Pırasa Dolması

Pırasa dolması, pırasa sevmeyenlerin bile tadına doyamayacakları bir lezzettedir. Özellikle kış mevsiminde sık, sık tüketilen pırasa, çocuklar tarafından pek sevilmemektedir. Ancak pırasa dolması 7'den,70'e herkesin hoşuna gidecek niteliktedir.

Pırasa Dolması malzemeler

  • Yarım kilo kalın pırasa
  • <
    li>250 gr az yağlı kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • Yarım bağ maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 fincan sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 şeker kaşığı kimyon
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 1 tane olgun domates

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı margarin ya da tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1şeker kaşığı nar ekşisi
  • 1 şeker kaşığı tuz

Pırasa Dolması Nasıl Yapılır?


Pırasaları sirkeli suyun içinde yıkayalım ve ardından 7 cm boyunda olacak şekilde doğrayalım. Parçalara ayırdığımız pırasaların içlerine baş parmağımız ile bastıralım ve iç kısımlarını dışarıya doğru çıkartalım. Bu uygulama ile katlarını ayırdığımız pırasaları bir kevgirin üzerine alalım ve tekrar yıkayıp suyunu süzmesini bekleyelim.

Kıymayı derin bir kabın içerisine yıkanmış pirinçler ile alalım ve karıştıralım. Ardından ince kıyım yapılmış soğanları ve maydanozları ekleyip karışımı tekrar harmanlayalım.
Baharatları, nar ekşisini, dilim, dilim yapılmış sarımsakları, salçaları ve rendelenmiş domatesi ekleyip parmak uçlarımız ile iyice yoğuralım. Kıymalı harcın lezzetinin daha güzel olması için karışımın güzel harmanlanmış olması gerekiyor. Bunun için kaşıkla karıştırmak yeterli gelmiyor ve mutlaka el değmesi gerekiyor. Karıştırdığımız kıymalı harcı katlarına ayırdığımız pırasaların içlerine birer parmak boşluk kalacak biçimde dolduralım ve yayvan bir tencerenin içerisine dizelim. Eğer isterseniz bu arada pırasaları tencereye dizmeden önce tencerenin dibine dereotu ve maydanoz saplarından yerleştirebilirsiniz. Bütün pırasaları doldurup dizdikten sonra yemeğin sosunu hazırlamaya geçelim. Yanmaz bir tava alalım ve içerisine tereyağını ilave edip ısıtalım. Isınmış yağın içerisine salça, nar ekşisi ve tuz ilavesi yapıp bir iki dakika kadar kavuralım. Sürenin ardından hazırladığımız sosu pırasaların üzerine dökelim ve son olarak düz bir tabak kapatıp yemeğimizi pişmeye bırakalım. Dolmaların üzerine kapatılan tabak içlerine fazla su almasını ve çok şişmesini önleyecektir. Yarım saat kadar kısık ateşin üzerinde pişen pırasa dolmalarını sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.
21.01.2024 09:29:00
Pırasa Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pırasa Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pırasa Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024