
Rüyada Dolma Görmek
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Rüyada Dolma Yemek
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Popüler İçerik
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok ...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tari...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında s...
Biber Dolması Kaç Kalori
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Mayıs - 2023