Yumurta Dolması
Yumurta dolması; Türk mutfağına ait onlarca dolma tarifinden çok farklı ve alışılmadık yönlere sahiptir. Bunların en önemlisi; dolmalık malzeme olarak sebze veya meyve yerine yumurtanın kullanılmasıdır. Ayrıca harç malzemeleri de diğer çeşitlere göre oldukça farklıdır. Yazının devamında gerekli malzemeler listesi ve adım adım yumurta dolması tarifinin uygulanışı yazılmıştır.
Kolay gelsin.
Yumurta dolması için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)- 2 çay kaşığı yoğurt
- 4 adet yumurta
- Bir tutam tuz
- Bir tutam karabiber
- 1 yemek kaşığı beyaz peynir (Ufalanmış)
- 2 tatlı kaşığı sıvı yağ
- Bir tutam kırmızı toz biber
- Çeyrek demet maydanoz
Yumurta dolması tarifi nasıl yapılır?- Gereken malzemeler temin edildikten sonra yumurta dolması tarifine başlanabilir. Her dolma tarifinde olduğu gibi yumurta dolmasında da bir harç hazırlanacak; daha sonra bu harç dolmalık malzemeye doldurulacak ve sonunda istenen tarif elde edilecektir.
- Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin yumurta dolması için uygun hale sokulması gereklidir. Yukarıda söylendiği gibi beyaz peynir; yumurta dolmasına doldurulabilecek şekilde ufalanmalıdır. Maydanoz da güzelce yıkandıktan sonra ince ince kıyılmalıdır. Ayrıca haşlama işlemi için bir tencere ile sonraki aşamalar için bir tepsinin de şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır. Diğer malzemelerin ise kolayca ulaşılabilecek şekilde etrafta bulundurulması yeterlidir.
- Hazırlıklar tamamlandıktan sonra yumurta dolması tarifinin ilk adımı uygulanır. Öncesinde temin edilen tencereye yeterli miktarda soğuk su doldurulur. 4 adet yumurta da bu tencereye konduktan sonra haşlama işlemine başlanır. Su kaynayıp fokurdayıncaya kadar yumurtaların haşlanması beklenir. Daha sonra yumurtalar bu kaynar sudan alınarak yeni bir soğuk suyun içinde dinlenmeye bırakılır.
- Yumurtalar bu şekilde dinlenirken; yumurta dolması harcının hazırlanmasıyla tarife devam edilir. Bunun için de önceden ayarlanmış bir kâsenin içine sıvı yağ, beyaz peynir, baharatlar, vs. Ger kalan tüm malzemeler karıştırılır ve homojen bir harç elde edilir.
- Soğuk suda bekleyen yumurtalar yeterince dinlendikten sonra kabukları soyulur. Hassas ve dikkatli bir şekilde hepsi uzunlamasına ikiye bölünür. Yine dikkatli bir şekilde sarı kısımları çıkartılarak iç kısımda bir oyuk oluşması sağlanır. Ayrıca yumurtanın dış tarafından küçük bir miktar kesilmesi de tepsinin içinde düz durmasını sağlayacaktır. Ayrılan yumurta sarısı kâsede bulunan yumurta dolması harcına eklenir ve bir süre daha karıştırma işlemin yapılır.
- Artık yumurta dolması için hazırlanan bu iki temel kısmın birleştirilmesi gereklidir. Bunun için de harçtan kaşıkla parçalar alınara yumurta beyazlarının içindeki boşluklar eşit miktarda doldurulur. Son görünümü verilmiş olan yumurta dolması servis tabaklarına alınır ve servisi yapılır.
- Yumurta dolması tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
19.01.2024 20:36:46
Yumurta Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Yumurta Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|