Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması için gerekli malzemelerden ve tarifin hazırlanışından bahsedeceğiz.

Kalamar
dolması için gerekli malzemeler

  • 8 adet kalamar
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı kuş üzümü
  • 2 tatlı kaşığı çam fıstığı
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı su
  • 1'er çay kaşığı toz şeker, karabiber, tuz
  • 1'er çay kaşığı tarçın ve yenibahar
  • 1 adet limon suyu
  • 1 demet dereotu

Kalamar dolması tarifi nasıl yapılır?

  • İlk olarak alınan kalamarlar temizlenir ve iyice süzülerek sularının çıkması sağlanır. Aynı şekilde pirinçler de iyice temizlenir ve süzülür. Ayrıca soğanın ve dereotunun da kullanılmadan önce ince ince kesilmesi gereklidir.
  • Temizleme işleminden sonra ilk olarak sebze karışımının kızartılması gereklidir. Bunun için önce zeytinyağının yarısı bir tavaya dökülür ve kızartılır.
  • Soğanlar ince ince kesilir ve tavadaki zeytinyağı kızmaya başladığından tavaya atılır.
  • Soğanlar yeterince kızarınca fıstık ve üzüm de tavaya eklenerek bir süre daha kızartmaya devam edilir.
  • Bu adımdan sonra son olarak pirinçler de karışıma eklenir ve bir süre daha kızartmaya devam edilir.
  • Karışım yeterince kızardıktan sonra ocaktan alınır ve tuz, şeker, tüm baharatlar bu sebze karışımına eklenir.
  • Öncesinde ince kıyılmış olan dereotu da karışıma eklenir ve sebze karışımı soğumaya bırakılır. Kalamar dolması için gerekli olan harç artık hazırdır.
  • Kalamar dolması için bu karışım hazırlandıktan sonra sıra kalamarların içini doldurmaya gelmiştir. Öncesinde yıkanan kalamarlar alınır ve içleri 4 tatlı kaşığı kadar hazırlanan karışım ile doldurulur.
  • Kalamarların ağzı açık kalacağı için bir kürdan, iğne, vs. Yardımıyla kapatılmalıdır.
  • Bu adımdan sonra kalamar dolması neredeyse hazırdır. Geriye sadece pişirmesi kalmıştır.
  • Pişirmek içinse hazırlanan kalamar dolmaları bir tepsiye dizilir. Kalan zeytinyağı, su ve limon suyu bu kalamarların üzerinde gezdirlir.
  • Kalamar dolması bu şekilde fırına konur ve yarım saat 40 dakika kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra fazla soğutmadan ılık olarak servis edilmelidir. Kalamar dolması artık hazırdır.

Afiyet olsun.
21.01.2024 02:36:31
Kalamar Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kalamar Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kalamar Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

İskilip Dolması

İskilip dolması, adından da anlaşılacağa üzere çorum yöresine ait bir yenmek türüdür. Genelde bu dolma yerli halk tarafından düğün ve özel günlerde çok ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024