Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok da kafanıza takmamak gerekir. Bütün dolmalarda aynı olan pişirme yöntemi şudur ki; dolma kısık ateşte ve kapalı kapakta pişirilmelidir.
Ayrıca iç harcı kişiden kişiye değişiklik gösterir ama pirinçler tam olarak pişmemiş olmalıdır. Bunlar dışında aşağıda dolma türlerine göre dolma pişirme yöntemleri vardır:

Yaprak dolma pişirme: Genellikle hazırlanması en zor olan dolma türüdür. Diğer adı yaprak sarmadır. En çok salamura edilmiş üzüm yaprağından yapılır. Dut yaprağı ve lahanadan yapıldığı da bilinmektedir. Yaprak dolma pişirme işlemine başlamadan önce tencerenin altı yağlanır. Kullanılacak yaprakların sapları yapışmayı ve yanmayı engellemek için tencerenin en altına serilir ve yaprak dolmalar nizami şekilde dizilir. Bütün dizme işlemi tamamlandıktan sonra geniş bir tabak ters çevrilerek dolmaların üstüne konur. Bunun amacı dolma yapraklarının dağılıp iç harcın dışarı çıkmasını engellemek içindir. Sarmaların boyunca sıcak su eklenir ve kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde 40-50 dakikada pişer. Pişirme süresi lahana için 15 dakika erken olabilirken, dut yaprağı için hemen hemen aynıdır.

Biber dolma pişirme: Dolmalık biber, çarliston biber, paprika biberi ve bu biberlerin kurusundan yapılır.
Bunlar dizilirken altına bir şey sermeye gerek olmasa da tencerenin dibini yağlamak yararınıza olacaktır. Biberler nizami olarak açık tarafı yukarı bakacak şekilde dizilir ve biberlerin yarısı boyunca sıcak su dökülür. Kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde yarım saatte pişecektir. Kuru biberler için pişirme süresi 10 dakika kadar uzayacaktır.

Patlıcan dolma pişirme: Taze patlıcandan ve kuru patlıcandan elde edilir. Tencerenin altına bir şey serilmeden, tencere yağlanarak patlıcanlar yatay şekilde dizilir. Patlıcanların yarı boyunca sıcak su dökülür ve kapak kapalı bir şekilde kısık ateşte pişirilir. Pişirme süresi ortalama olarak 40 dakikadır. Kuru patlıcanlardan yapılan dolma ise 50 dakika 1 saat arasında pişer.

Kabak dolma pişirme: Kuru ve taze kabaklardan pişirilebilir. Altı yağlanan tencereye kabaklar yatay şekilde dizilir. Kabakların yarı boyunca sıcak su dökülür ve kısık ateşte kapalı kapakta pişirmeye bırakılır. Pişme süresi 30 dakikadır. Kuru kabaklar için bu süre ortalama 40 dakikadır.

Domates dolması pişirme: İç malzemeyle doldurulan domatesler kesik kısmı yukarı bakacak şekilde altı yağlanmış tencereye dizilir. Üst üste domates dizilmemesi önerilir. Domateslerin yarısı boyunca ılık veya sıcak su dökülür ve kısık ateşte kapağı kapalı şekilde pişirmeye bırakılır. Ortalama 15-20 dakikada pişer. Piştiğinde hassas olan domates dolması servis edilirken tencereden dikkatli çıkarılmalıdır.
20.01.2024 08:34:11
Dolma Pişirme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dolma Pişirme Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Dolma Pişirme"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

İskilip Dolması

İskilip dolması, adından da anlaşılacağa üzere çorum yöresine ait bir yenmek türüdür. Genelde bu dolma yerli halk tarafından düğün ve özel günlerde çok ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024