Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Karın Dolması

Karın Dolması

Karın Dolması, Yöresel bir tarif olan karın dolması iyi yapıldığı zaman tadına doyulmayacak bir tariftir. Özellikle sakatat sevenlerin vazgeçilmez yemekleri arasındadır. Diğer adı işkembe veya mumbar dolması olarak geçer. Yapımı bayağı zahmetli olan bu yemek Türk kültürüne ait ve yöresel mutfak ziyafetlerinde olmazsa olmaz bir çeşittir. Tarifimize geçelim.

Karın Dolması için malzemeler

  • 1 adet kuzu işkembe
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı bulgur
  • 2 adet yemeklik kuru soğan
  • 200 gr orta yağlı yemeklik kıyma (Tamamen tercihe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz ve karabiber

Karın Dolması Nasıl Yapılır?


Karın dolması için kullanacağımız işkembenin temizlenmesi safhası çok dikkatli yapılmalıdır. Almış olduğumuz işkembe kaba pisliğinden arındırılmamışsa işleme buradan başlamamız gerekir. Ama işkembeler artık içindeki yabancı atıklardan temizlenmiş olarak satılıyor. Kaba pislikten arındırdıktan sonra önce dış yüzeyini temizleyerek işe başlamalıyız. Bu işlemden sonra işkembe önceden kaynatılmış suya batırılıp çıkarılır. Dış yüzey kaya tuzu ile ova, ova birkaç kez yıkanır. Daha sonra tüm zararlı bakterilerden arındırmak amacı ile karbonat ve sirke ile birkaç kez daha yıkanır. Bu aşamadan sonra 1 gün boyunca sık, sık suyunun değiştirilmesi sureti ile beklemeye alıyoruz. Ertesi gün iç yüzeyini temizleme işlemini gerçekleştiriyoruz. Bir şiş ya da ince uzun bir şeyle işkembenin tersi yüzüne çevrilir. Bir et tahtasına alınarak bıçağın arka ucu ile iyice kazınır. Bu aşamada sık sık suya tutalım ki gözümüzden kaçan bir şey olmasın. İşkembeler bir kaba alınır ve iri taneli bir tuz yardımı ile ovulur. Kaya tuzu tercih edilirse daha iyi olur. Bu işlemi 3-4 kez yapmamız da fayda var. İç yüzeyini de bu şekilde temizledikten sonra yine su dolu bir kaba alıp ve bu suyu sık, sık değiştirmek sureti ile 1 günde bu şekilde bekletiyoruz. En zorlu aşamayı bu şekilde bitirmiş oluyoruz.

İç harcın hazırlanması, Soğanlar yemeklik şekilde küçük doğranır. Pirinç ve bulgur iyice yıkanıp süzülür. Kıyma, kırmızı biber, tuz, karabiber, domates salçası ve biber salçası, sıvıyağ iyice yoğurularak karıştırılır.

Kuzu karnını sarılacak şekilde bıçak yardımı ile eşit parçalara ayıralım ve hazırladığımız harçtan her birine koyarak bir iğne iplik yardımı ile dikelim. Pişime aşamasını düdüklü tencere ile yapmanızı öneririm. Çünkü işkembenin pişmesi oldukça zordur. Düdüklü tencereye bir yemek kaşığı salça ve tereyağı eklenir ve salçanın kokusu çıkana kadar kavrulur, suyu ve tuzu eklendikten sonra kaynaması beklenir. Kaynayan salçalı suyun içine doldurup dikmiş olduğumuz karınlar koyulur ve yaklaşık 45- 50 dakika pişmeye bırakılır. Güzel bir servis tabağına alınıp sıcak, sıcak afiyetle yenilir.

Ellerinize sağlık.
Son Güncelleme : 21.01.2024 13:14:12
Karın Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Karın Dolması Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Karın Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dolma Tarifleri
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok da...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması.Çiğden zeytinyağlı biber dolmasıiçin malzemelerYarım kil...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Hanım biber dolmasını soslu veya tencerede sulu olarak hazırlanmaktadır. Ancak fırında yapıldığı zam...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Benim uyguladığım ve çok beğendiğim tarifi veriyorum size. Tarifte nar ...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesini tavsiye ederiz. 1 porsiyon kara dolması yakl...

 

Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori?
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Etsiz Biber Dolması
Biber Dolması İçi
Pirinçli Biber Dolması
Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan  en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Kaburga Dolması
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan, gerek ana yemek olarak sunulan, gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek...
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere h...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024