Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Karışık Dolma

Karışık Dolma

Karışık Dolma, Dolma mevsiminde yapılan sebzelerle müthiş lezzetli, hepimizin bayılarak yediği, Türk mutfağına ait en özel yemeklerden bir tanesidir. Yapım aşaması zahmetli gibi görünse de tamamen el alışkanlığı ile ilgilidir. Birkaç kez yaptıktan sonra aslında hiç de zor olamadığını görürsünüz. Dolma hep anne yemeği olarak bilinir. Dolmanın kokusu eve ev olduğunu hissettirir. Aynı anda hem et hem de sebze tüketebilmek için en ideal tariflerden biridir. Yanında yoğurtla kimsenin hayır diyemeyeceği bir yemektir. Hemen tarifimize geçelim.

Karışık Dolma İçin Gereken Malzemeleri

  • 2 adet yeşil olanlardan orta boy kabak
  • 2 adet patlıcan
  • 7 adet biber dolması
  • 3 kapya biber
  • 5 adet domates
  • 350 gr dana kıyma
  • Her dolmalık sebzeye denk gelecek şekilde yarım yemek kaşığı pirinç
  • Yine her bir dolmalık sebzeye denk gelecek şekilde yarım yemek kaşığı da kalın bulgur
  • 1 çay bardağına yakın sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Maydanoz seviyorsanız yarım demet kadar
  • Ve yarım demet dereotu
  • 2 adet orta büyüklükte kuru soğan
  • 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz, karabiber

Karışık Dolma Nasıl Yapılır?


İşe ilk olarak sebzelerimizi hazırlayarak başlayalım. Tüm sebzeleri güzelce yıkadıktan sonra kabakları ve patlıcanları ortadan ikiye bölelim ve her bir sebzenin içini kabak oyacağı ile düzgünce oyalım. İstersek kabakların dışı güzel görünsün diye bir çatal yardımı ile çizi şeklinde tırtıklayabiliriz. Dolmalık biber ve kapya biberlerin tepelerini keselim içinin çekirdeklerini temizleyelim. Domateslerin içini de çıkaralım sadece dış kabuk kısımları kalsın. Çıkarmış olduğumuz domates içlerini ziyan etmeyelim. Bir tabağa alalım. Dolmamızın iç malzemesine karıştırabiliriz. İçlerini boşaltmış olduğumuz tüm sebzelerin içine hafifçe tuz atalım. Bu daha lezzetli olmalarını sağlar.

İç Harcın Nasıl Yapılır?


Pirinç ve kalın bulguru yıkayıp derin bir kaba alalım. Domates içlerini, biber ve domates salçalarını, kıymayı, yemeklik doğranmış kuru soğanı, sıvıyağı ve baharatları aynı kaba aktaralım. Bu arada maydanoz ve dereotunu yıkayıp bir müddet sirkeli suda beklettikten sonra ince, ince kıyalım ve harcımıza ekleyelim. Tüm malzemeleri elimizle yoğurarak birbirine iyice yedirelim. Karışık olmanın en önemli püf noktası kıymalı harcın sulu olmasıdır. Bundan dolayı harcımıza yarım çay bardağından biraz fazla su ilave ederek tekrar yoğuralım.

Hazırladığımız harcı bütün sebzelerin içine başından biraz boşluk kalacak şekilde dolduralım. Boşluk bırakmamızın sebebi pirinç ve bulgur pişerken şişeceğinden taşmaması içindir. Hazırladığımız dolmaları bir tencereye çok sıkışık olmamasına dikkat ederek dizelim. Dolmalık biber ve kapya biberlerin başından kestiğimiz kısımları kapak yapalım. Kabak ve patlıcanlara ise domateslerden kapak yapabiliriz.

Dolmaları tencereye güzelce dizdikten sonra ayrı bir tabakta domates salçasını 1 su bardağı kadar suyla iyice açıp dolmaların üzerine bu salçalı karışımı gezdirelim. Tereyağını da dolmaların aralarındaki boşluklara minik, minik yerleştirelim. Sıcak suyu dolmaların yarısına gelecek şekilde ekleyelim. Ocağa koyalım ilk etapta ocağın altı açık olun. Kaynadıktan sonra altını kısık ateşe alalım. Dolmalar 30-40 dakika aralığında pişmiş olacaktır. Çatal yardımıyla dokunduğumuzda rahatlıkla deliniyorsa pişmiş demektir. Güzel bir servis tabağında sıcak sıcak servis yapılması tavsiye edilir.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 22.01.2024 01:51:56
Karışık Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Karışık Dolma Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Karışık Dolma"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dolma Tarifleri
Dolma Tarifleri
Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle ya...
Dolma Pişirme
Dolma Pişirme
Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok da...
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması.Çiğden zeytinyağlı biber dolmasıiçin malzemelerYarım kil...
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin ço...
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Biber, soğan, domates, patlıcan, patates, yaprak, pazı dolma olarak hazırlanabilecek sebzelerdendir. H...
Lor Dolması
Lor Dolması
Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapma...
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu...
Halep Dolması
Halep Dolması
Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığında kurutuluyor olması sağlık açısından da fayda sağlamaktadır. Etli halep dolmasını akşam yemek ...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması i...
Fırında Biber Dolması
Fırında Biber Dolması
Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Hanım biber dolmasını soslu veya tencerede sulu olarak hazırlanmaktadır. Ancak fırında yapıldığı zam...
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu
Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim. Benim uyguladığım ve çok beğendiğim tarifi veriyorum size. Tarifte nar ...
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana Dolması
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesini tavsiye ederiz. 1 porsiyon kara dolması yakl...

 

Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Lor Dolması
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması
Halep Dolması
Kalamar Dolması
Fırında Biber Dolması
Biber Dolması Sosu
Kara Lahana Dolması
Biber Dolması Kaç Kalori?
Bumbar Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Kaburga Dolması
Dolma Çeşitleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması
Kıymalı Biber Dolması
Soğan Dolması
İskilip Dolması
Dolma Kalori
Hindi Dolması
Yaprak Dolması
İşkembe Dolması
Etli Lahana Dolması
Katıklı Dolma
Etsiz Biber Dolması
Biber Dolması İçi
Pirinçli Biber Dolması
Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan ...
Bumbar Dolması
Bumbar Dolması
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan  en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümü...
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve dav...
Kaburga Dolması
Kaburga Dolması
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ...
Dolma Çeşitleri
Dolma Çeşitleri
Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan, gerek ana yemek olarak sunulan, gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek...
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması
İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere h...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024