Sarma Dolma

Sarma dolma; ülkemizde neredeyse bilmeyen hiç kimsenin olmadığı, çocukluğumuz boyunca hemen hepimizin annesinin sık sık pişirdiği bir tariftir. Tarifi bizzat hazırlayan kişi sayısı daha az olsa da herkes sarma dolmanın tadını, görünüşünü, genel hatlarıyla hazırlanışını mutlaka bilir. Türk mutfağında yer alan onlarca dolma tarifinden belki de en meşhuru olan sarma dolma; gerek gelenekselliği gerek pratikliği ve kolaylığı açısından herkesin rahatça altından kalkabileceği bir tariftir.
İlk defa deneyecek olanların; etrafta bulunan tecrübeli kimselerden de yardım alması tavsiye edilir. Fakat tarifin genel hatlarında yardımda bulunmak adına; gerekli malzemeler listesi ve adım adım sarma dolma tarifinin hazırlanışı aşağıda yazılmıştır. Kolay gelsin.

Sarma dolma için gerekli malzemeler

  • 2 adet domates
  • 1 adet soğan
  • Yarım kilo yaprak
  • 2 tatlı kaşığı salça
  • 2 çay bardağı pirinç
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam pul biber
  • 1 adet limon
  • Bir tutam karabiber
  • Bir tutam kimyon
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarımşar tavuk suyu ve tavuk bulyon
NOT: Yukarıdaki malzeme miktarlarıyla hazırlanan sarma dolma; 5 kişiye rahatlıkla servis edilebilecek kadardır. Eğer çok daha fazla kişiye serviste bulunulacaksa; malzeme miktarlarının bunlarla orantılı olarak ayarlanması gereklidir.

Sarma dolma tarifi nasıl yapılır?

  • Gerekli malzemeler temin edildikten sonra sarma dolma tarifine başlanabilir.
    Sarma dolma hazırlamak için; uygun bir harç hazırlanacak, daha sonra bu harç yaprakların içine doldurulacak pişirilecektir. Fakat bu basit adımları uygulamadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin sarma dolma tarifi için uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle; 1 adet soğan çöplerinden iyice ayıklanmalı, güzelce yıkanmalı ve ince ince doğranmalıdır. Ardından 2 adet domates de güzelce yıkanmalı, kabukları soyulmalı ve ince ince doğranmalıdır. Doğranan bu sebzelerin uygun küçüklükte olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Çünkü ilerideki aşamalarda bu sebzeler, sarma dolma harcına katılmak üzere kullanacaktır. Yani; çok büyük parçalar olması halinde istenen sarma dolma tarifine ulaşılamayacak, tat bozulacaktır. Sebzelerden sonra 2 çay bardağı pirinç de suda yeterince yıkanmalı ve hemen ardından sudan süzülmelidir. Yarım demet maydanoz da ince ince kesilerek çok küçük parçalara bölündükten sonra, sarma dolma için gerekli hazırlıklar tamamlanmış olur. Diğer malzemelerin de kolayca ulaşılabilecek şekilde yakınlarda bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; kaynatma işlemi için bir tencerenin, harç hazırlamak için derince bir kabın, sarma dolmaların hazırlanacağı bir masa, yer sofrası, vs. Düz zeminin ve en son sarma dolmaların pişirileceği bir tencerenin şimdiden hazır edilmesinde yarar vardır.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra sarma dolma tarifinin ilk adımına başlanabilir. İlk olarak; içerisine sarma dolma harcı doldurulacak olan yapraklar haşlanmalıdır. Bunun için; haşlama işlemi için ayrılan tencereye yeterli miktarda su doldurulduktan sonra yapraklar da içine atılır ve ocakta haşlanmaya bırakılır. Yaprakların haşlanması sırasında karıştırma işleminin pek abartılmaması tavsiye edilir. Çünkü yapraklar haşlandıktan yumuşayacak ve kolay kopabilir hale gelecektir. Bu durum da sarma dolma için istenmeyen bir durumdur. Yapraklar fazla kopacak duruma gelmeden haşlandıktan sonra ocaktan alınır ve sarma dolma tarifinin bir sonraki adımına geçilir.
  • Bu adımda sarma dolma harcı hazırlanacaktır. Harç için ayrılan kabın içine ilk olarak 2 çay bardağı pirinç dökülür ve kabın tabanına güzelce yayılır. Ardından 1 adet soğan da harç kabına dökülür ve karıştırma işlemine başlanır. 1-2 dakika kadar karıştırıldıktan sonra domatesler de aynı şekilde eklenir ve karıştırılır. Yeterli bir süre karıştırıldıktan sonra maydanoz da bu kaba dökülür ve aynı işlemlere tabi tutulur. Sonrasında da sırası fark etmeksizin tavuk bulyon, tavuk suyu, salça, zeytinyağı, baharatlar, vs. Kalan tüm malzemeler eklenir ve aynı karıştırma tabi işlemine tutularak sarma dolma harcına katılır. Böylece sarma dolmanın içine oluşturacak olan harç tamamlanmış olur.
  • Harç oluşturulduktan sonra sıra; bu harcın yapraklara doldurulmasına ve sarma dolmanın çiğ halinin oluşturulmasına gelmiştir. Bunun için; haşlanmış olan yapraklar düz zeminde güzelce açılır. Ortasına sarma dolma harcı eşit miktarlarda doldurulu ve bildiğimiz sarma dolma şeklinde sarılır. Her bir yaprağa bu işlem uygulandıktan sonra; pişirme işlemi için ayrılan tencereye bu sarma dolmalar dizilir.
  • Artık sadece sarma dolmanın pişirilmesi kalmıştır. Bunun için de sarma dolmaların hizasını biraz geçecek şekilde tencereye sıcak su dökülür. Kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Yeterince piştikten sonra ister ılık bir şekilde ister soğuk bir şekilde sarma dolmalar ikram edilir.
  • Sarma dolma tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
21.01.2024 15:14:38
Sarma Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sarma Dolma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sarma Dolma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024