Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Etli Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Dolma

Etli dolma, birçok kişinin favori yemekleri arasındadır. Çeşitli sebzelerle yapılan dolma tarifleri, etin harika lezzeti ile birleştiğinde mükemmel bir yemek ortaya çıkar. Etli biber dolması, etli kabak dolması, patlıcan dolması gibi çeşitli etli dolma tarifleri bulunmaktadır. Her birinin kendine özgü bir lezzeti vardır ve ana yemek olarak sunulabilecek kadar doyurucudur. Özellikle çocuklarınız varsa, bu tarifleri haftalık menülerinizde sıkça kullanıyorsunuz demektir. Etli dolmanın bir özelliği, içindeki pirincin zeytinyağlı dolmalara göre daha az olmasıdır. Etli dolma yendiğinde etin lezzeti belirgin olmalıdır. Bu nedenle, etli dolma yaparken et miktarını cömertçe kullanmalısınız. Örneğin, zeytinyağlı bir dolmada bir su bardağı pirinç kullanılırken, etli dolmada bir çay bardağı pirinç yeterli olacaktır. Bu detaya dikkat ederek harika bir etli dolma hazırlayabilirsiniz. Şimdi, birlikte etli dolma tarifini hazırlayalım.

Etli Dolma İçin Gerekli Malzemeler
  • 6 adet dolmalık kabak
  • 1 çay bardağı baldo pirinç
  • 400 gram küçük doğranmış dana but eti
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • Yeterli miktarda tuz
  • 2 adet kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 6-7 dal dereotu
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 3 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağından az zeytinyağı
  • Sos için; zeytinyağı ve salça

Etli Dolma Nasıl Yapılır?

Etli dolmanın iç harcını hazırlamakla başlayalım. Kuru soğanları ince şekilde yemeklik doğrayalım. Buna ince kıyılmış dereotu ve maydanozları ilave edelim. İçine karabiber, nane ve tuzu koyarak karıştıralım. Bu sefer dolmanın iç harcını hafif kavurarak yapalım. Bir tencerede veya tavada önce küçük doğradığımız dana etini kavuralım. Et suyunu salıp pişince pirinçleri de ilave ederek, zeytinyağında kavuralım. Ardından doğradığımız soğan ve yeşillikleri ilave edelim. Hafif kavrulduğunda domates salçasını koyarak karıştıralım. Buna yemeklik doğranmış domatesleri de ilave ederek harcı hazırlayalım. Normalde harcı çiğden hazırlayabilirdik, ancak etli dolma olduğundan etin tam pişmesi için bu yöntemi tercih ettik. İç harç kenarda soğuması için beklesin. Bu arada kabakları dolma için hazırlayalım. Dış kabuklarını soyduktan sonra tam ortadan ikiye bölelim. Bunların içini ister bir kaşıkla ister oyacak yardımıyla çıkaralım. İçlerini etli harçla dolduralım. Dolma pişireceğimiz yayvan bir tencereye bunları sıralayalım. Üzerlerine de birer parça domatesle kapatalım. Etli dolma sosu için tavada biraz zeytinyağı ile salçayı kızdıralım. Bunun içine su ilave ederek dolmanın içine dökelim. İsterseniz sosuna bir tane kuru soğan da koyabilirsiniz. Salçayla kavurunca lezzetli olur. Artık etli dolma pişmeye hazır. Hemen ocağın üzerine koyarak pişirebilirsiniz. Sıcak olarak servis etmenizi tavsiye ederiz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Mumbar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi ve Malzemeleri