Hindi Dolması
Hindi dolması, genelde yıl başın da yapılan bir dolma çeşididir. Bu dolma tarifine sadece yeni yıla girerken soframızda yer verdiğimiz gibi diğer günlerde de yapmamızda fayda vardır. Hindi dolmasının diğer türlerine göre biraz zahmetli olması ve geç pişmesi nedeniyle bu dolmaya hamınlar pek sıcak bakmamaktadır. Ancak iç malzemesi hazırlandıktan sonra iş sadece fırında pişirmeye düşünüyor.
Hindi Dolması Malzemeleri- 1 tane tüm hindi
- 1 su bardağı kadar süt
- Yarım limon
- 3 diş dövülmüş sarımsak
- 1 fincan sıvıyağ
- 1 çorba kaşığı salça
- Bir fiske tuz
- 1 şeker kaşığı karabiber
Pilav için- 2 su bardağı pirinç
- 2 tane kuru soğan
- 250 gr hindi ciğeri
- 4 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
- Yeteri kadar su
- 1 şeker kaşığı yenibahar
- 1 şeker kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 tutam ince kıyım yapılmış maydanoz
- 1 tutam ince kıyım yapılmış dereotu (Arzuya göre)
Hindi Dolması Nasıl Yapılır?
Hindi dolması için öncelikle temizlenmiş olarak aldığımız hindiyi iyice yıkayalım ve ardından her tarafını limon ile ovalım. Ardından bir kâsenin içerisine yağ, süt, salça, tuz ve ezilmiş sarımsak ekleyip karıştıralım ve limonlu hindinin her tarafına hazırladığımız bu sostan sürelim. Sosa buladığımız hindiyi bir folyoya saralım ve buzdolabına kaldırıp 1 saat kadar dinlendirelim.
Hindi dolapta dinlenirken iç malzemesini hazırlamaya geçelim.
Pirinçleri yıkadıktan sonra bir kaba alalım ve üzerine tuz serpiştirip kaynar su ilavesi yapalım. Yaklaşık 1 saat kadar pirinçleri suda bekletelim. Sürenin ardından bir pilav tenceresi alalım ve içerisine sıvıyağı ekleyip ısıtalım. Arkasından yağın içerisine yemeklik şekilde doğradığımız soğanları ve fıstıkları ilave edip hafif kavuralım. Kavrulmuş soğanların içerisine kare şeklinde doğradığımız ciğerleri ilave edelim ve bir iki dakika bu şekilde soteleyelim. Tencerenin içerisine suyunu süzdüğümüz pirinçleri ve tuzu ekleyip biraz daha kavuralım. Akabinde baharatlar ile sıcak suyu ekleyelim ve pişmeye bırakalım. Pilavımız suyunu çekince ocağın altını kapatalım ve biraz dinlendirelim. Marineli şekilde bekleyen hindiyi buzdolabın içerisinden alalım ve ayak kısımlarını bir folyo ile bağlayalım. Ardından karın kısmına hazırladığımız iç pilavdan dolduralım ve karnını bir iplik ile dikelim. Hindinin üzerine ve altına tereyağı sürelim ve bir folyo ile hindinin tarafını kapatalım. Hazır hale getirdiğimiz hindi dolmasını yaklaşık 250 derecelik fırında 3,5 saat kadar pişirelim ve pişerken de ara sıra kontrol edelim. Pişmiş olan hindinin her tarafına kapladığımız folyoyu çıkartalım ve tekrar tereyağı sürüp bu şekilde fırına gönderelim ve hindinin her tarafının kızarmasını bekleyelim. Nar gibi kızaran hindi dolmamızı fırından alalım ve karın kısmındaki ipliği de açıp sıcak olarak servis yapalım.
Afiyet olsun.
20.01.2024 04:54:22
Hindi Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|