Kalamar Dolması
Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma türlerine benzese de pek çok özgün noktası vardır. Bu yazıda kısaca kalamar dolması için gerekli malzemelerden ve tarifin hazırlanışından bahsedeceğiz.
Kalamar
dolması için gerekli malzemeler- 8 adet kalamar
- 1 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı kuş üzümü
- 2 tatlı kaşığı çam fıstığı
- 2-3 adet kuru soğan
- 1 su bardağı su
- 1'er çay kaşığı toz şeker, karabiber, tuz
- 1'er çay kaşığı tarçın ve yenibahar
- 1 adet limon suyu
- 1 demet dereotu
Kalamar dolması tarifi nasıl yapılır?- İlk olarak alınan kalamarlar temizlenir ve iyice süzülerek sularının çıkması sağlanır. Aynı şekilde pirinçler de iyice temizlenir ve süzülür. Ayrıca soğanın ve dereotunun da kullanılmadan önce ince ince kesilmesi gereklidir.
- Temizleme işleminden sonra ilk olarak sebze karışımının kızartılması gereklidir. Bunun için önce zeytinyağının yarısı bir tavaya dökülür ve kızartılır.
- Soğanlar ince ince kesilir ve tavadaki zeytinyağı kızmaya başladığından tavaya atılır.
- Soğanlar yeterince kızarınca fıstık ve üzüm de tavaya eklenerek bir süre daha kızartmaya devam edilir.
- Bu adımdan sonra son olarak pirinçler de karışıma eklenir ve bir süre daha kızartmaya devam edilir.
- Karışım yeterince kızardıktan sonra ocaktan alınır ve tuz, şeker, tüm baharatlar bu sebze karışımına eklenir.
- Öncesinde ince kıyılmış olan dereotu da karışıma eklenir ve sebze karışımı soğumaya bırakılır. Kalamar dolması için gerekli olan harç artık hazırdır.
- Kalamar dolması için bu karışım hazırlandıktan sonra sıra kalamarların içini doldurmaya gelmiştir. Öncesinde yıkanan kalamarlar alınır ve içleri 4 tatlı kaşığı kadar hazırlanan karışım ile doldurulur.
- Kalamarların ağzı açık kalacağı için bir kürdan, iğne, vs. Yardımıyla kapatılmalıdır.
- Bu adımdan sonra kalamar dolması neredeyse hazırdır. Geriye sadece pişirmesi kalmıştır.
- Pişirmek içinse hazırlanan kalamar dolmaları bir tepsiye dizilir. Kalan zeytinyağı, su ve limon suyu bu kalamarların üzerinde gezdirlir.
- Kalamar dolması bu şekilde fırına konur ve yarım saat 40 dakika kadar pişirilir.
- Piştikten sonra fazla soğutmadan ılık olarak servis edilmelidir. Kalamar dolması artık hazırdır.
Afiyet olsun.
21.01.2024 02:36:31
Kalamar Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|