Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Ekşili Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Kuru Dolma

Ekşili kuru dolma, kuru veya taze patlıcan, kabak, biber ve yaprak dolması gibi çeşitleriyle herkesin sevdiği, özel günlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Küçük büyük demeden herkesin severek yediği bu dolma türlerinden özellikle ekşili kuru dolmanın tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Kışlık hazırlıkları dışarıdan almak yerine kendim yapmayı tercih ediyorum çünkü hem daha lezzetli hem de daha ekonomik oluyor. Patlıcan kurutmak her kadının kolayca yapabileceği bir iş. Şimdi gelelim bu lezzetli yemeğin tarifine. Bu tarif diğer ekşili dolmalardan biraz farklı ve bu yüzden daha lezzetli. Denemenizi tavsiye ediyorum. Şimdi yemeğimizin malzemelerine ve yapılışına birlikte bakalım.

Ekşili Kuru Dolma İçin Gereken Malzemeler

  • 30 tane kuru patlıcan
  • 250 gram az yağlı kıyma
  • 250 gram pirinç
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 çay bardağı kadar haşlanmış nohut
  • 1 adet orta boy limon
  • 1 çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı acı pul biber
  • Tuz (Salçanız tuzlu ise fazla tuz atmayınız)
  • 5 diş kadar sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi

Ekşili Kuru Dolma Nasıl Yapılır?

İlk olarak dolma içimizi hazırlamadan önce kurutulmuş olan dolmalık patlıcanları ılık suda beş, on dakika bekletip yumuşayıp açılmalarını bekliyoruz. Yumuşayıp açılan dolmalık patlıcanları birkaç kez daha temizlenene kadar yıkıyoruz. Yıkadığımız patlıcanları bir süzgeç içine alıp süzülmelerini bekliyoruz.

Diğer taraftan dolma içimizi hazırlıyoruz. Önce pirinci güzelce ayıklayıp, yıkıyoruz. Yıkadığımız pirince salçamızı, yağımızı, karabiberimizi, acı pul biberimizi ekleyip karıştırıyoruz. Ardından az yağlı kıymamızı da ekleyip tekrar karıştırıyoruz. İçerisine yıkayıp kabuklarını soyduğumuz ve küçük küçük doğradığımız domatesleri ekliyoruz. Bir çay bardağı kadar haşlanmış olan nohudu da ekliyoruz, son olarak da tuzu, nar ekşisini ve bir limonun suyunu da ekleyip iç harcımızı hazır hale getiriyoruz.

Hazırladığımız harcı ister bir tatlı kaşığı yardımıyla isterseniz de elinizle yıkanmış ve açılmış olan patlıcanlara dolduruyoruz. Bu arada patlıcanları çok fazla doldurmamanızı öneriyorum. Çünkü çok dolu olan patlıcanlar pişme esnasında içerisindeki pirinçler şiştiği için dağılabilir. Üç dört santim kadar pişirme payı bırakabilirsiniz.

Doldurduğumuz patlıcanları ağızları birbirine bakacak şekilde iç içe geçiriyoruz ya da isterseniz ağızlarını domates ile kapatabilirsiniz. Ağızlarını kapattığımız patlıcanları pişireceğimiz tencereye diziyoruz ve üzerini azıcık örtecek şekilde suyunu ilave edip varsa yaprak ya da dolma taşı yoksa bir porselen tabak ile kapatıp pişiriyoruz. Kaynayana kadar ateşin altını açıyor, kaynamaya başladıktan sonra ateşimizin altını kısıp kısık ateşte pişiriyoruz.

Dolmalar pişerken bizde üzerine koyacağımız sarımsak ve nane karışımını hazırlıyoruz. Kabuklarını soyduğumuz sarımsakları ezmek için bir kaba ya da varsa havana alıyoruz. Üzerine kuru naneyi de ekleyip sarımsaklar ezilene kadar iyice dövüyoruz. Dolmalar pişti ve sosumuz hazır. Dolmanın suyunu hazırladığımız nane ve sarımsak karışımına döküyor, karıştırıyor ardından tekrar tencereye dolmaların üzerine gezdiriyoruz. Yemeğimiz artık hazır, yanında güzel bir cacık ile servis edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Biber Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Pırasa Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Et Dolması Tarifi ve Malzemeleri