Kuzu Dolma

Kuzu dolma: Kuzu eti protein açısından çok zengindir. Günlük protein ihtiyacımızın neredeyse yarısından fazlasını kuzu eti ile karşılayabiliriz. Kuzu etinde yeterli miktarda demir de bulunur. Demir minerali diyetler için çok önemlidir. Çocukların büyümesi, bağışıklık sistemi ve yaraların hemen iyileşmesi için gerekli olan çinko kuzu etinde bulunmakta ve yeterli oranda çinkoyu kuzu etinden karşılamak mümkündür.
Kemiklerin mineral yapısı, erkeklerin prostat hastalığına kuzu eti iyi gelmektedir. Vücutta gerekli olan B vitaminin en büyük kaynağı kuzu etidir. Manganez, bakır bakımından da zengindir. Kuzu eti sıkıdır. Renk olarak pembemsi donuk bir renktir. Kart bir et olmadığından diğer etlere göre daha çabuk pişer. Doymamış yağ oranı bakımından da oldukça zengindir. Tandır, sote, kuşbaşı yapmak için en uygun yer kuzunun kol etidir. Kuzu şiş yapmak için, but bölümü, pirzola için sırt kısmı, haşlamak için ise incik kısmı kullanılmaktadır.

Kuzu dolma malzemeleri

  • 150 gram kuş üzümü
  • 250 gram tereyağı
  • 150 gram çam fıstığı
  • 3 adet orta boy soğan
  • 2 adet kuzu ciğeri
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 adet soğan
  • 1 adet 14 kg kuzu

Kuzu dolma nasıl yapılır?


Kuzu tamamen temizce yıkanır. Her tarafı, içi dışı tuzlanır. Kuzunun tamamını alacak bir tencereye konur. Üzerini geçecek kadar su konulur. Kaynamaya başladığında üzerinde oluşan köpükler temizlenir ve haşlamaya bırakılır.
Bu şekilde pişen kuzu eti lime lime olur. İç harcı hazırlamak için kuş üzümlerini bir tel süzgecin içine koyun. Sert bir şekilde ovalayın ki saplarının ayrılmasını sağlayın. Yıkadıktan sonra soğuk su içerisine konulur ve şişmesi sağlanır. Yağın birazı bir tavada eritilir. İçerisine fıstıklar atılır. Fıstıklar sarı renge döndükten sonra ince ince doğranmış soğanlar ve ciğerler katılır. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Kuzunun suyundan 4 su bardağı su, kuş üzümleri ve tuzu eklenir. Kaynadıktan sonra ayıklanmış ve yıkanmış pirinç eklenir. Kısık ateşte pilav oluncaya kadar pişirilir. Hazırlanan iç pilav kuzunun karnına doldurulur ve iğne iplik sayesinde kuzunun karnı dikkatli bir şeklide dikilir. 2 adet soğan rendelenir ve suyu sıkılır. Bir tavada kalan yağ kızdırılır. Soğanın suyu kuzunun tamamına sürülür. Nar gibi kızarana kadar kızartılır. Üzerine kızdırılan yağ ve haşlama suyu gezdirilerek 5 dakika kadar kısık ateşte kızartılır ve sıcak bir şekilde servis edilir.
21.01.2024 06:16:36
Kuzu Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kuzu Dolma Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kuzu Dolma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024