Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin çok olmasıdır. Özellikle acılı yemeklerden hoşlanan kişiler bu yemeğe hiç de yabancılık çekmeyeceklerdir ve afiyetle tüketeceklerdir.

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Malzemeleri

  • 20 tane kuru patlıcan
  • 450 gr az yağlı kıyma
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı acılı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı erik ekşisi
  • 1 fincan bulgur
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş nane
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2-3 tane kuru soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 küçük fincan sıvıyağ

Dolmanın Sosu için

  • 1/2 yemek kaşığı salça
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 bardak kaynar su

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?


Antep usulü kuru patlıcan dolmasının yapılışı için öncelikle derin bir tencere alalım ve içerisine 2 litre su ilavesi yapıp kaynamaya bırakalım. Kaynama aşamasına gelen suyun içerisine bir fiske tuz atalım ve ardından 20 tane kuru patlıcanları bir kerede ilave edip pişmeye bırakalım.
Patlıcanların bu aşamada ne çok pişmiş ne de az pişmiş olması gerekiyor. Tam kıvamın da pişirdiğimiz patlıcanları bir kevgirin içerisine alalım ve üzerlerine soğuk su ilavesi yapıp iç harcını hazırlayana kadar suyunun süzülmesini bekletelim.

İç harcı hazırlamak için derin bir karıştırma kabı alalım ve içerisine ilk olarak kıymayı ilave edelim. Kıymanın üzerine 2 tane büyük boy kuru soğanı rendeleyelim ve kıyma ile yoğuralım. Soğan ile özleşen kıymanın içerisine ince kıyım yapılmış maydanozu ve rendelenmiş 2 diş sarımsağı ekleyelim. Kalan baharatları, sıvıyağı, limon suyunu, nar ekşisini ve eğer kullanılıyor ise erik ekşisini ilave edip parmak uçlarımız ile yoğuralım.

Pirinci ve bulguru bir kevgirin içerisine alalım ve suyun altında yıkayıp suyunu süzelim ve karıştırma kabında bulunan harcın içerisine ilave edip güzel bir şekilde yoğuralım. Malzemeler ile kaynaşan karışımı süzülmüş olan dolmaların içerisine doldurmak için tezgâhın üzerine alalım ve bir tane kuru patlıcan alıp içerisine iç harçtan bir yemek kaşığı ilave edelim. Yarısından bir parmak üste gelecek şekilde doldurduğumuz patlıcan dolmasının ağzını kapatalım ve yayvan bir tencerenin içerisine yerleştirelim. Diğer kalan kuru patlıcanları da bu şekilde doldurduktan sonra tencereye dizelim ve sosunu hazırlamak için bir bardak kaynar suyun içerisine 4 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyelim ve ardından salçayı da ilave edip karışımı çatal ile karıştırarak açalım. Hazırladığımız sosu dolmaların üzerine dökelim ve ocağın ayarını kısık ateşte açıp pişmeye bırakalım. Antep usulü kuru patlıcan dolmalarını 25 dakika kadar ocağın üzerinde kısık ateşte pişirelim ve sürenin ardından dolmalarımızın kapağı kapalı kalacak şekilde bir bezin içerisine sarıp 10 dakika dinlendirelim. Dinlendirdiğimiz Antep usulü kuru patlıcan dolmalarını sıcak olarak sunum yapalım.

Afiyet olsun.
20.01.2024 13:57:16
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

İskilip Dolması

İskilip dolması, adından da anlaşılacağa üzere çorum yöresine ait bir yenmek türüdür. Genelde bu dolma yerli halk tarafından düğün ve özel günlerde çok ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024