Lahana Dolması

LahanaDolması, faydalı ve besleyici bir dolma çeşididir. Hazırlanması biraz uzun sürse de sofraya geldiğinde hemen tüketilen ve tabakta bir tane bırakılmayan lahana dolmasını bir de bizim önereceğimiz tarif ile denemenizi tavsiye ederiz. Etli lahana dolmasını ana yemek olarak yanında birkaç kaşık yoğurt ile tüketebilirken, zeytinyağlı lahana dolmasını ise bayanlar arasında yapılan kabul günlerinde ara soğuk olarak sunum yapabilirsiniz.

Lahana Dolması Malzemeleri

  • 1 tane orta boy dolmalık lahana
  • 250 gr az yağlı kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • Yeteri kadar tuz
  • 2 tane orta boy domates
  • 2 çay kaşığı kadar karabiber
  • 1 şeker kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 çay kaşığı tatlı biber salçası
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 tane orta boy kuru soğan

Sosu için

  • Yarım limon suyu
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 1 yemek kaşığından biraz eksik salça
  • 5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Yeteri kadar tuz

Lahana Dolması Nasıl Yapılır?


Lahanayı temiz bir tezgâhın üzerine oturtun ve dış yapraklarını bir bıçak yardımıyla zarar verilmeden çıkartın. Bunun için bıçak ile ilk olarak üstte bulunan yaprakların kök kısımlarına kesikler atın ve kesilen yerden lahana yapraklarını itinalı bir şekilde çekin.
Ardından yapraklara ayrılmış olan lahanaları bir kabın içerisine alın.

Fazla büyük olmayacak ebatta bir tencereyi ocağın üzerine alın ve içerisine su ilavesi yapıp kaynamaya bırakın. Kaynamakta olan tencerenin içerisine bir fiske tuz ile lahana yaprakları atın ve 1-2 dakika kadar haşlayıp kevgir ile suyun içerisinden çıkartın. Sıcak sudan çıkan lahanaları başka bir kabın içerisinde bekleyen soğuk suyun içerisine aktarın ve bu işlem sayesinde lahanaların diri olmasını sağlayın. Bütün lahanaların haşlama işlemi bittikten sonra iç malzemesi hazırlamaya geçin.

İlk önce kuru soğanların kabukları soyun ve suyun altında yıkayın. Bu işlem soğanı doğrarken gözlerinizin yanmaması içindir. Ardından dereotu ve maydanoz da yıkandıktan sonra ince kıyım yapılarak bir karıştırma kabının içerisine alın. Soğanı da arzuya göre ister rendeleyin, isterseniz çok ince kıyım yapıp yeşilliklerin yanına alın. Sarımsakları da bıçağın arka tarafı ile ezip kabınızın içine dahil edin. Karıştırma kabına aldığınız malzemeleri kaşık ile karıştırın ve üzerine kıymayı, sıvıyağı, salçayı ve baharatları ilave edip yoğurmaya başlayın. Pirinci de bol suyun altında iyice yıkayın ve diğer malzemelerin bulundu kaba alarak bütün malzemeleri itinalı bir şekilde yoğurun. Güzel bir şekilde yoğrulan iç harç dolma yapılması için hazır hale gelmiştir.

Haşlanmış olan lahana yapraklarından bir tanesinin ters tarafı üste gelecek şekilde tezgâhın üstüne yerleştirin. Hazırladığınız iç harçtan bir tatlı kaşığı alın ve lahana yaprağının tek kenarına yerleştirin. Lahananın kenarlarından ortasına doğru azıcık parçalar alıp rulo şeklinde sarın. Eğer isterseniz lahana dolmalarını üçgen şeklinde de sarabilirsiniz. Biz bu aşamada uzun ve ince dolmalar yapmayı uygun gördük. Sardığınız dolmayı elinize alın ve suyunu sıkıp tencereye yerleştirin. Diğer lahana yapraklarını da bu şekilde doldurun ve her seferinde sıkıp tencerenin içerisine alın. Doldurma işlemi bittikten sonra bir kâsenin içerisine sıvıyağ, tuz, salça, limon suyu ve bir bardak kaynar su ilavesi yapıp karıştırın. Hazırladığınız bu sosu da lahanaların üzerine boca edin ve ocağın altını kısık ateşte açıp yemeği pişmeye bırakın. Dolmalar yeterli kıvama gelene dek pişirdiğiniz lahana dolmalarını sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.
21.01.2024 12:53:20
Lahana Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Lahana Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Lahana Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024