İşkembe Dolması

İşkembe dolması, Doğu bölgesinde yaşayan kişilerin ve Arap halkının çok sık yaptığı bir lezzettir. İşkembe dolmasının Arap mutfağına ait olduğu hakkında bir söylenti olsa da bu konu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Mardin ilçelerinde sık, sık yapılan işkembe dolması Kibbe, kibbeh ve kibe olarak adlandırılıyor. İşkembe severlerin bu yemeği mutlaka tatmalarını tavsiye ederiz.
İç Anadolu, eğe ve Marmara bölgesinde pek yapılmayan işkembe dolması aslında bir kültür zenginliğimizdir ve devamlı olmasa da yapılmasın da fayda vardır. Bu lezzetlerin unutulmaması adına hadi başlayalım işkembe dolmasına.

İşkembe Dolması Malzemeleri

  • 3 tane kuzu işkembe
  • 1 su bardağı pirinç veya bulgur
  • 200 gr kuşbaşı et
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı su
  • 3 diş sarımsak
  • 1 şeker kaşığı karabiber
  • 1 şeker kaşığı kimyon, yenibahar ve reyhan
  • 2 tane orta boy kuru soğan

İşkembe Dolması Nasıl Yapılır?


Temizlenmiş olarak aldığımız işkembeleri sirke ve tuz ile iyice ovalım ve ardından soğuk su ile yıkayalım. Bu işlemi birkaç defa tekrarlayalım ve işkembenin ağır kokusunun gitmesinin sağlayalım. Yıkanmış olduğumuz işkembelerden el büyüklüğünde parçalar keselim ve iç malzemesini hazırlayana kadar sirkeli suyun içerisinde bekletelim.

İç harcı için; Fazla derin olmayacak bir tencere alalım ve içerisine yağı ilave edip ocağın altını açalım. Ardından soğanları küp şeklinde doğrayalım ve yağın içerisine ilave edip kavuralım.
Rengi değişmiş soğanların içerisine doğranmış etleri ilave edip kavurma işlemini sürdürelim. Akabinde sote yapılmış etlerin yanına baharatları ve bulguru ekleyip karıştıralım ve hemen ardından sıcak su ilavesi yapıp pişmeye bırakalım. Suyunu çeken malzemelerden yıkanmış ve kurulanmış işkembelerin içerlerine bir, iki yemek kaşığı ilave edelim ve işkembelerin kenarlarından dikelim. Bu aşamada işkembelerin içlerine fazla iç malzemeden koymamak gerekiyor. Aksi halde iç harcı çok sert oluyor ve işkembeler pişerken küçüldüğü için dayanamayıp patlayabiliyor.

Bütün doldurulan işkembeleri düdüklü tencerenin altına yerleştirelim ve üzerine sıcak su ilavesi yapıp ocağın altını orta harlı şekilde açalım. İşkembe dolmaları pişerken güzel kokması için suyunun içerisine yarım limon kabuğu ile defne yaprağı ilave edelim. Düdüklüde kaynamaya başlayan işkembelerin kapağını kapatalım ve düdüğünü de indirip yaklaşık 1,5 veya 1 saat kadar pişmeye bırakalım. Yeteri kıvamda pişmiş olan dolmaları tencerenin içerisinden alalım ve sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.
20.01.2024 13:56:43
İşkembe Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

İşkembe Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "İşkembe Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024