Kuru Patlıcan Dolması
Kuru patlıcan dolması; ülkemizin dört bir yanında inanılmaz çeşitliliğe sahip olan dolma çeşitleri arasından en özgün ve en leziz tada sahip olanlarından biridir. Lahana, biber, patlıcan vb. Tipik malzemelerin aksine, kuru patlıcan dolmasında doldurulmak üzere tahmin edileceği gibi kuru patlıcan kullanılır ve bu da tarife bambaşka bir tat katar.
Yöresi hakkında bazı ufak belirsizlikler olsa da Güneydoğu Anadolu'da, özellikle Antep yöresinde daha çok benimsenen bir yemektir, dolayısıyla da Güneydoğu yöremize mal olmuş bir dolmadır. Kuru patlıcan dolmasını tam anlamıyla pişirebilmek için; itiraf etmek gerekirse hem mutfak konusunda ustalık gereklidir hem de tabi ki o yörenin havasını solumuş olmak gereklidir. Fakat genel hatlarını uygulayarak, herkes basit bir kuru patlıcan dolması hazırlayabilir. Yazının devamında da böyle bir deneme yapmak isteyenler için kuru patlıcan dolması tarifinin adım adım uygulanışı ve gerekli malzemeleri yazılmıştır.
Kuru patlıcan dolması için gerekli malzemeler- 20 adet kuru patlıcan
- 1 adet soğan
- 4-5 diş sarımsak
- 2 çay bardağı pirinç
- 200-250 gram kıyma
- 1 çay bardağı karabiber
- 1 çay bardağı pul biber
- Yeterli miktarda tuz
- Limon suyu
- 3 yemek kaşığı biber salçası
- 0,75-1 litre su
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
NOT: Yukarıdaki malzeme miktarları bir tencerelik servis içindir. Daha az veya daha çok servise ihtiyaç duyanlar malzeme miktarını yukarıdakilerle orantılı olarak ayarlamalıdır.
Fakat daha çok pişirecek olanlara da kuru patlıcan dolmasını yukarıdaki miktarlarda kısımlara ayırarak bölüm bölüm pişirmeleri tavsiye edilir.
Kuru patlıcan dolması tarifi nasıl yapılır?- Kuru patlıcan dolması tarifine başlamadan önce bazı malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilerek tarife uygun bir hale sokulması gereklidir. Bunun için öncelikle tarifim temel malzemesi olan kuru patlıcanların kaynatılarak uygun sertliğe gelmeleri sağlanır. Öncesinde hazırlanan su, uygun bir tencereye konur ve kuru patlıcanlar da bu tencereye atılarak kaynatma işlemine başlanır. Kuru patlıcanlar ne çok sert ne de çok yumuşak olmak üzere orta kıvamda olana kadar kaynatma işlemi yapılır. Sonrasında da tencereden alınarak soğuk sudan geçirilir ve sırası geldiğinde kullanılmak üzere bir kenarda bekletilir. Kuru patlıcanlar için bu hazırlıktan sonra dolmalık malzemelere el atılabilir. Öncelikle soğan ve sarımsakların ince ince kesilerek çok küçük parçalara kıyılması gereklidir. Bu malzemeler sonraki aşamalarda kuru patlıcan dolmasının harcında kullanılacağı için yeterince küçük olmalıdır. Ayrıca bu esnada pirinçler de yıkanarak yeterli bir sürede süzülmeleri beklenmelidir.
- Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra kuru patlıcan dolması tarifine başlanabilir. İlk olarak dolmalık kısmın harcı hazırlanmalıdır. Kuru patlıcan dolması harcı hazırlanırken kıymayla beraber birçok malzeme karıştırılıp yoğrulacağı için genişçe bir tepsi kullanılmasında fayda vardır. Bu tepsiye ilk olarak kıyma konur ve diğer malzemeleri yedirebilecek duruma getirilir. Sonrasında ise sırayla diğer dolmalık malzemeler eklenecektir. Kesilmiş soğanlar, kesilmiş sarımsaklar kıymanın içine atılır ve yoğrulmaya devam edilir. Yoğurma sırasında kıymanın eklenen malzemeleri iyice yemesi ve kuru patlıcan dolması harcının iyice özleşmesi çok önemlidir. Bu yüzden malzemelerin hepsinin birden değil de yedirildikçe sırayla tepsiye atılmaları daha mantıklı olacaktır. Soğan ve sarımsaklardan sonra süzdürülmüş olan pirinçler de tepsiye dökülerek aynı şekilde yoğrulmaya devam edilir. Pirinçler de kıymaya yeterince yedirildikten ve iyice özleşmeleri sağlandıktan sonra salçanın 2 yemek kaşığı kadarı da harca eklenir ve yoğrulur. Son olarak tuz, karabiber, pul biber, az miktar limon suyu, vs. Baharatlar da kuru patlıcan dolması harcına dökülür ve iyice yedirilmesi için yoğrulur. Böylece kuru patlıcan dolması için gerekli harç tamamlanmıştır. Sonraki adıma geçilebilir.
- Harç hazırlandıktan sonra sıradaki aşamada, hazırlanmış olan harcın patlıcanlara doldurulması vardır. Bu aşamada kuru patlıcalar nesinlikle tamamen ağzına kadar doldurulmamalı, biraz pay bırakılmalıdır. Bu kurala dikkat edilerek doldurulan kuru patlıcanların daha sonra ağızları büzülür ve pişirme işleminin yapılacağı tencereye ters olarak dizilirler. Şimdilik kuru patlıcan dolmaları tencerede bu şekilde bekleyebilir, sıradaki adımda kuru patlıcan dolmasının sosu hazırlanacaktır.
- Kuru patlıcan dolması sosu için de yukarıdakilerden arta kalan malzemeler kullanılacaktır. Yani; kavurma işlemine uygun bir tavaya ilk önce zeytniyağı dökülerek ocağa konur. Zeytinyağı yeterince kızdıktan ve tavanın yüzeyini kapladıktan sonra kalan 1 yemek kaşığı salça da tavaya atılarak kavrulmaya başlanır. Bu aşamada salçanın yeterince kavrulup kavrulmadığının belirtisi, kokusunu dış ortama salması olacaktır. Salçanın kokusu dış ortama yayılmaya başladığında yeterince kavrulmuş demektir. Bu sırada limon suyu ve yeterli miktarda su tavaya eklenir, kısa bir süre daha kavurma işlemine devam edilir. Daha sonra karışım ocaktan alınır. Böylece kuru patlıcan dolması sosu da hazırlanmıştır.
- Sos hazırlandıktan sonra tencerede bulunan kuru patlıcan dolmalarının üzerinde gezdirilerek dökülür. Sos gezdirilirken kuru patlıcan dolmalarının içine girmemesine dikkat edilmelidir. Daha sonra tencerede ocağa konarak pişirme işlemine başlanır. Pişirme sırasında kuru patlıcan dolmaları suyunu çekene kadar yüksek ateş, suyu çektikten sonra ise kısık ateş kullanılması daha verimli olacaktır. Pişirme işlemi de tamamlandıktan sonra kuru patlıcan dolmalarının yeterince ılıması beklenir. Ilıdıktan sonra tabaklara konur ve servis edilir.
- Kuru patlıcan dolması tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.
20.01.2024 10:13:37
Kuru Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Kuru Patlıcan Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|