Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet sofralarınızda gururla yer verebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık dileklerimle afiyet olsun.

Beyaz Lahana Dolması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 adet
    orta büyüklükte beyaz lahana (Yumuşak olan lahana tercih edin)
  • 500 gr orta yağlı kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 3-4 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yeteri kadar tuz

Sosu için

  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı domates salçası

Beyaz Lahana Dolması Nasıl Yapılır?


Beyaz lahana dolması hazırlamaya ilk olarak orta büyüklükteki lahanamızın yapraklarını tek tek ayırdıktan sonra bol suda yıkayarak başlayalım. Ardından lahanaları haşlamak için uygun bir tencereye su ilave ederek ocağa koyarak kaynatalım ve kaynayan suyun içine lahana yapraklarını atarak yapraklar diriliklerini hafifçe kaybedinceye kadar haşlayarak sudan çıkartalım. Tüm lahana yapraklarını aynı şekilde haşladıktan sonra soğumaları için bir kenarda bekletelim. Bizde bu arada dolmamızın iç harcını hazırlayalım. Karıştırma kabımıza yarım kg kıyma, Kabukları soyularak incecik doğranmış 1 adet kuru soğan, yıkanarak süzdürülmüş 1 su bardağı pirinç ilave edim.
Üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı biber salçası, Yarım çay bardağı sıvı yağ, yarım demet ince kıyılmış maydanoz ekleyelim. Üzerine 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kuru nane ve yeteri kadar tuz ilave ederek tüm malzemeyi elimizle iyice yoğurarak harmanlayalım.

Daha sonra önceden haşlayarak beklemeye bıraktığımız lahana yapraklarını ortadan damarlı kısmından ikiye bölelim ve hazırladığımız iç harçtan bir kaşık yardımıyla alarak lahana yaprağının içine koyarak yaprak sarması şeklinde saralım. Dolma tenceremizin tabanına yırtık veya sarılmayan lahana yapraklarını döşedikten sonra sardığımız lahana dolmalarını sıra sıra dizelim. Tüm lahana yaprakları ve iç harcımız bitene kadar sarma işlemine devam ederek tencereyi dolduralım.

Beyaz lahana dolmamızın sosu için 1 çorba kaşığı tereyağını tavamıza alarak eritelim ve eriyen yağın üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası ilave ederek salçayı kavurduktan sonra sıcak suyla açarak sosumuzu hazırlayalım. Ardından 3-4 diş sarımsağın kabuklarını soyduktan sonra ortalarından ikiye bölerek tencereye dizilmiş dolmaların aralarını yerleştirelim. Hazır hale gelen salçalı sosumuzu sarmaların üzerine gezdirerek dökelim ve üzerine biraz daha sıcak su ilave ederek üzerine yemek tabağı kapattıktan sonra ocağa koyarak kısık ateşte lahana dolmaları yumuşayıncaya kadar pişirelim. Arada bir tencerenin kapağını açarak pişip pişmediğini ve suyunu kontrol ederek ocaktan alarak sıcak sıcak servise sunalım.

Afiyet olsun.
20.01.2024 14:41:56
Beyaz Lahana Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Beyaz Lahana Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Beyaz Lahana Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

İskilip Dolması

İskilip dolması, adından da anlaşılacağa üzere çorum yöresine ait bir yenmek türüdür. Genelde bu dolma yerli halk tarafından düğün ve özel günlerde çok ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024