Ekşili Kuru DolmaEkşili kuru dolma, kuru veya taze patlıcan, kabak, biber ve yaprak dolması gibi çeşitleriyle herkesin sevdiği, özel günlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Küçük büyük demeden herkesin severek yediği bu dolma türlerinden özellikle ekşili kuru dolmanın tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Kışlık hazırlıkları dışarıdan almak yerine kendim yapmayı tercih ediyorum çünkü hem daha lezzetli hem de daha ekonomik oluyor. Patlıcan kurutmak her kadının kolayca yapabileceği bir iş. Şimdi gelelim bu lezzetli yemeğin tarifine. Bu tarif diğer ekşili dolmalardan biraz farklı ve bu yüzden daha lezzetli. Denemenizi tavsiye ediyorum. Şimdi yemeğimizin malzemelerine ve yapılışına birlikte bakalım. Ekşili Kuru Dolma İçin Gereken Malzemeler
Ekşili Kuru Dolma Nasıl Yapılır?İlk olarak dolma içimizi hazırlamadan önce kurutulmuş olan dolmalık patlıcanları ılık suda beş, on dakika bekletip yumuşayıp açılmalarını bekliyoruz. Yumuşayıp açılan dolmalık patlıcanları birkaç kez daha temizlenene kadar yıkıyoruz. Yıkadığımız patlıcanları bir süzgeç içine alıp süzülmelerini bekliyoruz. Diğer taraftan dolma içimizi hazırlıyoruz. Önce pirinci güzelce ayıklayıp, yıkıyoruz. Yıkadığımız pirince salçamızı, yağımızı, karabiberimizi, acı pul biberimizi ekleyip karıştırıyoruz. Ardından az yağlı kıymamızı da ekleyip tekrar karıştırıyoruz. İçerisine yıkayıp kabuklarını soyduğumuz ve küçük küçük doğradığımız domatesleri ekliyoruz. Bir çay bardağı kadar haşlanmış olan nohudu da ekliyoruz, son olarak da tuzu, nar ekşisini ve bir limonun suyunu da ekleyip iç harcımızı hazır hale getiriyoruz. Hazırladığımız harcı ister bir tatlı kaşığı yardımıyla isterseniz de elinizle yıkanmış ve açılmış olan patlıcanlara dolduruyoruz. Bu arada patlıcanları çok fazla doldurmamanızı öneriyorum. Çünkü çok dolu olan patlıcanlar pişme esnasında içerisindeki pirinçler şiştiği için dağılabilir. Üç dört santim kadar pişirme payı bırakabilirsiniz. Doldurduğumuz patlıcanları ağızları birbirine bakacak şekilde iç içe geçiriyoruz ya da isterseniz ağızlarını domates ile kapatabilirsiniz. Ağızlarını kapattığımız patlıcanları pişireceğimiz tencereye diziyoruz ve üzerini azıcık örtecek şekilde suyunu ilave edip varsa yaprak ya da dolma taşı yoksa bir porselen tabak ile kapatıp pişiriyoruz. Kaynayana kadar ateşin altını açıyor, kaynamaya başladıktan sonra ateşimizin altını kısıp kısık ateşte pişiriyoruz. Dolmalar pişerken bizde üzerine koyacağımız sarımsak ve nane karışımını hazırlıyoruz. Kabuklarını soyduğumuz sarımsakları ezmek için bir kaba ya da varsa havana alıyoruz. Üzerine kuru naneyi de ekleyip sarımsaklar ezilene kadar iyice dövüyoruz. Dolmalar pişti ve sosumuz hazır. Dolmanın suyunu hazırladığımız nane ve sarımsak karışımına döküyor, karıştırıyor ardından tekrar tencereye dolmaların üzerine gezdiriyoruz. Yemeğimiz artık hazır, yanında güzel bir cacık ile servis edilebilir. |
Ekşili dolma tarifini çok merak ediyorum. Özellikle tarifteki nar ekşisi ve sarımsaklı sosun lezzeti beni cezbetti. Kuru patlıcanları nasıl hazırladığınızı anlattığınız kısım çok yardımcı oldu. Bu tarifin tadı nasıl olur, deneyenler var mı? Ekşili dolma sevenler için harika bir seçenek gibi görünüyor.
Cevap yazBu ekşili kuru dolma tarifini denemek istiyorum ama limonun suyu yerine limon tuzu kullansam aynı tadı yakalayabilir miyim? Ayrıca patlıcanların ne kadar sürede tam olarak yumuşadığını nasıl anlayabilirim?
Cevap yazSevgili Başir,
Limon Tuzu Kullanımı: Limon suyu yerine limon tuzu kullanmak elbette mümkün, ancak tam olarak aynı tadı yakalamak zor olabilir. Limon suyu, hem asiditesi hem de içerdiği taze aromalar ile farklı bir lezzet katar. Limon tuzu asidik yapısı ile benzer bir ekşilik sağlayabilir, ama limon suyunun tazeliğini ve kokusunu tamamen yerine koyamayabilir.
Patlıcanların Yumuşaması: Patlıcanlarının yumuşadığını anlamak için bir çatal yardımıyla kontrol edebilirsin. Eğer çatal kolayca patlıcanı delip geçiyorsa, yumuşamış demektir. Ayrıca patlıcanların rengi de koyulaşır ve elastik bir yapı kazanır. Genellikle kaynar suda 5-10 dakika haşlamak yeterli olur ama patlıcanların kalınlığına bağlı olarak süre değişebilir.
Umarım tarifin harika olur ve sonuçtan memnun kalırsın. Afiyet olsun!