Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde her bölgede yapılmaktadır. Ancak Gaziantep ilinde yapılan mumbar daha bir lezzetli ve farklıdır. Mumbar dolması özellikle koyun ve kuzunun ince bağırsağından yapılmasına rağmen günümüzde kalın bağırsakla da hazırlanmaktadır.
Ancak ince bağırsakla hazırlanan mumbar dolması oldukça lezzetli olması nedeni ile tercih edilmektedir. Bugün bu lezzetli ve hazırlanışı bir hayli zor olan yemeği birlikte hazırlamaya ne dersiniz. Şimdiden ellerinize sağlık sevgili arkadaşlar.

Mumbar Dolması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 2 adet kuzu mumbar
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 250 gr orta yağlı kıyma
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 çay kaşığı yenibahar
  • 2 çay kaşığı kişniş
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 çay kaşığı kuru nane
  • Yeteri kadar tuz

Terbiyesi için

  • 5-su bardağı su
  • 2-3 çorba kaşığı tereyağı
  • Yeteri kadar tuz
  • Yarım çorba kaşığı kuru nane

Mumbar Dolması Nasıl Yapılır?


Mumbar dolması hazırlamaya öncelikle çukur bir tencereye su ekleyip kaynamaya bırakarak başlayalım. Ardından 2 adet kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra küçük küpler şeklinde yemeklik doğrayarak karıştırma kabımızın içine alalım.
Soğanların üzerine 1 su bardağı pilavlık bulguru ve yıkayarak süzdürdüğümüz 1 su bardağı pilavlık pirinci ilave edelim. Ardından üzerine 250 gr kıyma, 1 çorba kaşığı domates ve biber salçaları, yarım demet incecik kıyılmış maydanoz, 2 şer çay kaşığı yenibahar, karabiber, kırmızı toz biber, kişniş, kuru nane ve yeteri kadar tuz ilave ederek iç harcımızı iyice karıştırarak harmanlayıp bir kenarda beklemeye bırakalım.

Daha sonra 2 adet kuzu mumbarı yani bağırsakları temizlemek için bağırsakların bir ucundan musluğa tutarak, içinden bol su geçirerek mumbarı iyice temizleyelim. Temizlendiğinden emin olduktan sonra bir örgü şişi yardımıyla bağırsağı çevirerek ters düz edelim. Ardından bağırsağı kesme tahtasında bir bıçağın kesmeyen kısmı ile kazıyarak iyice temizleyelim ve bu uygulama esnasında bağırsağı sık sık musluğun altına tutarak kazınan yerleri güzelce yıkayalım. Bağırsağın iyice temizlendiğinden emin olduktan sonra tekrar musluğun altına alarak 2-3 kez durulayarak bir süzgecin içine alarak mumbarları süzülmeye bırakalım.

Ardından süzülen mumbarların açık olan bir ucunu içe doğru kıvırarak hazırladığımız iç harcımızdan koyarak işaret parmağımızın yardımıyla ittirerek fazla sıkı olmayacak şekilde dolduralım. (Fazla sıkı ve tepiştirerek doldurulduğunda pişerken mumbar patlayabilir.) Ardından dolan bumbarın her iki ucunu da steril bir mutfak ipi yardımıyla sıkıca bağlayalım. Daha sonra hazır hale gelen mumbar dolmasını geniş bir tencereye döşeyelim ve üzerine 4-5 su bardağı kadar kaynatılmış su ilave ederek kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Mumbarların pişerken patlamaması için bir çatal yardımıyla üzerlerine birkaç delik açalım. Küçük bir tavanın içine 2-3 çorba kaşığı tereyağı ilave ederek eriterek üzerine 1 tatlı kaşığı biber salçası ekleyerek Salçayı kavurarak üzerine yarım çorba kaşığı kuru nane ve 2-3 diş ezilmiş sarımsak ve yeteri kadar tuz ilave ederek hazırladığımız terbiyeyi mumbar dolmasının üzerine gezdirerek dökelim. Hazır hale gelen mumbar dolmamız suyunu çekerek piştikten sonra ocaktan alarak ilk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servise sunalım.

Afiyet olsun.
19.01.2024 14:18:39
Bumbar Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bumbar Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Bumbar Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

İskilip Dolması

İskilip dolması, adından da anlaşılacağa üzere çorum yöresine ait bir yenmek türüdür. Genelde bu dolma yerli halk tarafından düğün ve özel günlerde çok ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024