Patlıcan Dolması

Patlıcan dolması, patlıcan sevenlerin favorileri arasında olan bir dolma çeşididir. Bilhassa çekirdeksiz ve koyu renkli patlıcanların dolması bir harika olmaktadır. Patlıcan alırken dış renginin oldukça koyu olmasına ve yumuşak olmasına dikkat edelim bu önemli bir püf noktasıdır. Sert patlıcanların iç kısımların da çok fazla ve kalın çekirdekler olduğu için patlıcanları eliniz ile kontrol ederek almanızı tavsiye ederiz.

Patlıcan Dolması Malzemeleri

  • 1 kg patlıcan
  • 200 gr dana kıyma
  • 5-6 kaşık ay çiçek yağı
  • 1 tane orta boy kuru doğan
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 3 diş sarımsak
  • 2 tane küçük boy veya bir tane büyük boy domates
  • 1 kahve kaşığı biber salçası
  • 1 kahve kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 kahve kaşığı kuru nane
  • 1 kahve kaşığı tuz
  • 1 tutam ince kıyım yapılmış maydanoz
  • 2 su bardağı kaynar su

Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?


Öncelikle seçerek aldığımız patlıcanların kabuklarını pijama gibi keselim ve patlıcanlar çok uzun ise üç eşit parçaya bölerek yıkayalım. Ardından patlıcanların iç kısımlarını bir oyacak ile oyarak çıkartalım. Çıkarttığımız patlıcan içlerini bir tabağın içerisine alalım ve daha sonra kullanmak için bir kenara kaldıralım. (Ayırdığımız patlıcan içlerini içli gözleme, patlıcan kavurması veya sebzeli çorba yaparken kullanabiliriz.
)

İçleri oyulmuş olan patlıcanların kararmaması için tuzlu suyun içerisine alalım ve iç harcı hazırlayana dek bekletelim. Akabinde kıymayı bir kabın içerisine alalım ve üzerine kuru soğanlar ile sarımsakları rendeleyip karıştıralım. Tuzu, karabiberi ve kırmızı pul biberi iç harcın bulunduğu malzemeye katalım ve iyice yoğuralım. Ardından maydanozu su ile yıkayıp yapraklarını ince kıyım yapalım ve malzemelerin yer aldığı kabın içerisine alalım.

Pirinci ve bulguru bir kevgirin içerisine alalım ve ılık suyun altında iyice yıkadıktan sonra kıymalı harcın bulunduğu kabın içerisine alalım ve kaşık ile karıştıralım. Domates salçasını, biber salçasını ve kalan malzemeleri karışıma ekledikten sonra iç malzemeyi parmak uçlarımız ile yoğuralım. Suyun içerisinde beklettiğimiz patlıcanları duru su ile yıkayalım ve ardından havlu peçete ile kurulayıp iç harçtan bir yemek kaşığı ilave edelim. Bütün patlıcanları bu şekilde doldurduktan sonra karnıyarık tenceresinin içerisine dizelim ve tencerenin kenarından 2 su bardağı kadar kaynar su ilavesi yapıp dolmaları pişmeye bırakalım. Patlıcan dolmaları yarım saat kadar piştikten sonra tencerenin kapağını açmadan 10 dakika kadar tencereyi bir beze sarıp dinlendirelim. Dinlendirdiğimiz patlıcan dolmalarını servis tabaklarına alalım ve yanlarına birer yemek kaşığı yoğurt ilavesi yapıp servis yapalım.

Afiyet olsun.
20.01.2024 08:05:03
Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Patlıcan Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Patlıcan Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024