Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesini tavsiye ederiz. 1 porsiyon kara dolması yaklaşık olarak 230 kaloriye eş değer olduğu için yanında ekmek tüketmenizi pek tavsiye etmeyiz.
Şayet bir dilim ekmek ile bir porsiyon kara lahana dolması ve üzerine birkaç kaşık sarımsaklı yoğurdun toplam olarak kalorisi 430 civarında olmaktadır. Bu kalori sizi korkutmasın bir porsiyon kara lahana dolması sizin gün boyu tok kalmanıza neden olacaktır.

Kara Lahana Dolması Malzemeleri

  • 3-4 bağ kara lahana
  • 250-300 gr az yağlı kıyma
  • 1 su bardağı kırık pirinç
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 1 orta boy tane domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 kahve kaşığı acı biber salçası
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1-2 diş iriliğine göre sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • Yeteri kadar sofra tuzu

Sosu için

  • 1 çorba kaşığı hakiki tereyağı
  • 1 kahve kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığının yarısı kadar tuz
  • 2 su bardağı kaynar su

Kara Lahana Dolması Nasıl Yapılır?


Kara lahana dolması için ilk olarak pazardan veya marketten aldığımız kara lahanaların sap kısımlarını keselim ve bol suyun altında iyice yıkayalım.
Lahanalar ıspanaklar gibi yetiştiği için biraz çamurlu veya topraklı olabiliyor. Ardından derin bir tencerenin içerisine su ilavesi yapalım ve su kaynamaya başladığında saplarını kestiğimiz kara lahanaları suyun içerisine ilave edelim ve birkaç dakika kadar haşlayıp bir kevgir ile kara lahanaları sıcak suyun içerisinden çıkarıp suyunu süzmesi için bekletelim.

İç harcı hazırlamak için kıymayı derin olmayacak ama büyük olacak bir karıştırma kabının içerisine alalım ve üzerine soğanları rendeleyip yoğuralım. Kıymanın rengi hafif kararınca tuz, baharat, rendelenmiş sarımsak, biber salçası ve domates salçası ekleyip karışımı iyice yoğuralım. Sonrasında maydanozların saplarını ayıralım ve yaprak kısımlarını suyun altında yıkayıp ardından ince kıyım yapalım ve kıymalı harcın içerisine boşaltalım. Nar ekşisini, bir tane kabuğu soyulmuş ve ince doğranmış domatesi, bol suyun altında yıkanmış bulgur ile pirinci de iç harcın bulunduğu karıştırma kabına alıp güzel bir şekilde parmak uçlarımız ile iyice yoğuralım ve dinlenmesi için buzdolabına kaldırıp 5-10 dakika kadar bekletelim.

Kara lahanaları sarmak için bir tane kara lahananın damarlı kısmı üste gelecek şekilde tezgâhın üzerine alalım ve keskin bir bıçak yardımıyla lahananın damarlı kısmını dikkatli bir şekilde kesip atalım. Ardından kara lahananın baş kısmına yani saplarını koparttığımız yere bir tatlı kaşığı kadar iç harçtan ilave edelim ve yanlara doğru harcı yayalım. Lahananın yanlarından içe gelecek şekilde hafif parçalar alalım ve rulo şeklinde sarıp bir düdüklü tencerenin içerisine alalım. Bütün kara lahanaları aynı şekilde sarıp düdüklü tencereye rast gele dizelim ve ayrı bir tavanın içerisine tereyağı ile salçayı alıp hafif şekilde kavuralım. Tavanın içerisine 1-2 su bardağı kadar su ilavesi ile tuz serpiştirelim ve sosu tencerenin içerisine dökelim. Sosu ile birleşen kara lahana dolmasını kısık ateşin üzerinde yaklaşık 30 dakika kadar pişirelim ve sıcak olarak sunum yapalım.

Afiyet olsun.
19.01.2024 13:29:11
Kara Lahana Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kara Lahana Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kara Lahana Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

İskilip Dolması

İskilip dolması, adından da anlaşılacağa üzere çorum yöresine ait bir yenmek türüdür. Genelde bu dolma yerli halk tarafından düğün ve özel günlerde çok ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024