Kıymalı Patlıcan Dolması
Kıymalı patlıcan dolması, yapımı kolay dolma tariflerinden biridir. Yaz geldiğinde taze patlıcanla, kışın kuru patlıcanla bu enfes tarifi her mevsim yapabilirsiniz. Patlıcan sebzelerin arasında çok farklı tarifleri olan sevdiğimiz bir yiyecektir. Dolma ise genellikle etli ve zeytinyağlı harçla hazırlanan, değişik sebzelerin içine doldurulup pişirilen geleneksel tariflerimizden biridir.
Patlıcanla dolma yaptığınızda, tadına doyamazsınız. Harcını da kıymalı hazırladığınızda tam bir ana yemek olur. Yanında yoğurtla birlikte harika gider. Kıymalı patlıcan dolması yapmak istiyorsanız tarifimizden faydalanabilirsiniz. Hemen hazırlıklarımıza başlayalım. Herkese kolay gelsin.
Kıymalı patlıcan dolması için gereken malzemeler- 7 adet uzun kemer patlıcan
- 350 gram orta yağlı kıyma
- 1,5 çay kaşığı karabiber
- 2 çay bardağı baldo pirinç
- 2 adet iri kuru soğan
- 3-4 adet domates
- 1 demet maydanoz
- 7-8 dal dereotu
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 3/4 çay bardağı sızma zeytinyağı
- Yeterince tuz
Sosu için- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Az miktarda tuz
Kıymalı patlıcan dolması nasıl yapılır?
Dolmayı hazırlamaya patlıcanlardan başlayalım. Patlıcanları ortasından ikiye keselim. Patlıcanların boyunu iyi ayarlarsanız yani orta uzunlukta olursa çok iyi olur.
Bunların içini oyacak yardımıyla çıkaralım. Suyun içine koyarak kararmalarına engel olalım. Patlıcanlar beklerken bizde dolmanın iç harcını hazırlayabiliriz.
İç harcı pirinci kâsenin içine alalım. Daha sonra kuru soğanları ince doğrayarak ilave edelim. Aynı şekilde maydanozu, dereotunu ince kıyalım. Harcın içine tuzu ve karabiberi de koyalım. İsterseniz başka baharatlarda ilave edebilirsiniz. Kıymalı dolmalara en fazla yakışan karabiberdir. Ben genellikle sadece bunu tercih ediyorum. Kıymayı, domates ve biber salçasını da koyalım. Domatesleri ince küp şeklinde doğrayabilir ya da rende yapabilirsiniz. Zeytinyağını da ilave ederek harcı güzelce karıştıralım. Dolma harçlarını erken hazırlar bir süre buzdolabında bekletirseniz daha lezzetli olur. Zamanınız varsa bu önerimizi uygulamanızı tavsiye ederiz. Hatta bir gün önceden bile harcı hazırlayabilirsiniz. Artık patlıcanları harçla doldurabilirsiniz. Bunları dolma tenceresine yerleştirin. Bir tavada domates salçasını zeytinyağı ile kızdırın. Buna sıcak su ilave ederek kıymalı patlıcan dolmasının sosunu hazırlayın. Bunu dolmanın üzerine dökün. Ocakta kısık ateşte dolmayı pişirebilirsiniz. Kıymalı patlıcan dolmasını kısa süre dinlendirip, sıcak olarak servis etmelisiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 12:21:22
Kıymalı Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|