Yumurta Dolması

Yumurta dolması; Türk mutfağına ait onlarca dolma tarifinden çok farklı ve alışılmadık yönlere sahiptir. Bunların en önemlisi; dolmalık malzeme olarak sebze veya meyve yerine yumurtanın kullanılmasıdır. Ayrıca harç malzemeleri de diğer çeşitlere göre oldukça farklıdır. Yazının devamında gerekli malzemeler listesi ve adım adım yumurta dolması tarifinin uygulanışı yazılmıştır.
Kolay gelsin.

Yumurta dolması için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)

  • 2 çay kaşığı yoğurt
  • 4 adet yumurta
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber
  • 1 yemek kaşığı beyaz peynir (Ufalanmış)
  • 2 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • Bir tutam kırmızı toz biber
  • Çeyrek demet maydanoz

Yumurta dolması tarifi nasıl yapılır?

  • Gereken malzemeler temin edildikten sonra yumurta dolması tarifine başlanabilir. Her dolma tarifinde olduğu gibi yumurta dolmasında da bir harç hazırlanacak; daha sonra bu harç dolmalık malzemeye doldurulacak ve sonunda istenen tarif elde edilecektir.
  • Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin yumurta dolması için uygun hale sokulması gereklidir. Yukarıda söylendiği gibi beyaz peynir; yumurta dolmasına doldurulabilecek şekilde ufalanmalıdır. Maydanoz da güzelce yıkandıktan sonra ince ince kıyılmalıdır. Ayrıca haşlama işlemi için bir tencere ile sonraki aşamalar için bir tepsinin de şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır. Diğer malzemelerin ise kolayca ulaşılabilecek şekilde etrafta bulundurulması yeterlidir.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra yumurta dolması tarifinin ilk adımı uygulanır. Öncesinde temin edilen tencereye yeterli miktarda soğuk su doldurulur. 4 adet yumurta da bu tencereye konduktan sonra haşlama işlemine başlanır. Su kaynayıp fokurdayıncaya kadar yumurtaların haşlanması beklenir. Daha sonra yumurtalar bu kaynar sudan alınarak yeni bir soğuk suyun içinde dinlenmeye bırakılır.
  • Yumurtalar bu şekilde dinlenirken; yumurta dolması harcının hazırlanmasıyla tarife devam edilir. Bunun için de önceden ayarlanmış bir kâsenin içine sıvı yağ, beyaz peynir, baharatlar, vs. Ger kalan tüm malzemeler karıştırılır ve homojen bir harç elde edilir.
  • Soğuk suda bekleyen yumurtalar yeterince dinlendikten sonra kabukları soyulur. Hassas ve dikkatli bir şekilde hepsi uzunlamasına ikiye bölünür. Yine dikkatli bir şekilde sarı kısımları çıkartılarak iç kısımda bir oyuk oluşması sağlanır. Ayrıca yumurtanın dış tarafından küçük bir miktar kesilmesi de tepsinin içinde düz durmasını sağlayacaktır. Ayrılan yumurta sarısı kâsede bulunan yumurta dolması harcına eklenir ve bir süre daha karıştırma işlemin yapılır.
  • Artık yumurta dolması için hazırlanan bu iki temel kısmın birleştirilmesi gereklidir. Bunun için de harçtan kaşıkla parçalar alınara yumurta beyazlarının içindeki boşluklar eşit miktarda doldurulur. Son görünümü verilmiş olan yumurta dolması servis tabaklarına alınır ve servisi yapılır.
  • Yumurta dolması tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
19.01.2024 20:36:46
Yumurta Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yumurta Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yumurta Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024