Taze Patlıcan Dolması

Taze Patlıcan Dolması, Her damak zevkine uygun olan Türk mutfağının vazgeçilmez tatları arasında bulunan dolma çeşitleri bulunmaktadır. Dolma çeşitleri arasında özellikle yaz mevsiminde en çok tercih edilen taze patlıcan dolmasıdır. Taze patlıcan dolması patlıcan sebzesini sevenler için vazgeçilmez tatlar arasındadır. Taze patlıcan dol
masının malzeme listesi ve yapılışı şu şekildedir;

Taze Patlıcan Dolması İçin Malzemeleri

  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 1 adet orta boy yemeklik kuru soğan
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 2 adet orta boy domates

Taze Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?


Taze patlıcan dolması için öncelikle yapmanız gereken iç harcı hazırlamaktır. İç harcı için soğanları soyun. Daha sonra soğanları rendeleyin. Daha sonra orta boy bir tavanın içerisine zeytinyağını koyun. Daha sonra zeytinyağının içerisine rendelediğiniz soğanları ilave ederek kavurun. Soğanları sık sık karıştırın ki yanmasın. Soğanlar pembeleşince ocağın altını kapatın. Ardından pirinci ilave ederek karıştırın. Karıştırma işlemi bittikten sonra bulguru ekleyerek karıştırın. Bu işlemleri tamamladıktan sonra tuz, nane ve karabiberi ekleyerek güzelce karıştırın. Malzemelerin hepsini ilave edip karıştırdıktan sonra sıcak suyu yavaş yavaş ilave ederek pişirin.
Böylece iç harcınız hazır olacaktır. İç harcı hazırladıktan sonra patlıcanları hazırlamaya başlayın.

Öncelikle patlıcanları yıkayın. Daha sonra patlıcanları iyice kurulayın. Ardından bir bıçak yardımıyla patlıcanların saplarını kesin. Daha sonra patlıcanların boyutuna göre patlıcanları iki ya da üç parça olacak şekilde kesin. Ardından bir patlıcan oyacağı ya da tatlı kaşığı ile patlıcanların içini oyun. Patlıcanları oyarken acele etmeyin. Kenarlarını ve dibinin yırtılmaması dikkat edin. Patlıcanların içini iyice boşalttıktan sonra parmağınızı tuza batırarak patlıcanların içini tuzlayın. Tuzlamanın yanı sıra isteğe göre baharatta kullanabilirsiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra hazırladığınız iç harcı oyduğunuz patlıcanların içine doldurun. Doldurma işlemi için bir tatlı kaşığı kullanabilirsiniz. İç harcı patlıcanların içerisine basa basa doldurmanıza gerek yok. Doldurduğunuz taze patlıcanları tencereye dik olarak şekilde dizin. Bütün patlıcanlara aynı işlemi uyguladıktan sonra domatesleri yıkayın. Ardından domatesleri küp-küp doğrayın. Doğradığınız domatesleri doldurduğunuz patlıcanların üstüne yerleştirin. Böylece taze patlıcan dolmanız pişerken dağılmayacaktır. Bu işlemi de tamamladıktan sonra patlıcanların üzerinden sıcak su dökün. Suyun fazla olmasına gerek yok patlıcanların arasında gözükmesi yeterlidir. Patlıcanlar taze olduğu için pişerken kendiliğinden sulanacaktır zaten. Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Pişme işlemi bittikten sonra taze patlıcan dolmasını yanında yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
23.01.2024 06:56:50
Taze Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Taze Patlıcan Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Taze Patlıcan Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024