Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketilen tarifleri içerir. Dolma çeşitleri teze dolmalık biber, patlıcan, kabak, patates, soğan, domates gibi sebzelerle yapıldığı gibi, bunların kurutulmuş olanları da dolma için kullanılabilir.
Bunun yanında asma yaprağı, pazı, marul yaprağı gibi yeşil yapraklı sebzelerle de dolma yapılabilir. Dolma çeşitlerinde kullanılan ana malzeme dolmanın adını oluşturur. Biber dolması, patlıcan, kabak dolması şeklinde anılır. Dolmanın en önemli püf noktası iç malzemesidir. Genellikle içinde pirinç kullanılsa da bazı yörelerde bulgurla hazırlanan dolma çeşitleri vardır.

Ayrıca dolmanın zeytinyağlı tarifleri, kıymalı, etli tarifleri de olur. Her birinin lezzeti birbirinden farklıdır. Dolma genellikle yoğurt ya da ayranla servis edilir. Etli, kıymalı olanları sıcak olarak, zeytinyağlı olanları da genellikle soğuk, ılık olarak ikram edilir. Yöresel olarak dolmanın içinde kullanılan bir salça bile dolmanın lezzetini değiştirebilir. Bu tür tarifler genellikle bu yörenin adıyla anılır. Mesela Antep usulü dolma gibi ünlenir. Bir de hanımların kendi mutfağında dolmaya kattıkları var. Hanımlar kendilerine göre bazı yöntemleri de tariflerde uygular ve ortaya harika bir dolma çıkabilir. Bu gerek malzemelerinde gerekse pişme yönteminde olabilir. Mesela dolmalık biberle hazırlanan dolmayı fırında ağız kısımlarını ters gelecek şekilde yerleştirip pişiren hanımlar var.
Böyle olunca dolmanın üzerinde pirinçler kıtır kalmaz ve çok lezzetli olur. Belki de sizin de böyle bir alışkanlığınız, kullandığınız bir yöntem olabilir. Şimdi sizler için hazırladığımız dolma çeşitleri içinde en fazla yapılan örnekleri paylaşmak isteriz. Umarız her birini beğenirsiniz. Mutlaka denemenizi öneririz. Hepinize kolay gelsin.

Dolma çeşitleri örnekleri


Etli biber dolması: bu tarif eminiz her evde pişer. Yaz geldiğinde vazgeçemeyeceğimiz dolma çeşitleri arasındadır. Hazırsak malzemelerini paylaşalım ve dolmayı yapmaya başlayalım.
  • 1 kg mümkünse küçük boyda dolmalık biber
  • 1 su bardağı baldo pirinç
  • 350-400 gram orta yağlı dana kıyma
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 adet kuru soğan
  • Yeterince tuz
  • 4 adet iri domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3/4 çay bardağı sızma zeytinyağı
Yapılışı: Önce derin bir kâseye pirinci yıkayarak koyalım. Üzerine maydanoz ve dereotunu ince kıyarak ilave edelim. Buna yemeklik ince doğranmış soğanlar, kabukları ayıklanmış küçük doğranmış domatesleri ve kıymayı ilave edelim. Karabiber ve tuzunu koyalım. Domates ve biber salçasını koyarak, en son zeytinyağını koyarak, dolmanın iç harcını hazırlayalım. Salçalardan birer tatlı kaşığı ayırırsanız, dolmanın sosuna kullanırsınız. Biberlerin saplarını ayıklayarak yıkayalım. Biberlerin içini hafif tuzlarsak, piştiğinde daha lezzetli olur. Şimdi yayvan bir dolma tenceresi alalım. Biberlerin içini harçla doldurarak tencereye yerleştirelim. İsterseniz biberlerin üstlerine birer parça domates koyabiliriz. Bu dolmanın daha görsel olmasını sağlar. En son olarak tavada zeytinyağı ve salçayı kızdırın, içine biraz su ilave edin. Tuzunu da tamamlayarak, tenceredeki dolmanın üzerine dökün. Etli biber dolmasını orta ateşte pişene kadar pişirin. Sıcak olarak konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kıymalı kabak dolması: Dolma çeşitleri arasında ilginizi çekecek bir tariftir. Kabakla hazırlanan yemeklerin belki de en lezzetlisi budur. Üstelik yapımı da çok kolaydır. Malzemelerimizi hemen veriyoruz, akşam yemeğine kadar dolmamızı yetiştirelim.
  • 1 kg kabak (Orta boyda hafif dolgun olsun)
  • 400 gram orta yağlı dana kıyma
  • Yarım demet taze nane
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı karabiber
  • 1 demet maydanoz
  • 7-8 dal dereotu
  • Uygun miktarda tuz
  • 3-4 adet domates
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 kahve fincanı sızma zeytinyağı
Yapılışı: İlk olarak kabakları yıkayalım ve kabuklarını soyacak yardımıyla soyalım. Ortadan ikiye keserek, içlerini oyarak çıkaralım. Kabaklar bu şekilde dolma için hazırlandı. Hemen iç harcımızı hazırlayalım. Pirinci yıkayalım ve derin bir kabın içine koyalım. İçine dereotu ve maydanozu doğrayalım. Nane yapraklarını da kıyalım. Kuru soğanı ince doğrayarak ilave edelim. Kıymayı, karabiberini ve tuzunu da koyarak malzemeleri karıştıralım. Domates salçasının 1 yemek kaşığını içine koyalım, kalanını sosuna ayıralım. Domatesleri tercihen kabuklarını soyarak harcın içine karıştıralım. En son zeytinyağının az bir kısmını sosa ayırarak harçla birlikte harmanlayalım. Hazırladığımız kabakların içini harçla doldurarak, tencereye yerleştirelim. Zeytinyağında salçayı kavurarak içine suyunu da koyalım. Bu sosu kabak dolmasının üzerine dökelim. Dolmanın suyu kabakların üzerini geçti geçecek kadar olsun. Sonra ocağı orta ateşe açarak dolmayı pişirebiliriz. Kıymalı olduğu için dolmayı sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 11:00:54
Dolma Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dolma Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Dolma Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

İskilip Dolması

İskilip dolması, adından da anlaşılacağa üzere çorum yöresine ait bir yenmek türüdür. Genelde bu dolma yerli halk tarafından düğün ve özel günlerde çok ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024