Karın Dolması
Karın Dolması, Yöresel bir tarif olan karın dolması iyi yapıldığı zaman tadına doyulmayacak bir tariftir. Özellikle sakatat sevenlerin vazgeçilmez yemekleri arasındadır. Diğer adı işkembe veya mumbar dolması olarak geçer. Yapımı bayağı zahmetli olan bu yemek Türk kültürüne ait ve yöresel mutfak ziyafetlerinde olmazsa olmaz bir çeşittir. Tarifimize geçelim.
Karın Dolması için malzemeler- 1 adet kuzu işkembe
- Yarım çay bardağı pirinç
- Yarım çay bardağı bulgur
- 2 adet yemeklik kuru soğan
- 200 gr orta yağlı yemeklik kıyma (Tamamen tercihe bağlı)
- 1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- Tuz ve karabiber
Karın Dolması Nasıl Yapılır?
Karın dolması için kullanacağımız işkembenin temizlenmesi safhası çok dikkatli yapılmalıdır. Almış olduğumuz işkembe kaba pisliğinden arındırılmamışsa işleme buradan başlamamız gerekir. Ama işkembeler artık içindeki yabancı atıklardan temizlenmiş olarak satılıyor. Kaba pislikten arındırdıktan sonra önce dış yüzeyini temizleyerek işe başlamalıyız. Bu işlemden sonra işkembe önceden kaynatılmış suya batırılıp çıkarılır. Dış yüzey kaya tuzu ile ova, ova birkaç kez yıkanır. Daha sonra tüm zararlı bakterilerden arındırmak amacı ile karbonat ve sirke ile birkaç kez daha yıkanır. Bu aşamadan sonra 1 gün boyunca sık, sık suyunun değiştirilmesi sureti ile beklemeye alıyoruz.
Ertesi gün iç yüzeyini temizleme işlemini gerçekleştiriyoruz. Bir şiş ya da ince uzun bir şeyle işkembenin tersi yüzüne çevrilir. Bir et tahtasına alınarak bıçağın arka ucu ile iyice kazınır. Bu aşamada sık sık suya tutalım ki gözümüzden kaçan bir şey olmasın. İşkembeler bir kaba alınır ve iri taneli bir tuz yardımı ile ovulur. Kaya tuzu tercih edilirse daha iyi olur. Bu işlemi 3-4 kez yapmamız da fayda var. İç yüzeyini de bu şekilde temizledikten sonra yine su dolu bir kaba alıp ve bu suyu sık, sık değiştirmek sureti ile 1 günde bu şekilde bekletiyoruz. En zorlu aşamayı bu şekilde bitirmiş oluyoruz.
İç harcın hazırlanması, Soğanlar yemeklik şekilde küçük doğranır. Pirinç ve bulgur iyice yıkanıp süzülür. Kıyma, kırmızı biber, tuz, karabiber, domates salçası ve biber salçası, sıvıyağ iyice yoğurularak karıştırılır.
Kuzu karnını sarılacak şekilde bıçak yardımı ile eşit parçalara ayıralım ve hazırladığımız harçtan her birine koyarak bir iğne iplik yardımı ile dikelim. Pişime aşamasını düdüklü tencere ile yapmanızı öneririm. Çünkü işkembenin pişmesi oldukça zordur. Düdüklü tencereye bir yemek kaşığı salça ve tereyağı eklenir ve salçanın kokusu çıkana kadar kavrulur, suyu ve tuzu eklendikten sonra kaynaması beklenir. Kaynayan salçalı suyun içine doldurup dikmiş olduğumuz karınlar koyulur ve yaklaşık 45- 50 dakika pişmeye bırakılır. Güzel bir servis tabağına alınıp sıcak, sıcak afiyetle yenilir.
Ellerinize sağlık.
21.01.2024 13:14:12
Karın Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|