Katıklı dolma, dolma çeşitleri arasında farklılığı ile adından sıkça bahsettiren enfes bir tariftir. Özellikle ince bulgurdan yapılıyor olması ve pişirme süresinin kısa olması nedeniyle günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir.
Katıklı Dolma Malzemeleri
- 1 kilo ince ve uzun kabak
- 150 gr dana kıy
ma
- 1,5 su bardağı ince kıyma
- 1 tane orta boy kuru soğan
- 2 tane yeşil biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 şeker kaşığı karabiber
- 1 tutam dereotu
- 1 tutam maydanoz
- Reyhan
Katıklı Dolma Üzeri için
- 1 kâse sarımsak yoğurt
- 1 küçük domates veya pul biber sosu
Katıklı Dolma Nasıl Yapılır?
Katıklı dolmanın yapılışına öncelikle kabakların kabuklarını soyarak ve içlerini temizleyerek başlıyoruz. Bunun için öncelikle kabakları dolmalık olacak boyuttan biraz daha ufak keselim ve kabuklarını soyup içlerini boşaltıp yıkayalım. Ardından kıymayı, reyhanı ve baharatları derin bir kaba ilave edelim. İnce bulgurları yıkadıktan sonra aynı kabın içerisine alalım ve üzerine ince kıyım yapılmış yeşillikleri ekleyip karıştıralım. Karışımı elimiz ile iyice karıştırdıktan sonra içleri oyulmuş dolmaları dolmaya geçelim. Bütün kabakları elimiz ile hafifi bastırarak dolduralım ve tencereye dizelim ve üzerine bir bardak sıcak su ilavesi yapıp kabakların dış kısımları pişene dek ocağın altını kapatmayalım. Pişmiş olan katıklı dolmaları ocağın üzerinden alalım ve biraz ılıması için servis tabaklarına yerleştirelim.
Dolmaların üzerine ilk olarak sarımsaklı yoğurt gezdirelim ve ardından tereyağında hafif pişirdiğimiz pul biberli sosu döküp servis yapalım.
Afiyet olsun.