Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması

Fırında zeytinyağlı biber dolması, zeytinyağlı yemekler Türk mutfağının en ünlü ve en sevilen yemek çeşitlerinden bir tanesidir. Her türlü sebzenin zeytinyağlı çeşidi yapılabilir. Aralarında en sık yapılanı ise zeytinyağlı biber dolmasıdır. Zeytinyağlı dolmalar her yörede farklı şekillerde hazırlanır. Yapılış şekline göre bu farklılıklar olsa da genellikle içerisinde pirinç ya da bulgur, kuru soğan, salça ve çeşitli baharatlar bulunur.
Bazıları dolmanın iç malzemesini kavurmadan çiğ olarak yapsa da zeytinyağlı biber dolmasının iç malzemesi kavrularak yapıldığında daha lezzetli olmaktadır. Ege bölgesinde daha çok tüketilir. Dolmanın iç malzemesinde soğanın fazla olmasının nedeni soğanların pirincin pişmesine yardımcı olması ve dolmayı daha çok lezzet katmasıdır. Kısa sürede hazırlanır. Oldukça lezzetlidir. Tercihe göre sıcak ya da soğuk olarak da tüketilebilir. Bayanlar özellikle arkadaş toplantılarında ve özel günlerde sıklıkla tercih eder.

Fırında zeytinyağlı biber dolması için gerekli malzemeler

  • 12 adet dolmalık biber
  • 12 yemek kaşığı pirinç
  • 4-5 adet kuru soğan
  • 2 tatlı kaşığı kuş üzümü
  • 3 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 adet küp şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı dolma baharı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı su

Üzeri için

  • 2 adet doğranmış domates
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz

Süslemek için

  • 2 adet dilimlenmiş limon
Fırında zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır?

Fırında zeytinyağlı biber dolması tarifinde öncelikle olarak iç harç hazırlanır.
Hazırlanan iç harcın bir miktar bile mutlaka pişirilmesi gerekir. Genişçe bir tencereye zeytinyağı konularak tencere ocağa alınır. Yağ ısınırken kuru soğanların kabukları soyulur ve ince ince kıyılır. Soğanlar tencereye alınarak kavrulmaya başlanır. Üzerine dolma fıstıklar ilave edilir. Diğer bir yandan duru suda pirinçler yıkanır ve sularının süzülmesi için süzgece alınır. Soğanlar pembeleşince üzerine pirinçler ilave edilir. Pirinçler de bir müddet kavrulduktan sonra ocağın altı kısılır. İç harca tuz, şeker, kuş üzümü ve baharat ilavesi yapılır. Son olarak üzerine su ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır ve iç harç demlenmeye bırakılır. Bu esnada dolmalık biberler ayıklanır. Biberlerin iç kısımlarındaki tohumları temizlemek için baş parmak ile sap kısımlarından içeri doğru hafifçe bastırılır. İçeri geçen kısım sapından tutularak çekilir ve iç kısımlarındaki tohumlar aşağıya doğru silkelenir. Tercihe göre bıçak yardımıyla da aynı işlem yapılabilir. Daha sonra biberler yıkanarak sularının süzülmesi için bir kenara alınır. Hazırlanan iç harç karıştırılarak biberler doldurulmaya başlanır. Tüm dolmalık biberler 1 parmak parmak kalacak şekilde doldurulur. Daha sonra dolmaların üzerine domates dilimleriyle kapak yaparak iç harcın dışarı çıkması engellenir. Küçük bir Fırın tepsisine tüm biberler dizilir. Biber dolmalarının ağzı tepsinin altına doğru gelmelidir. Bu sayede dolmalar piştikten sonra pirinçlerin üzeri kurumamış olur. Biberlerin altına çatal yardımıyla küçük birer delik yapılmalıdır. Bu, biberlerin üzerine dökülecek olan sosun biberlerin içerisine girmesi için önemlidir. Küçük bir tavada zeytinyağı, su ve tuz iyice karıştırılır. Hazırlanan sos biberlerin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar pişirilir. Pişen biber dolmalar fırından çıkarılarak borcama dizilir. İster sıcak olarak ister soğuk olarak da tüketilebilir. Sıcak tüketmeyi sevenler üzerine limon sıkarak da yiyebilir. Soğuk tüketmeyi sevenler ise dilimlenmiş limonları dolmaların üzerine dizebilir. Borcamın üzeri streçlenerek dolmaların soğuması için 3-4 saat kadar buzdolabına kaldırılır. Buzdolabından çıkarılan fırında zeytinyağlı biber dolması servis tabağına alınarak sunum yapılır.

Afiyet olsun.
23.01.2024 03:51:34
Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024