Pazı Dolması

Pazı dolması, yanında sarımsak yoğurt ve pişerken üzerine ilave edilen özel sosu ile harika bir dolma türüdür. Özellikle pazıyı okul çağındaki çocukları haftada en az iki kere yedirmek gerekiyor. Pazının içerisinde yer alan etken maddeler çocukların gelişimine, beyin fonksiyonlarını ilerletmelerine ve genel sağlıklarına katkı sağlıyor.

Pazı Dolması Malzemeleri

  • 1 bağ iri yapraklı pazı
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 6-7 su bardağı su (Pazıları haşlamak için)
  • 3-4 damla limon suyu

İç Harcı için

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 diş sarımsak
  • 3 tane orta boy kuru soğan
  • 1 tane olgun domates (Arzuya göre)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 1 şeker kaşığı sumak
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı yeni bahar
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 fincan saf zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 şeker kaşığı kırmızı toz biber
  • Küçük fincan dövülmüş ceviz içi

Özel Sosu

  • 4 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 şeker kaşığı pul biber, nane, karabiber
  • 1 kaç damla limon suyu, 1 şeker kaşığı nar ekşisi
Servis Önerisi

1 kâse sarımsaklı veya sarımsak ilavesiz yoğurt ve üzerine serpiştirmek için pul biberi.

Pazı Dolması Nasıl Yapılır?

Pazı yapraklarını öncelikle çeşmenin altında bul su ile yıkayın ve saplarını eliniz ile kopartıp bir kevgirin üzerine yerleştirin.
Ayırdığınız pazı saplarını daha sonra çorba yapımında, omlet yapımında veya sadece kavurmasını yaparak kullanabilirsiniz. Ocağın üzerine uygun büyüklükte bir tencere alın ve içerisini yarısına kadar su ile doldurun. Ocağın altını yüksek ateşte açın ve suyu kaynamaya bırakın. Ardından kaynayan suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz serpiştirin ve pazı yapraklarından 5-6 tane kaynar suyun içerisine atıp hemen geri çekin. Suyun içerisinden alınan pazıların yerine yenileri eklenir ve bu şekilde bütün pazılar sıcak su hafif şekilde haşlanmış olur. Bütün pazılar haşlandıktan sonra bir tepsinin üzerine dizin ve soğumaya bırakılır. Pazı yaprakları soğurken siz de bu arada iç harcı yapmaya geçebilirsiniz.

Pirinçler bol su ile yıkandıktan sonra yağ ilavesi yapılmadan iç harcın yapılacağı tencerenin içerisine alın ve kısık ateşte renkleri dönene dek kavurun. Rengi dönen pirinçlerin üzerine sıvı yağı ekleyin ve kavurma işlemine birkaç dakika daha devam edin. Domates salçası, rendelenmiş bir tane olgun domates, biber salçası ve baharatları pirinçlerin bulunduğu tencereye alın ve karıştırın. Ardından sarımsak ve soğan yemeklik şekilde doğrayıp harcın içerisine alın ve sürekli karıştırarak karışımı 2 dakika ocağın üzerinde harmanlayın. Hazır hale gelmiş olan pazı dolmasının iç hazcını soğutmak için ocağın üzerinden alın ve serin bir yere kaldırın. Soğuması için bekletilen harcın içerisine küçük bir fincan ölçüsünde ceviz ilavesi yapın ve kaşıkla ters düz yaparak harcı karıştırın.

Diğer taraftan bir kenar da beklettiğimi pazı yapraklarından yırtık veya bozuk olanlarından birkaç tanesini alın ve dolmaların pişeceği tencerenin içerisine dizin. Ardından bir tane pazı alıp kenar kısmına iç harçtan ilave edin ve sarın. Eğer pazıların yaprakları çok büyük ise ortadan ikiye kesip doldurma işlemini bu şekilde gerçekleştirin. Bütün pazılar doldurulduktan sonra tencereye dizin ve üzerine dökmek için sosunu hazırlamaya geçin.

Sos için verilen malzemeleri bir kabın içerisinde buluşturup karıştırın ve tencerede bekleyen pazıların üzerine dökün. Sosunu döktükten sonra tencerenin içerisine dolma taşı veya düz bir servis tabağı yerleştirip yemeği pişmeye bırakın. 15-20 dakika kadar ocağın üzerinde pişen dolmaları soğuduktan sonra servis tabaklarına alın ve üzerine yoğurt gezdirerek sunum yapın.

Afiyet olsun.
19.01.2024 21:21:48
Pazı Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pazı Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pazı Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024